Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdražování potravin je možná Babišova zpáteční jízdenka do Strakovky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Good Food Display/wikimedia commons

ilustrační foto

Ani změna DPH nepomůže a potraviny budou od ledna opět zdražovat. Alespoň to ve svém plánu pro rok 2024 oznámil velkomlékař Milan Teplý z jihočeské Madety. Což víceméně dává zelenou i dalším firmám.

Článek

Při všech ohledech na ceny energií a další faktory si říkám, jestli mne už ta věrnost kdysi nejkvalitnější české značce mléčných výrobků nepřichází moc draho. Poslední dobou stále častěji chodím do řetězce prodejen s italským vlastníkem vyrábějícím na Moravě, která má srovnatelnou, ne-li v některých segmentech mnohem kvalitnější produkci než zmiňovaný zásobitel řetězců.

Nějak se nám to potravinářství vymklo z rukou. Tam, kde v okolních zemích zákazník najde bohatou nabídku nejrůznějších lokálních výrobců, je u nás všechno sloučeno do několika megafirem, které si chytře rozkouskovaly trh, a ať si protimonopolní úřad říká, co chce, pravděpodobně se šikovně domlouvají, co a za jakou cenu pustí do prodeje.

Každý týden procházím letáky tří největších maloobchodních sítí - s luxusem dostupnosti všech poboček ve vzdálenosti pár kilometrů si můžu dovolit udělat seznamy kde a kdo co má za kolik a podle toho přizpůsobit nákupní seznam i jídelníček na další dny. I tak už jsem celou řadu věcí z běžného koše vyřadila a pečlivě zvažuji, co a kdy vzít.

Zvlášť je to znát třeba u tak „obyčejných“ komodit, jako jsou brambory, mrkev nebo jablka. Pravda zrovna v jejich případě se dalo počítat s tím, že budou drahá, protože úroda byla mizerná a na jabloních nebo hrušních jsme letos neměli pomalu ani šťopku.

Docela šok jsem zažila při nedávném pohledu na plechovku zelených fazolek jisté nadnárodní značky, která zdražila bratru o 300%. Z obyčejné sladkokyselé fazolkové omáčky s vařeným bramborem a vajíčkem natvrdo je rázem superluxusní pokrm hodný michelinské restaurace.

Na druhou stranu všechno souvisí se vším. Jsem docela ráda, že už i experti začínají připouštět, že ceny nejsou jen tak bezúčelně nahazovány. Překvapení vlády je kuriózní, diví se ekonom. Je snížení DPH na potraviny k ničemu? | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Kromě vlastního zisku totiž s sebou nesou ceny potravin nastavené výrobci ještě jedno. Spolu se zdůrazňováním všech faktických či smyšlených chyb současné vlády představují pomyslnou zpáteční jízdenku pro jednoho z nich - Andreje Babiše - do Strakovky, a tím i do činné politiky (což se o jeho opozičních tanečcích nedá říct ani omylem).

Jak takové návraty dopadají, se teď víc než bolestně vyjevuje na Slovensku, kde staronový premiér Robert Fico zahájil bez uzardění absolutní rozklad právního státu ve jménu vlastních ambicí, zisku a pomsty. Nic nás nezastaví, říká Fico. Nenáviděného prokurátora má za „lososa“ - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz