Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vzít seniorům nad 70 let řidičák je to nejlepší, co můžeme pro naše bezpečí udělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Nehody, jízda v protisměru, pomalé reflexy, žádná autorita, ignorace. Nezodpovědných a nepohyblivých seniorů za volantem přibývá. Naše bezpečnost však trpí.

Článek

Na úvod tohoto článku chci napsat, že se jedná pouze o můj vlastní názor. Nikoho neurážím, ale píšu věci tak, jak je vidím a cítím. A v tomto tématu se poslední dobou čím dál častěji přesvědčuji, že by to tak mělo být. V posledních dnech totiž vidím na silnicích seniory, kteří nedokáží pochopit dnešní hustý provoz. Město bývá přibližně od 14 hodin nacpané a provoz je opravdu hustý. Počítat musíte se vším, oči musíte mít všude, a hlavně je důležité, abychom byli za volantem duchapřítomní. To si myslím, že senioři nad 70 let prostě nedávají.

Přesvědčila jsem se o tom během své páteční jízdy z práce, kdy senior v zelené Felicii zřejmě po pěti letech vyjel ven, na sobě si nechal rádiovku, přes kterou nebyl téměř vidět jeho obličej a jel. Hlava nehlava, vjede na kruháč, přednost mi nedá a já troubím jako blázen. Ačkoliv jsem to ihned zadupla a nadávala, pán si ještě jede dál, pak zastaví a dívá se na mě. Vůbec nechápal, proč troubím. Ale proč to píšu? Zde je vidět, jak těmto lidem trvá, než jim vlastně něco dojde. Tím myslím, že už za volantem nejsou tak pohotoví, jak by měli být. Pokud vidím, že mi tam jede auto, okamžitě zastavím. Ne až po 5 sekundách, kdy mohlo dojít k dalšímu neštěstí.

Nad 70+ brát řidičáky

Další ukázkový příklad toho, že lidé v tomto věku nemají za volantem co dělat, je fakt, kdy před nedávnou dobou téměř osmdesátiletá seniorka vjela na dálnici a místo toho, aby sjela na nejbližším výjezdu, se otočila a jela v protisměru. Málem způsobila několik dopravních nehod, kdy mohl někdo přijít o život. Jen proto, že paní zřejmě vůbec nepřemýšlí a udělá takovou hloupou chybu. Nikdo nezpochybňuje, že tito lidé nejsou soběstační a běžné věci nezvládají. Ale prosím, to nemají trochu soudnosti, aby si uvědomili, že v 80 letech za volantem nemají co dělat? To samé náš soused, auto mu stojí v garáži i tři měsíce v kuse, a pak se jednoho sobotního dne rozhodne, že pojede na víkendový nákup. Když se snaží vyjet, třikrát mu to chcípne a při výjezdu málem nabourá i auto, které zrovna jede po hlavní. Zůstane sedět v autě a nechápe, proč si na něho protijedoucí vozidlo dovolí zatroubit.

Vždyť mám platnou prohlídku

Ano, to je nejčastější výmluva, když se seniorů zeptáme, proč pořád řídí. Naše sousedka mi na to řekla, že má platnou lékařskou prohlídku, takže se nic neděje. Když jsem se zeptala, kdo jí papír napsal a podepsal, řekla, že snacha. A není to jediný případ. Senioři mají za posledních několik let hodně dobré vztahy se svými lékaři, především, když jsou téměř stejného věku. Tito lidé si vyjdou vstříc a za nějaký malý dárek se lékařské potvrzení velmi snadno vystaví. Neříkám, že to je špatně, to v žádném případě. Ale je třeba udělat důkladnou prohlídku. Jak může člověk být schopen řízení, když sotva zvedne nohy, chodí o dvou holí a má padesátky dioptrie?

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se lidem nad 70+ brali řidičáky?
Ano
4,5 %
Ne
95,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9740 čtenářů.

Zdroje: Autorský text, vlastní názor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz