Hlavní obsah
Rodina a děti

Sousedské hlídání – odklad příležitosti přivýdělku pro maminky i babičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Od 1. 1. 2024 byl navýšen rodičovský příspěvek nově narozeným dětem o 50 000 a doba čerpání příspěvku se zkrátila ze 4 na 3 roky. Zároveň bylo zrušeno školkovné a stále není dořešené sousedské hlídání.

Článek

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky máme jeden z nejvelkorysejších systémů rodičovské dovolené v Evropě, a to z hlediska délky i placení sociálního pojištění. Ovšem má to háček. Nemáme dostatek míst ve školkách. V devadesátých letech byly školky rušeny a dnes se potýkáme s tím, že se do školky má problém dostat i tříleté dítě. Je mnoho rodičů, co by do práce rádi nastoupili i dříve, nicméně řeší problém s hlídáním dítěte. Ne každý má ten luxus v podobě hlídací babičky, a tak si musí často poradit v případě nepřijetí dítěte do školky např. dětskou skupinou / soukromou školkou, což nebývá levná záležitost. Zrušením školkovaného, tedy možností uplatnit slevu na dítě umístěné v mateřské škole, a zkrácením rodičovské dovolené, se situace komplikuje. Ulehčit rodičům mělo tzv. sousedské hlídání. Od ledna tohoto roku mělo být možné zřídit si doma vlastní dětskou skupinu a za úplatu hlídat lidem jejich předškolní potomky.

Matky nebo i babičky, si tak mohly k vlastnímu dítěti nebo vnoučeti přibrat ještě další děti. Financování mělo být zajištěné čerpáním státního příspěvku pro dětské skupiny a platbou od rodičů v maximální výši 4 720 korun za dítě měsíčně. Loni byl příspěvek od státu pro dětské skupiny takový, že za dítě do tří let stát přispíval 10 955 korun měsíčně a za starší dítě do školního věku pak 6 444 korun měsíčně (za celodenní docházku).

Ve skupinách měly být nejvýš čtyři děti, a to včetně vlastního dítěte pečujícího, ve věku od šesti měsíců do šesti let. Stravu by měl zajistit sám rodič, pečující ji jen ohřeje. Pečující osoby by měly také předložit potřebnou kvalifikaci a dál se vzdělávat. Sousedské skupiny by neměly mít vzdělávací osnovy jako školky. Měly by mít (stejně jako dětské skupiny) plán péče a výchovy. Učitelky školek tento koncept sousedského hlídání spíše kritizují, vnímají ho jako rezignaci na kvalitu vzdělání a ochranu dětí.

Pro někoho dobrá příležitost, jak si k rodičovské / důchodu přivydělat. Já bych se svým pedagogickým vzděláním kvalifikační podmínky pro tuto pozici splňovala. Nicméně mám již 4 vlastní děti. Další dveře, které se mi zavírají. Pro jiné učitelky by to však mohla být zajímavá příležitost. Možná by si i vydělaly víc než ve školství, a to v klidu svého domova. Pak by ale možná mohl hrozit odliv učitelek ze školek.

Do praxe by novela (namísto původního plánu) měla být uvedena na jaře tohoto roku. Nyní se čeká na finální verzi novely. Zatím není dořešené, jak se např. bude postupovat v případě, když onemocní pečující nebo dítě pečujícího. Dále nejsou vyjasněny daňové úhrady pečujících, nebo to, zda v domácnosti s hlídanými dětmi bude moci být přítomen i další člen rodiny pečujícího.

Návrh zákona o sousedských dětských skupinách kritizují kraje, které by skupiny měly zřizovat. Jednotlivé kraje by tak měly nést finanční náklady na jejich zavedení. A to se jim nelíbí. Zároveň odmítají i odpovědnost za kontrolu hygienických podmínek v domácnostech, ve kterých budou skupiny fungovat. S přípravou na otevření sousedských dětských skupin otálejí. Zdá se, že jediný kraj, který je připraven na otevření těchto skupin, je kraj Vysočina, který byl i ministerstvem vybrán jako kraj testovací.

Z pohledu rodiče vnímám jako problém souslednost kroků vlády. Nejprve by bylo asi vhodné dořešit sousedské hlídání a až poté krátit čerpání rodičovského příspěvku. A když k tomu připojím i zrušení školkovného, působí to na mě, jako by vláda rodičům místo pomoci spíše házela klacky pod nohy. Takže hezky česky: „táhni a srůstej“. Nicméně pro ty, kteří splňují podmínky na pozici pečující a mají možnost hlídat, je to dobrá finanční příležitost.

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/sousedske-hlidani-by-mohlo-odstartovat-na-jare-krajum-ale-vadi-ze-na-ne-stat-prenasi-zodpovednost-351

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-sousedka-misto-skolky-riziko-tvrdi-ucitelky-40426620

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-sousedske-hlidani-deti-zname-detaily-pro-koho-bude-i-kdo-ho-nevyuzije-228476

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz