Hlavní obsah
Práce a vzdělání

„Podřadná“ práce, po které touží většina žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

My ženy jsme různé. Jsou ženy s vyšším vzděláním, ženy s nižším vzděláním, děláme různé práce a všechny nás něco spojuje. Toužíme po jedné nevděčné práci. Po práci maminky.

Článek

Před pár lety se můj kamarád rozpovídal nad pivem a hlásal, za kolik peněz by ani nevylezl z postele. Měl vyšší příjem, takže částky, které lítaly, nebyly nízké. Říkám si, když má někdo nějakou hranici, pod kterou ani nevyleze z postele, co mají říkat maminky kojenců? Ty nemají extra příplatky za noční vstávání na krmení. Kdyby všechny maminky přistupovaly k vstávání z postele podobným způsobem, tak bychom brzy vyhynuli. Možná mi namítnete, že mateřství není práce. No, záleží, z jakého úhlu se na to podíváte. Takové maminky vykonávají mnoho činností, není to jen přebalování a krmení. Často je s tím spojená i péče o domácnost, tedy domácí práce. Tyto práce můžete vykonávat buď samy, nebo si obstaráte někoho, kdo tuto práci udělá. Lidé, kteří tyto práce vykonávají, bývají označováni za někoho, kdo dělá podřadnou práci.

Jak tedy definovat podřadnou práci? Většina lidí v současné společnosti by asi řekla, že podřadnou prací bývá označována manuální práce, obvykle špatně placená, ke které nepotřebujete extra vzdělání. Například práce uklízečky, pokojské, prodavačky nebo popeláře. No a teď se podívejte, co všechno taková máma zvládá. Přebalit, nakrmit, vykoupat, obléct, uvařit, uklidit…Činnosti, které kdyby vykonala za peníze, byla by nejspíše označena za někoho, kdo vykonává podřadnou práci. A ještě k tomu práci nevděčnou. Jakmile se žena stane matkou, musí se smířit s tím, že cokoliv, co provede její děťátko, bude za vinu vždy dáváno jí.

Anketa

Mají podle vás domácí práce (uklízení, žehlení, vaření…), které často vykonávají maminky, charakter podřadné práce?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 510 čtenářů.

Proč do toho ty ženy vlastně jdou? Pokud by ženy chladnokrevně a racionálně uvažovaly o tom, co pro ně bude představovat těhotenství a porod, jak velkým břemenem pro ně bude starost o děti, v životě by možná žádnou rodinu nezakládaly.

Jednoho dne prostě příroda zavelí, a i ty největší kariéristky běží do kliniky asistované reprodukce. Biologické hodiny prostě zařvou a je vymalováno. Ať už jsme malé, nebo velké, krásné nebo hnusné, chytré nebo hloupé, jakmile přijde pan Hormon, jsme nahrané. Naše priority se zúží na to malé uplakané cosi v postýlce. Příroda to prostě vymyslela chytře.

Z ženy se stane někdo, kdo vykonává mnoho činností, pracuje 24/7 a nikdy za to nebude dostatečně ohodnocen. Když se narodí mimčo, žena pak pobírá rodičovský příspěvek, který je od ledna 2024 zvýšen na 350 000. Pokud si onu částku vydělíte třemi lety, vyjde vám, že taková maminka bude měsíčně dostávat 9722 po dobu tří let. A víte, kolik je pro rok 2024 minimální mzda? Minimální mzda v současnosti činí 18900. Přitom kdyby se o dítě starala profesionálně, tedy ne o své vlastní dítě, byla by za tuto činnost státem oceněna na vyšší částky. Řeč je o pěstounské péči, kdy pěstouni mohou pobírat až 5 dávek pěstounské péče (příspěvek při převzetí dítěte, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměna pěstouna, příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla, příspěvek při pěstounské péči). V součtu tyto dávky představují pěknou sumu. Jen odměna dlouhodobého pěstouna činí 18 900 měsíčně, pěstoun na přechodnou dobu pak obdrží 34 020 měsíčně. Příspěvek na úhradu potřeb dítěte je také docela finančně zajímavý, např. pro dítě ve věku od 18 do 26 let činí měsíčně 9220, pro dítě do šesti let činí 6290. Pěstouni přitom vykonávají stejné činnosti jako ten rodič. Při péči o jedno dítě, dostává žena na rodičovské měsíčně 9722. Kdyby stejnou činnost vykonávala jako profesionální rodič, tedy pěstoun (berme v úvahu variantu krátkodobý pěstoun), dostávala by od státu měsíčně 40 310 (34020+6290). Při srovnání „výplaty“ mámy na rodičáku a výplaty pěstounky, ujistíte, že je zde tak trochu nepoměr.

Jsme my ženský tak hloupé, že jdeme do pro nás tak nevýhodné pozice, jako je mateřství? Nejspíš řeknete, že děti si přeci neděláme pro peníze, tak proč tady přepočítávám, kolik dostávají maminky a kolik za stejnou práci profesionálky. Nu, možná jen pro názornost. Že i ty činnosti, které vykonávají maminky, se dají označit za práci, když se jimi někdo živí. A také jsem tím chtěla ukázat, jak jsme ve výsledku ve vleku našich hormonů, říkejte si tomu třeba příroda. Sigmund Freud, klasik moderní psychiatrie a sexuologie zastával názor, že životy naprosté většiny z nás ovládají pocity, pudy a vášně daleko víc než rozum. Tudíž i taková ředitelka, když na ní její hodiny udeří, vymění ještě ráda, svou manažerskou pozici za práci uklízečky, kuchařky, pečovatelky v jednom, prostě za práci mámy.

Zdroje:

https://www.mesec.cz/socialni-davky/statni-socialni-podpora/davky-pestounske-pece/

https://www.rodinnasit.cz/ze-sveta-nrp/od-noveho-roku-dochazi-ke-zmenam-v-prispevcich-v-oblasti-nrp/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-bez-blaznive-chemie-lasky-bychom-vyhynuli-40341424

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz