Hlavní obsah
Názory a úvahy

V čem chodí studenti k maturitám, je ostuda. Měly by se za to strhávat body

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Student píšící maturitní slohovou práci

Konec května je každoročně obdobím maturit. Studenti se na tuto zkoušku připravují takřka po celou dobu studia. V čem jsou však studenti schopni přijít k maturitám, je mnohdy opravdu ostuda a mělo by to být zohledněno v hodnocení.

Článek

Podle společnosti Cermat se k loňskému jarnímu zkušebnímu období maturitní zkoušky přihlásilo 83,5 tis. maturantů. Ti byli ve většině případů úspěšní, neboť přípravě na zatím nejdůležitější zkoušku v jejich životech věnovali desítky hodin.

Nedílnou součástí maturitní zkoušky je také slušné oblečení, které pouze podtrhuje význam a formálnost události. Mnoho studentů si však s tím, co si obleče, absolutně neláme hlavu a ve spoustě případech to vypadá, jako by zrovna vylezli z postele.

Snad každá televize nabídla reportáž týkající se maturit přímo z jedné ze středních škol. V pozadí jste tak mohli vidět několik studentů, kteří na sobě měli například tepláky, riflové kraťasy nebo tričko s potiskem. Sám jsem zažil takové jedince, kteří měli košili pokrčenou a vytaženou z kalhot a na nohou měli například červené sportovní boty.

Teď si možná říkáte, že se jednalo o reportáže z didaktických testů, které přeci nejsou tak formální jako ústní zkouška, a tak na oblečení zase tolik nesejde. Maturita je však komplexní celek, kde jedno zaváhání může způsobit, že se vás bude týkat zářijový termín, proto by ke všem částem maturitní zkoušky měli studenti přistupovat stejně i volbou oblečení. Navíc silně pochybuji, že student, kterému přijde jednou jako dobrý nápad si vzít k maturitě tepláky, se podruhé rozhodne jinak.

Ano, stále budou ve většině studenti, co jsou u maturit vzorně oblečeni a jdou příkladem. Poslední dobou však přibývá i při běžném vyučování studentů, kteří se neostýchají si do školy obléci tepláky. Proto by se trend mohl měnit postupem času i u maturitních zkoušek.

Proto bych si dovolil přijít s návrhem, aby se při hodnocení studenta u ústní maturitní zkoušky přihlíželo i na to, v čem ke zkoušce dorazil. Pokud student není schopen v 19 letech sám posoudit vhodný oděv k maturitní zkoušce, nemá u ní co dělat a měly by mu být minimálně strženy nějaké body. Ano, kazí si tím sám svou značku, ale zároveň tím také degraduje celou tuto slavnostní událost a ukazuje, jak je mu to jedno.

Celkově je občas smutný pohled na to, v čem jsou studenti schopni přijít do školy. Ještě smutnější je navíc fakt, že když si student vezme na sebe do školy sako nebo košili, dívají se na něj spolužáci s větším podivem než na jedince promenující se po školních chodbách v teplákách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz