Hlavní obsah
Jídlo a pití

Brambory, vejce a cibule. Po tortille de patata se můžou Španělé utlouct

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Bing AI

Historie bramborové omelety (tortilla de patata) je předmětem mnoha diskusí a spekulací a existuje mnoho různých teorií o tom, jak tento kultovní španělský pokrm vznikl.

Článek

Podle nejrozšířenější teorie vznikla tortilla de patata v Baskicku během karlistických válek v polovině 19. století. Podle této teorie baskický generál Tomás de Zumalacárregui požadoval pokrm, který by jeho vojáci mohli snadno připravit v poli.

Jedna místní žena přišla s nápadem zkombinovat brambory, vejce a cibuli a vytvořit tak vydatné a výživné jídlo, které by se klidně dalo připravit na otevřeném ohni. Tento pokrm si rychle oblíbili vojáci na obou stranách konfliktu.

Jiná teorie předpokládá, že tortilla de patata byla poprvé připravena španělskými rolníky na počátku 19. století. Brambory byly v té době základní potravinou chudých, ale často se obtížně vařily a nebyly příliš chutné. Aby byly chutnější, začali je rolníci smažit na olivovém oleji a míchat s vejci a cibulí.

Tento jednoduchý a levný pokrm se brzy stal oblíbeným jídlem v celém Španělsku. Bez ohledu na svůj původ se tortilla de patata stala nedílnou součástí španělské kuchyně.

Jak na tortillu de patata?

Brambory oloupejte a nožem nakrájejte na plátky nebo kostičky. Do pánve přidejte olivový olej, a pak přidejte na plátky nakrájené brambory a cibuli. Měly by být z větší části pokryty olivovým olejem.

Dochuťte směs 1 a půl lžičkou mořské soli. Vařte na středním plameni za občasného obracení 8 až 12 minut, dokud brambory nezměknou. Pak olej slijte a nechte si ho na pozdější použití. Brambory ochutnejte a v případě potřeby je ještě dosolte. Nechte je několik minut vychladnout.

Mezitím rozklepněte vejce do misky a přidejte lžičku soli. Vejce rozšlehejte, nalijte na uvařené brambory a cibuli a promíchejte.

Na pánvi

Na dno pánve přidejte trochu oleje a zahřejte ji na vysokou teplotu. Jakmile se rozpálí, nasypte do ní bramborovou směs a na vysokém ohni ji 1 minutu opékejte. Pak snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 5 minut.

Jakmile začne na okrajích a uprostřed tuhnout, položte na pánev velký talíř (větší než je velikost pánve) a tortillu na něj překlopte. V tomto okamžiku je tortilla uvařenou stranou obrácena nahoru. Pak ji opatrně vraťte zpět na pánev. Vařte na vysokém ohni 1 minutu a na nízkém ohni další 2-3 minuty, nebo dokud není hotová.

Když se dílo podaří

Hotová je, když je uprostřed ztuhlá a nůž nebo párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.

Tortilla de patata se snadno rozpadá, pokud je příliš horká, takže je nejlepší ji nechat vychladnout, a pak si ji vychutnat se sklenkou výrazného červeného vína.


Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tapas

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz