Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na dávkách tráví už dvacet let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Klára ráda spí. Když má pocit, že na ní jde bolest zad, zajde si pro neschopenku.

Klára má základní vzdělání. Když odešla ze základní školy, nastoupila do učení. To nedokončila, a tak výuční list nemá. Chtěla ještě chvilku zůstat doma, a tak otěhotněla.

Článek

Partner od ní odešel, stala se z ní matka – samoživitelka. Požádala o městský sociální byt a ten dostala. Každému jí bylo líto. Vážila si každé drobnosti, kterou získala. Vyhovovalo jí to. S dítětem zůstala doma i po mateřské dovolené.

Nějak bylo, nějak bude

Musela se přece o malého starat a kdo by ji zaměstnal, když dítě často marodilo. Když došly všechny dětské nemoci, sem tam dostalo chřipku. Jako každé malé dítě v jeho věku.

Během základní školní docházky chtěla, aby dítě dobře prospívalo a mělo se lépe než ona. Sem tam se s ním učila a zařídila mu všechny dostupné kroužky. Obědy ve školní jídelně má placené, je přece matka – samoživitelka. A ta složitá situace, když tatínek dítěte není zapsán ani v rodném listu… K tomu všemu opravdu zmizel!

Podobných lidí ve společnosti roste v poslední době jako hub po dešti. Dokážou vyjít s málem, nemají žádné ambice a jsou rádi, že žijí v Česku. Důchod je sice čeká mizerný, ale co na tom záleží. Nějak bylo, nějak bude.

Ztracené iluze

Děti a dospívající, které jsou předem odsouzené k velmi problematickému začlenění do života po nedokončené škole. Oběti ambicí svých vlastních rodičů. Na základce prospěch nic moc, ale i tak by podle taťky s mamkou mělo být po ukončení vzdělávacího procesu v jejich ruce alespoň maturitní vysvědčení.

Anketa

Jak řešit situaci osob záměrně a dlouhodobě se vyhýbajících práci?
Nedávat jim ani korunu a nechat je na ulici.
18,5 %
Zařazením do programu veřejně prospěšných prací.
76,4 %
Nevím. Důležité je, že nekradou. Jsou horší mezi námi.
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2483 čtenářů.

Znamená to pro ně nástup na střední školu. Tam vydrží třeba rok nebo dva. Pak to vyzkouší na druhé střední škole. Někdy následuje i pokus číslo tři. Kdo je rozumný, jde na učební obor, který se mu může i líbit a absolvovat ho může se samými jedničkami. Těch je bohužel menšina.

Následovat může zacyklení. Podlomená sebedůvěra, žádné výsledky, nulová perspektiva k nějakému výsledku, vyhlídky na uplatnění v rámci trhu práce mizivé. Někdo si díky tomu přihne v hospodě, jiný zkusí první lajnu. Rodiče si myslí, že mají doma budižkničemu a vůbec jim nedochází, že jde o plody jejich vlastních tužeb.

Zásoby poskytne charita

Klára nikdy nepracovala, nemá tak nárok na podporu v nezaměstnanosti, kterou vyplácí Úřad práce evidovaným osobám, i když v evidenci jako uchazečka opravdu je. Formálně si totiž své povinnosti plní. Žije v městském bytě se zvýhodněným nájmem. Na Úřadu práce říká, že do práce by šla hned a ráda, kdyby…

Kdyby dítě nebylo tolik nemocné. Kdyby ji nebolela záda. Kdyby se jí nemotala hlava. Kdyby netrpěla úzkostí. Vyšetření absolvovala nespočet, v pravidelných intervalech jí praktická lékařka napíše i neschopenku. To jí pak Úřad práce nabídnout ani práci nemůže, současně ji nemůže vyřadit z evidence uchazečů. Je ráda doma, a tak s kontrolami práce nemocných nemá problém. Dokonce požádala o přiznání invalidního důchodu, ten jí ale byl zamítnut. Nevadí, žádá podruhé.

Úřad práce jí vyplácí životní minimum. To je pro jednotlivce 4 860,- Kč a pro nezaopatřené dítě od 6 do 15 let dalších 3 050 korun. Dohromady 7 910. Tyto dávky doplňují nezbytné náklady na bydlení, s ním si tedy hlavu lámat nemusí. Když má pocit, že jí něco schází, dojde si pro trvanlivou stravu do potravinové banky. Obnošené šatstvo dostane zdarma v charitě. No a co, říká si, na módní přehlídky nemířím.

Kláře je 35 a je se svým životem spokojená. Na cigárko chodí k sousedce, která jí uvaří i kávu a dny jí utíkají jedna radost. Nad tím, že je vlastně černým pasažérem systému, nepřemýšlí. Možná ji to ani nenapadne. Vadí ji možná jen to, že je u nás teď podle ní byrokracie a vše se musí dokládat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz