Hlavní obsah
Názory a úvahy

V koalici se schyluje k válce. Že by to byl konec vlády? Kéž by!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Ve vládní koalici to už zase vře.

Článek

Tento měsíc je v koalici už minimálně druhá vážnější roztržka. Prvním problémem se ukázala být novela zákoníku práce, na které pracuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten nechce ani slyšet o propouštění bez udání důvodu, ministr financí Zbyněk Stanjura si ale už delší dobu trvá na svém a pracuje na pozměňovacím návrhu, ve kterém výpověď bez udání důvodu prosazuje navzdory Jurečkovi a jeho proklamacím, že to není na pořadu dne, i protestujícím odborům.

Druhým problémem se tentokrát ukázala být valorizace daňové slevy na poplatníka a děti stejně jako daňové prázdniny pro rodiče s dětmi. KDU-ČSL, STAN i Piráti chtějí slevy valorizovat, mají to i v programovém prohlášení, ODS a TOP 09  je proti, protože náklady na to by byly v řádu miliard. Příznivci argumentují, že je lepší peníze nechat přímo v kapsách daňových poplatníků než je nakonec vyplácet formou dávek státní sociální podpory. Logiku toto tvrzení jistě má. Je administrativně méně náročné zvýšit daňové slevy než čím dál většímu počtu obyvatel vyplácet dávky státní sociální podpory. Pomocnou ruku tentokrát nabídlo i hnutí ANO, které s valorizací problém nemá a naopak říká, že pokud se ANO spojí s příznivci valorizace, tak mají v podstatě vyhráno a daňoví poplatníci uvidí víc peněz na výplatních páskách už v roce 2025.

Situace připomíná období před několika lety, kdy se ANO spojilo s ODS a prosadilo zrušení superhrubé mzdy navzdory svému koaličnímu partnerovi ČSSD. Uvidíme, kdo tentokrát vyhraje, jestli ODS střežící státní pokladnu nebo KDU-ČSL, která bojuje jako lev o zbytky svých voličů. Téma valorizace budou předsedové stran řešit příští týden během koaličního jednání, ale boj bude jistě dlouhý a konečného výsledku se asi jen tak nedočkáme.

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesko-jede-stale-na-dluh-a-trha-rekordy-40468617#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest245_nove_vyhledavaci_pole_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-dusno-v-petikoalici-houstne-40468561

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zacina-dlouhy-den-ve-snemovne-resit-se-bude-nouzovy-stav-i-superhruba-mzda-130112

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz