Hlavní obsah
Rodina a děti

Kdybych mohl, jdu na rodičák hned

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Zoubková

Před pár lety mi nad pivkem jeden můj kamarád sdělil, že kdyby měl tu možnost, šel by na rodičák klidně hned. Co na tom může být tak těžkého? Akorát možná ty peníze by ho prý štvaly.

Článek

Tehdy jsem mu na to nic neřekla, věděla jsem, že by to bylo zbytečné. V jeho představách bylo spící miminko, které tu a tam nakrmí z lahve a občas vyvenčí v kočárku. Nějaké to přebalování přeci také není nic složitého. Byl by doma, den by se řídil tím, na co má zrovna náladu, nemusel by vstávat do práce a řešit pracovní stres. Jedinou nevýhodou byly finance. Měl dobře placenou práci, takže by po finanční stránce na řidičáku spadl hodně dolů.

Mám 4 malé děti, tak už mám s mateřstvím trochu zkušeností. Mateřství je nevděčná role. Už jenom to, že toto období, péče o dítě, někdo pojmenoval mateřská/rodičovská dovolená vypovídá o tom, jak se na tuto roli společnost dívá. Mnoho lidí (mužů) má dokonce dojem, že když žena odejde na mateřskou, činí tak proto, že je líná pracovat. Ano, a proto práci, která je nějak finančně ohodnocená, ve které je mezi lidmi, má v ní pravidelné přestávky, kdy se může v klidu najíst a zajít si na WC, po práci má volný čas, se kterým si může naložit, jak chce, má volné víkendy, při kterých se může krásně odreagovat, vymění za full time job, kdy si nemůže naplánovat ani chvilku pro sebe, kdy se nikdy pořádně nevyspí, často je ráda, když do sebe stihne hodit nějaké to jídlo. A když je nemocná, tak i přesto, že jí bolí hlava a kape jí z nosu, se musí postarat o dítě. A to ani nemluvím o finanční stránce věci a o tom, že se často tělo fyzicky změní, což na sebevědomí zrovna nedodá.

Není divu, že jsou lidé, kteří mají o mateřství zkreslené představy. Některé maminky prezentují své mateřství jako dokonalé období, kdy, všem ukazují na sociálních sítích, jak miminko krásně roste a když je člověk někde potká s kočárkem za slunečného počasí, skoro by i záviděl, jak mají pohodový život. V případě, že máte klidné miminko, co většinu času prospí, máte někoho k ruce, kdo pohlídá, věřím, že to může být krásné období. A takovým ženám i závidím. Nicméně často realita bývá jiná, než jak je prezentovaná.

Pánové, opravdu to není takové leháro, jak se může na první pohled zdát. Jsou sice maminky, které svými kočárky prý plní kavárny, takže se může zdát, že si užívají svou dovolenou, nicméně, třeba jen některé z nich rozdýchávají noční směnu, po které si musí dát své kafe, aby mohly fungovat dál. Občas se i maminkám vytýká, že koukají hodně do mobilu. Co vy víte, třeba některé vedle rodičáku podnikají a řeší pracovní záležitosti.

Ale nechci tu házet tatínky do jednoho pytle. Jistě jsou mezi nimi i tací, co by šli na rodičák ne z vypočítavosti, že si užijí dovču, ale že by prostě jen chtěli strávit více času se svým dítětem.

Anketa

Pánové, šli byste na rodičovskou dovolenou?
Ano
21,9 %
Pokud by mi to umožňovala finanční situace, tak ano
34,4 %
Ne
43,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Během prvního roku děti neuvěřitelně rychle vyrostou. Je to období, které se už nebude nikdy opakovat. Bylo by fajn, kdyby tatínci měli v našem státě nastavené takové podmínky, aby v případě potřeby být s dítětem doma, měli tu možnost a nemuseli se bát, že při tom jejich rodiny finančně vykrvácí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz