Hlavní obsah
Zdraví

Dlouhověkost na dosah ruky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Čáp

Čekanka obecná

Toto „tajemství“ našich předků není ve skutečnosti ničím jiným než zapomenutou zkušeností, o níž bychom měli vědět. Tyto znalosti nás totiž chrání před ničivou komercializací, která nám utajuje důležitá fakta o lidském duchu.

Článek

Když se zamyslíme nad neuvěřitelně náročným životem našich předků, který byl výrazně odlišný od dnešní doby – zejména co se týče pracovního vytížení a dostupnosti potravin, je téměř úžasné, že se naše babičky dožily poměrně vysokého věku, často až devadesáti let.

Uvědomte si, prosím, že ve třicátých letech minulého století neexistovala veřejná doprava v podobě, jakou známe dnes. Právě proto se většina lidí za prací vydávala pěšky, a to i v případě, že se muselo ujít až dvacet kilometrů za živobytím, a to bez ohledu na aktuální počasí. Práce v továrnách, na statcích či ve stavebnictví nebyla vůbec snadným úkolem, spíše šlo o obtížnou a špatně odměňovanou dřinu, bez vidiny lepších zítřků.

O nedostupnosti základních potravin nemusím nějak zvlášť psát, zejména když v dřívějších dobách trpěla populace avitaminózou způsobenou chabou a lacinou stravou kvůli nedostatku potravin. Přestože byla společnost tehdy často postižena tímto nedostatkem, nemocnost obyvatel byla ve srovnání s dneškem minimální. Jak se to našim předkům podařilo, aby se při těchto náročných životních podmínkách dožili relativně vysokého věku? Jakým způsobem mohli dosáhnout této pozoruhodné odolnosti, když dříve chyběly základní potraviny, odpočinek a relaxace?

Připomenutí není to samé co tajemství!

Toto „tajemství“ našich předků není ve skutečnosti ničím jiným než zapomenutou zkušeností, o níž bychom měli vědět. Tyto znalosti nás totiž chrání před ničivou komercializací, která nám utajuje důležitá fakta o lidském duchu. Tento duch má atributy, které z racionálního pohledu mohou působit nadpřirozeně, a právě tato komponenta souvisí s tou dlouhověkostí, o níž je prospěšné se zajímat – zvláště pokud se nesmíříme se stereotypním životním stylem.

Ve výživě je síla, jejíž potenciál může do určité míry ovlivnit délku našeho života. Proto je důležité se vydat tímto směrem, abychom dosáhli potřebného cíle. V obchodech můžeme najít konkrétní potraviny, které obsahují výživné látky, jež nám mohou pomoci zpomalit proces stárnutí.

Držme se zásady, že v jednoduchosti tkví síla. Je pravda, že čím dražší a komplikovanější je produkt s anti-aging efektem, tím může být konečný výsledek horší. Cesta k dlouhověkosti je ukryta uvnitř nás samotných, jen je potřeba ji objevit a odkrýt.

Elixír mládí pro všechny

Zní to neuvěřitelně, ale nejvíce dostupné potraviny mohou obsahovat látky, které posilují imunitní systém a přispívají k dlouhověkosti. Pro dosažení delšího a zdravějšího života je potřeba sledovat jednoduché pravidlo: univerzálnost spojená s vyvážeností, a to právě nabízí MELTA.

Čekanka obecná

Pokud jste dosud neslyšeli o MELTĚ, měli byste nyní zpozornět, protože tento kávovinový nápoj skládající se ze tří složek - kořene čekanky obecné, ječmene a žita - nabízí lidskému tělu něco, co bychom mohli nazvat „elixírem mládí“ a klidným životem. MELTA je v podstatě přírodní kombinací těchto surovin, které se pražením stanou léčivě účinnými a mají typicky nahořklou chuť a aroma.

MELTA je stoprocentně přírodní produkt, a právě proto chutná výtečně a povzbuzuje funkci vnitřních orgánů. Jedná se o praženou kávovinu, která je bohatá na bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerální látky, a to v ideálním poměru.

Na rozdíl od kávy však MELTA neobsahuje kofein, což ji činí vhodnou pro každého, zvláště pro děti a kojící matky. Příprava je jednoduchá: směs MELTY přidáme do vroucí vody nebo mléka, necháme vylouhovat a následně procedíme. Tímto jednoduchým postupem je nápoj připraven k okamžité konzumaci.

I když má MELTA lehce nahořklou chuť, která se od tradiční kávy liší, můžeme ji dochutit přidáním čerstvě namleté zrnkové kávy, nejlépe v bio kvalitě. Tímto způsobem lze výrazně vylepšit aromatické prvky a chuťové vlastnosti nápoje. Bez přidání kávy však zůstává MELTA stále výborná. Pro oslazení můžete použít cukr, med nebo javorový sirup a mimo to můžete experimentovat s různými kořeními, jako je skořice nebo badyán, podle vlastních preferencí.

Pokud byste si chtěli usnadnit přípravu cereální kávy, můžete sáhnout po její instantní alternativě. V obchodech naleznete široký výběr těchto rozpustných kávovin bez obsahu kofeinu, takže si můžete vybrat z různých zdravějších náhrad kávy. Při výběru obilninových nápojů bychom však neměli opomíjet jednu důležitou věc - a tou je správná volba, co se týče složení nabízených produktů.

Pro to, aby nám kávovinové náhrady mohly poskytnout všestranné zdravotní přínosy, je nezbytné, aby obsahovaly určitou klíčovou složku - a tou je kořen čekanky obecné. ČEKANKA OBECNÁ je skutečně pozoruhodná rostlina a není divu, že se v tradiční fytoterapii řadí mezi hojně využívané byliny. Její přínosy jsou mnohostranné, zejména díky schopnosti podporovat látkovou výměnu, která souvisí s funkcí jater a tvorbou žluči.

Mnozí léčitelé jsou navíc přesvědčeni, že čekanka obecná podporuje srdeční činnost a trávicí procesy. Její protizánětlivé účinky působí v trávicím traktu. Kromě těchto efektů také čekanka obecná zpomaluje množení buněk, což je charakteristický znak u všech nádorových onemocnění.

Rozpustná vláknina inulin, která se nachází v kořeni čekanky, působí také protinádorově, protože podporuje probiotické bakterie. Inulin snižuje hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi.

Čekanka také zabraňuje tvorbě aterosklerotických plátů, což je ochranou proti vzniku trombóz. V jedné vědecké studii se uvádí, že když byla inulinová složka z čekanky přidána do potravy pokusným krysám, u kterých bylo předtím způsobeno poškození jater, došlo k pozorovatelnému zlepšení zdravotního stavu těchto laboratorních hlodavců. Tento efekt může být přičítán obsaženým látkám v čekance. Díky svému složení má schopnost utlumovat bolestivost a ztuhlost kloubů.

To, co konzumujeme dnes, má vliv na to, co nám za deset let bude podáno na talíři!

Léčivé látky obsažené v čekance pomáhají detoxikovat organismus a odstraňovat nahromaděné toxiny. To přispívá k potlačení alergických reakcí a problémů se sennou rýmou. Díky tomu, že je čekanka hojně obsažena v meltě a jiných kávovinových směsích, mohou příznivci těchto cereálních nápojů očekávat nejen vynikající chuť, ale také příznivý vliv na zdraví díky výše uvedeným léčivým složkám. Tyto složky nejsou běžně přítomné v syntetických léčivech.

Je důležité si uvědomit, že pro dosažení dlouhověkosti je nezbytné, aby naše tělo bylo vyživováno především organickými sloučeninami, mezi něž patří vitaminy, stopové prvky a aminokyseliny. Tyto látky jsou přítomné v přírodě a tvoří základní stavební kameny lidského těla. Tento poznatek ukazuje cestu k dlouhověkosti a současně k evolučnímu vzestupu. Existuje naděje, že díky těmto principům vznikne jednoho dne nesmrtelná a moudrá lidská bytost. Avšak tato možnost závisí na tom, zda budeme mít o tyto zásady zájem.

Melta a další cereální nápoje slouží jako ukazatelé a pomocná ruka, které mohou napomoci k dosažení vysokého věku bez nemocí a s úsměvem na tváři. Tyto nápoje představují nejúčinnější způsob, jak zpomalit přirozený proces stárnutí, který je zakódován v naší biologii. Není pochyb o tom, že ti, kteří se vydají cestou přírodního přístupu, dosáhnou mnohem lepších výsledků než ti, jež spoléhají na syntetickou chemii. Tato chemie nemá skutečnou oprávněnost od Matky Přírody k tomu, aby mohla naší existenci povznést k dokonalosti. To je skutečný účel a smysl lidského života, který mnozí z nás neznají.

Bez ohledu na vše, kdo se jednou dotkne přírody, bude žít zbytek svého života v souladu s jejími principy a odmítne to, co je jí cizí. Je důležité si uvědomit, že pokrok neplyne z naší schopnosti manipulovat s věcmi, nýbrž z naší schopnosti nechat se vést. Dokud toto nepochopíme, pokud někdy vůbec, budeme neustále hledat něco jinde, i když pramen a cíl jsou vlastně v nás samých.

Tato cesta nás bude provázet tam, odkud jsme vzešli, až tam, kam se zase vrátíme, alespoň do doby, než probudíme spící nesmrtelnost, o jejíž existenci jsem pevně přesvědčen. Jsem pevně přesvědčen, že pokud budeme následovat tyto zásady a naslouchat moudrosti přírody, máme možnost prodloužit si život a zvýšit jeho kvalitu. Melta a další přírodní zdroje nám ukazují cestu, jak se propojit s tím, co nám příroda poskytuje, a využít to nejlepší z přírodních darů. Je na nás, jak si zvolíme svůj životní styl, a naše rozhodnutí mohou mít dlouhodobý dopad na naše zdraví, vitalitu a celkový pocit pohody.

Nemusíme se bát změn a hledání nových cest. Právě naopak, každý nový krok, který uděláme, každá nová zkušenost, kterou zažijeme, nás posunuje vpřed na naší cestě směrem k harmonii a rovnováze. Buďme odvážní ve zkoumání, objevování a využívání síly přírody, která nám byla darována. Jen tak můžeme dosáhnout dlouhověkosti nejen fyzické, ale i duševní a duchovní.

Tento článek ve zkrácené podobě byl také otištěn na tomto webu: www.odrazy-tajemna.wz.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz