Hlavní obsah
Finance

Kteří jsou nejhůře placení státní zaměstnanci? Nejste mezi nimi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Někteří ze státních zaměstnanců pracují za plat, který se blíží minimální mzdě.

Článek

Nejhůře placení státní zaměstnanci jsou v současnosti nepedagogičtí pracovníci, kuchařky a uklízečky, zaměstnanci v kultuře, na úřadech práce nebo sociální pracovníci. Asi někteří jako vždycky poznamenají, že pokud nejsou lidé se svou prací spokojeni, tak můžou odejít pracovat jinam. Ano, můžou, mnozí už odcházejí. Jak ve školách, tak i na úřadech práce teď chybí zaměstnanci. Ale vláda to zatím neřešila a bylo jí to jedno. Pan premiér nereagoval na výzvy odborů na zvýšení platů, stejně jako ministr Stanjura nebo Jurečka, i když se platy naposledy ve státní sféře plošněji zvyšovaly v roce 2022. Od té doby i přes vysokou inflaci zůstaly platové tabulky části státních zaměstnanců nezměněny. Je vcelku ironické, že v roce 2024 se zvedaly platy jen vybraným nadprůměrně vydělávajícím státním zaměstnancům a erár to tak přišlo celkem draho. Polepšili si pouze učitelé a lékaři, kteří, a to si otevřeně přiznejme, to nepotřebují. Naopak na ty podprůměrně vydělávající zaměstnance se úplně zapomnělo.

Na školách shánějí často bez úspěchu kuchařky a uklízečky. Na minulé škole, kam dcera chodila, ředitel školy žádal rodiče o pomoc při hledání uklízečky. Natolik už byl zoufalý. Jednoduché to opravdu při hledání neměl. Plat, který nabízel byl téměř roven minimální mzdě, která tehdy byla 17 300 korun hrubého. V letošním roce minimální mzda stoupla na 18 900 hrubého. Ani to není žádná sláva. V Tuchoměřicích například v současné době hledají pomocnou kuchařku se základním vzděláním, které nabízí nástupní plat 21 000 korun. Vyučená kuchařka si tam vydělá 30 000 korun hrubého. V Českém Těšíně nabízejí vyučené kuchařce pouze 21 180 korun hrubého. Školy hledají také školníky. Nabízený nástupní plat na jedné z nich je 20 230 korun hrubého. A tak bychom mohli pokračovat. Ani vzdělanější státní zaměstnanci nejsou placeni o mnoho lépe, ať už se jedná o středoškoláky nebo vysokoškoláky. Na úřadu práce chybí sociální pracovníci i lidé, kteří mají zpracovávat dávky. Sociální pracovníci často odcházejí za lépe placenou prací do neziskovek. I ostatní, často dlouholetí, zaměstnanci úřadu práce končí, hledají nové zaměstnání nebo začínají přemýšlet, zda nemají raději odejít, než bude ještě hůř. Na lepší časy se totiž zatím neblýská a práce se pro ně stává doslova noční můrou. Velmi trefně popsala situaci na úřadě práce v roce 2023 Jana Pastuchová, která situaci dlouhodobě sleduje. Od té doby se nic nezměnilo. Vlastně ano, změnilo, ale k horšímu.

Divíte se, že vám nebyl včas poslán přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení? Pracovníci na úřadech práce za to opravdu nemohou. Práce mají téměř dvojnásobně více než dřív a je jich méně. Počet žadatelů o dávky neúměrně roste a ani digitalizace nepomáhá situaci řešit. Spíše naopak. Zaměstnanci tak mají často na starosti i 3 agendy, protože zkušení pracovníci odcházejí a nováčci skončí většinou ve zkušební době, když zjistí, jak to na úřadě funguje, resp. nefunguje navzdory proklamacím ministra Jurečky. Práce zaměstnanců, kteří odešli, je tak rozdělena mezi zaměstnance, kteří zůstávají. Nástupní plat v 9. třídě je „krásných“ 21 700 korun hrubého. Osobní ohodnocení je nízké a na jeho zvýšení již několik let nejsou peníze. Velkým lákadlem nejsou ani benefity: 65 korun stravenkový paušál a 270 korun na penzijko. Toť vše. Zaměstnanci pracují pod velkým tlakem a někteří padají doslova na hubu, ale pana ministra současná situace nechává naprosto chladným. Platy doteď zvyšovat nechtěl, nejsou prý peníze. Uvidíme, třeba nakonec změnil přece jenom názor.

Řešením by v každém případě bylo, kdyby se konečně začalo přidávat především těm zaměstnancům, kteří pracují často za směšně nízký plat a kteří si tak často musí žádat i o dávky státní sociální podpory. Stát by se měl stydět, že lidem, kteří pro něj pracují, není schopný dát slušný plat. Nedivme se pak, když jednoho dne nebude mít pro naše děti ve škole kdo uvařit a my tak budeme dětem muset kromě svačiny přibalit do aktovky i oběd.

https://www.denik.cz/ekonomika/platy-statnich-uredniku-klesnou-20250105.html

https://www.denik.cz/ekonomika/platy-statni-zamestnanci-20220722.html

https://www.kurzy.cz/platy/zvyseni-platu/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-statni-zamestnanci-si-polepsi-mozna-uz-letos-40465446#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest245_nove_vyhledavaci_pole_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/mzdy-platy-statni-zamestnanci-firmy-rust-pridavani-vlada.A210923_123329_ekonomika_maz

https://cnn.iprima.cz/pastuchova-z-uradu-prace-jsou-domy-hruzy-vyhorele-pracovniky-ani-penize-nedonuti-zustat-208631

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-vydaje-za-nejrychleji-rostouci-socialni-davku-raketove-vzrostly-247562

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz