Hlavní obsah
Rodina a děti

Dítě není obojživelník a kojenecké plavání je k ničemu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

A jdu na to.

Tedy k něčemu je. Dá slušně vydělat pořádajícím organizacím a vytáhne z rodičů spousty peněz, které by mohli pro dítě zužitkovat efektivněji.

Článek

Ani sebelepší kurz kojeneckého plavání dítě plavat nenaučí.

Matky už čekají, až kojenci zaschne pupík, aby ho mohly učit zvykat na vodu, strkat ho do vaniček a ihned mu sehnaly ten nejlepší kojenecký plavecký kurz. Je jasné, že na dítěti se šetřit nesmí, takže je třeba přečíst pořádně všechny maminkovské diskuze a získat rady. Je třeba vybrat správně. Na ceně se nešetří, jde přece o dítě. Na vzdálenosti také ne, pochopitelně pokud to není přes půl republiky. A už se maminka na sítích chlubí, jaký skvělý kurz miminku zařídila. Úžasná instruktorka, krásná hodinka strávená s dítětem, které krásně kope nožičkama a plácá ručičkama. Klidně strčí i hlavičku pod vodu. Za půl roku bude pod vodou plavat. V očích matek těchto plaváčků jsou rodiny, které batoleti nedopřejí kojenecké plavání divné. Nemají o děti zájem, nebo peníze utratí jinak? Nebo jsou matky líné? Prostě kdo neplave, není IN.

S plaváním malých dětí začali Američané. V sedmdesátých letech se jim tam topilo hodně dětí, takže se zavedly výukové hodiny pro rodiče s dětmi. Pes je zakopaný v tom, že malé dítě, které absolvuje třeba i nespočet kurzů kojeneckého plavání se utopí stejně jako dítě, které neabsolvovalo žádný. V kurzech se tato batolata prostě plavat nenaučí. Vydrží maximálně na chvíli zatajit dech a plavat pod vodou, ale po pár vteřinách půjdou ke dnu, jako ostatní neplavci.

Seznámení s vodou.

Nepopiratelným plusem je to, že se dítě seznámí s vodou a tráví chvíle v přítomnosti rodiče, a navíc zdravým pohybem. Jenže tento plus je neskutečně drahý s ohledem na cenu kurzů. Seznámit dítě s vodou a pohrát si s ním třeba ve vodách přehradní nádrže nebo v létě u moře dokáže i normální rodič. Stačí se vykašlat na poučky a rady kamarádek a řídit se citem. A pokud poskytnete pár chvil ve vodě s vámi dítěti v pěti nebo šesti letech, tak ho s trochou trpělivosti naučíte rovnou plavat. První léto třeba jen pět metrů, druhé léto třeba dvacet. A nad vodou. Pod vodou je to stejně k ničemu, to život nezachrání.

Ekzémy a záněty středouší.

Plavání kojenců navíc nahrává rozvoji ekzémů, často může vzniknout i zánět středního ucha. Pokud nezodpovědné mámy berou dítě na plavání s projevem začínající nemoci, je téměř jisté, že se nemoc rozvine, a ještě nakazí ostatní děti.

A pediatři už raději mlčí. Mlčí proti módní vlně, podporované všemi organizacemi pořádající tyto kurzy, které je z pochopitelných důvodů vychválí až do nebes.

Dítě prostě není obojživelník, aby bylo nutné máčet ho od narození ve vodě. Je to dokonce naprosto zbytečné. S vodou ho může seznámit stejně tak rodič a nepotřebuje k tomu instruktora. Jen trochu citu. Jedno dítě vodu miluje samo od sebe, na jiné se musí opatrně a s láskou. Voda se mu nesmí zhnusit, ale jde to. Více se spoléhat na mateřské instinkty, než na hromady přečtených instrukcí a rad. Ušetřená suma peněz také nebude k zahození.

Když vám spadne dítě do vody nebo do sudu ve třech letech, utopí se stejně s kurzem jako bez kurzu, pokud ho někdo nezachrání včas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz