Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda hází zaměstnancům klacky pod nohy. A bude hůř!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Pětikoalice poslední dobou začíná zaměstnancům velmi znepříjemňovat jejich život. A vypadá to, že je to jen začátek.

Článek

Vláda se rozhodla, že zaměstnancům přistřihne křídla. Asi se mají až moc dobře a je potřeba, aby si nevyskakovali. Jejich ochrana bude čím dál menší a postavení na trhu práce čím dál horší. V roce 2024 došlo ke zpřísnění poskytování podpory v nezaměstnanosti pro ty, kteří se opakovaně vrací na úřad práce, z výplaty se nám strhává nově nemocenské pojištění ve výši 0,6 % z hrubé mzdy, zrušilo se školkovné a došlo také ke změnám v případě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti. Také se v příštím roce plánuje zrušení minimální zaručené mzdy v soukromém sektoru, které zaměstnavatelé dlouhodobě požadovali.

Teď ministr Jurečka chystá návrh novely zákoníku práce. V ní navrhuje zkrátit výpovědní lhůtu ze dvou měsíců na jeden a naopak prodloužit zkušební dobu až na 8 měsíců u vedoucích zaměstnanců, u ostatních na 4 měsíce. Další novinkou by byla možnost poslat výpověď i emailem nebo datovou zprávou. Návrh se týká také podpory v nezaměstnanosti. Prvních pár měsíců by měla vzrůst a pak by mělo dojít k jejímu rychlému snížení. Jurečka tak vychází opět vstříc především zaměstnavatelům, kteří dlouhodobě volají po větší flexibilitě. „Firmy se budou moct rychleji zbavit zaměstnanců.“ Ministr Stanjura chce ještě razantnější kroky a chystá pozměnovací návrhy, kde chce mimojiné navrhnout rovnou výpovědi bez udání důvodu. Proti tomu se ale ministr Jurečka staví.

Flexibilitou se vláda ohání i v případě tento týden v tichosti schválené novele služebního zákona, kde se zkracuje doba „bazénu“ z šesti měsíců na 3 měsíce, snižuje se výše odbytného a prodlužuje se doba trvání služebního poměru nutného pro vznik nároku. V tomto případě si zase stát jako zaměstnavatel umetá cestičku k propouštění státních zaměstnanců, které tak bude rychlejší a zároveň pro stát levnější.

Výsledkem návrhů, pokud dojde k jejich schválení, bude posílení zaměstnavatelů na úkor zaměstnanců, ať už ve státním nebo soukromém sektoru.

Anketa

Myslíte si, že tato vláda hází zaměstnancům klacky pod nohy?
Ano.
95,4 %
Ne.
4,6 %
Nevím.
0 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-jurecka-firmy-budou-moci-vyhazovat-rychleji-a-po-e-mailu-249714#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest245_nove_vyhledavaci_pole_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://echo24.cz/a/Hh7D3/zpravy-ekonomika-vypovedi-bez-udani-duvodu-stanjura-jurecka-flexibilita-trhu-prace

https://www.mvcr.cz/clanek/kvalitni-a-efektivni-statni-sluzba-bez-zbytecne-byrokracie-vlada-schvalila-novelu-sluzebniho-zakona.aspx?fbclid=IwAR1FOIiGPZnMkXOaN_fhcAMRLsNceeRRdt5D5SAqRRSMidoIz6SC8JolF-s

https://www.kurzy.cz/mzda/zarucena-mzda-plat-2025/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz