Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč je současná vláda špatná a kdo za to může?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ČTK/ Profimedia.cz

Současná vláda je složena s pěti politických stran. Žádná koalice není dobrá a pětikoalice je pětkrát horší.

Článek

Nespokojenost se současnou vládou je oprávněná. Ale kdo může za to, že máme zase špatnou vládu? Od prvních svobodných voleb jsme neměli vládu, se kterou by byla spokojena většina lidí. Je to proto, že poměrný volební systém neumožnuje, aby jedna strana, která dostane nejvíce hlasů vytvořila samostatnou vládu a každá strana musí vytvořit nějakou koalici.

Proč je každá koalice špatná? Protože i ten nejlepší návrh, který projde schválením, je kočkopes. Představte si, že na začátku před schválením je dobrý návrh. Ten návrh musí schválit všechny koaliční strany a ty mají každá vlastní zájmy a preference. Tudíž neodsouhlasí dobrý návrh bez toho, že z něho něco uberou a něco k němu přidají. Je to jako když kočička s pejskem vařili dort. Takto koalice znehodnotí každý dobrý návrh a na konci je vždy špatné rozhodnutí. Když je toto špatné rozhodnutí kritizováno, žádná konkrétní strana za něj nenese zodpovědnost. Vina je kolektivní tudíž nenese vinu nikdo konkrétní. A napravit toto špatné rozhodnuté v koalici nejde. Vyjde z toho jen jiný kočkopes.

A teď si představte, že vládne jen jedna strana, která vytvoří špatný návrh. Nese za něj zodpovědnost jen ona. Tento návrh je kritizován, a protože jej vytvořila jen jedna strana a jen ona za něj nese zodpovědnost, může ho změnit tak, aby to kočkopes nebyl. Pokud to neudělá, ztratí důvěru, a to že ji voliči nebudou příště volit bude oprávněné.

Minulé volby podle stran s přehledem vyhrálo ANO. Kdyby nebyla pětikoalice dostala by ANO příležitost vytvořit koaliční vládu. Rozumná kalice dvou stran by byla ANO a ODS. Aby tato koalice mohla vzniknout, nesměl by být předsedou ANO autokraticky vystupující Andrej Babiš. Jeho autokratické vystupování vylučuje, aby s ním jakákoli seriózní strana vytvořila koalici. ODS není strana jednoho muže. Bez Fialy může ODS existovat, ANO bez Babiše ne.

Volili jsme tak, že buď by sestavoval vládu Babiš s Okamurou, ale ti by nezískali většinu a jejich menšinová vláda by neměla podporu. Druhá možnost byla pětikoalice a třetí nové volby. Ty by nic nevyřešily, protože voliči nevolí racionálně. Volí podle sympatií a antipatií, ale ne tak, aby bylo možné vytvořit rozumnou vládu. Z toho vyplývá, že nespokojenost se současnou vládou není oprávněná. Voliči rozdali špatné karty a teď se pohoršují nad tím, že ti, co vládnou, s nimi špatně hrají.

ANO má nejvyšší preference ne proto, že s ním lidé sympatizují, ale proto, že nesympatizují se současnou vládou. Vláda pětikoalice je špatná a nemůže být dobrá, pět stran se nikdy nemůže dohodnout na ničem dobrém.

Nesympatizuji s ODS, ale volím racionálně. Jedině ODS nás může vyvést z tohoto volebního marasmu, s Fialou, nebo bez něj. Volme jen strany, které mají šanci se dostat do parlamentu s preferencemi nad 10 procent. To sice není volba podle osobních preferencí, ale je to volba racionální. Žádná vláda nebude dobrá tak, aby ji schvalovali všichni, to je iluze. Novou vládu může sestavit jen ANO, nebo ODS. To je realita, ať se nám to líbí nebo ne.

Když si uvědomíme skutečnost, že za tuto špatnou vládu můžeme my, protože jiná možnost sestavit vládu nebyla, přestaneme se iracionálně pohoršovat a budeme volit tak, aby bylo možné vytvořit koalici ze dvou standardních stran. Taková vláda pak nebude muset tvořit rozhodnutí která jsou, jak když kočička s pejskem vaří dort. Druhá možnost je, že populista s extremistou vytvoří menšinovou vládu s podporou komunistů, pokud se dostanou do parlamentu a z toho mne jímá hrůza.

Na pochopení toho, co jsem zde napsal stačí zdravý selský rozum. Teď jde jen o to, zda voličům tento rozum nechybí. Pokud toto voliči nepochopí tak bude ještě hůř, než je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz