Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zouvání bot, dětský doprovod a další: Češi se na návštěvě neumí chovat a nemají o tom tušení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Na návštěvách se řada lidí chová nevědomky neslušně až hrubě.

I při tak běžné věci, jako je návštěva, Češi často způsobují faux pas. Jenže v době rozvoje home officů a přesouvání kanceláří domů, se může slušné vychování hodit každému. Zouvání bot je jenom jedním z mnoha přešlapů, kterých se při tom dopouštíme.

Článek

Odmítnutí pozvání

Prvním a velice častým celospolečenským trendem naší společnosti, který odporuje etiketě pro návštěvy, je mylná domněnka, že při pozvání máte možnost volby. Etiketa totiž mluví jasně, jakmile jednou obdržíte od někoho pobídku, abyste přišli k někomu domů, je jedinou slušnou a společensky přijatelnou odpovědí souhlasit. Pokud se vám zrovna nechce nebo nemáte čas, vyhnete se trapasu pouze tím, že datum setkání odložíte. Můžete třeba říct, že se vám to zrovna nehodí a uvést k tomu důvody s vyhlídkami, že příště si už prostor ve svém rozvrhu k návštěvě určitě uděláte. Rázné a jasné odmítnutí bez jakéhokoliv příslibu do budoucna je ale dle společenských konvencí považováno za hrubé a neslušné.

Nedodržení slibu a brzké příchody

Pozvánku se hostiteli sluší potvrdit co nejdříve, aby si mohl udělat přehled o počtu hostů v případě, že se jedná o větší společenskou událost. Kromě toho, je třeba myslet na to, že jakmile jednou slíbíte, že přijdete, měli byste to dodržet. Nepřijít k někomu, kdo s vámi počítá při chystání občerstvení a zábavy bez omluvy, je považováno za krajně nezdvořilé.

Stejně tak se lidé často mýlí v době příchodu. Přijít přesně na čas, a tím si od hostitele vlastně vynucovat rychlou přípravu, je jen o něco méně nezdvořilé než přijít dříve. To už je dle odborníků na etiketu považováno za neomalené. Ani jedna z možností ovšem není z hlediska zvyklostí přípustná. Naopak příchod přibližně deset minut po domluveném čase je prý ideální. Ale pozor, netýká se to silně pozdních příchodů. Pokud máte větší zpoždění, například kolem půl hodiny, rozhodně se nezapomeňte předem telefonicky omluvit. I tak už je pozdní příchod ovšem považován za nezdvořilý.

Vhodné není ani zdržovat se na návštěvě příliš dlouho, čímž už můžete rušit soukromý život nebo další povinnosti hostitelů, ale ani přehnaně krátce, což působí, že se vám u domácího moc nelíbilo. Pokud ale opravdu spěcháte ještě někam jinam, výjimkou je, že svou kratší návštěvu avizujete včas, ideálně už při příchodu, aby s tím všichni v domácnosti počítali a váš brzký odchod si nebrali osobně.

Zouvání bot

Jedním z nejrozšířenějších celospolečenských přešlapů, který v naší evropské kultuře patří mezi časté jevy, je požadavek na zouvání při příchodu. V tomto ohledu bychom se mohli učit od některých jiných států, jako je třeba USA, kde se hostitelé ani návštěvy automaticky nezouvají.

Boty se považují za nedílnou součást outfitu a chtít po návštěvě, aby se při příchodu zouvala, je skutečně hrubiánské. Stejně nepřípustné je i nabízení hostům přezuvek a bačkor, které je ke všemu nehygienické. Opačně by je ovšem neměla požadovat ani návštěva, pakliže se sama od sebe rozhodne, že se z bot vyzuje. Ideální je prý situace, kdy je hostitel sám obutý do venkovní obuvi tak, aby se i příchozí host cítil komfortně s tím, že v botách zůstane, k čemuž by ho měl domácí ostatně i sám pobídnout.

Řešení s botami, které by měly ladit se zbytkem oblečení, se může zdát zejména za špatného počasí hodně nepraktické. I na tyto situace ale etiketa pomýšlela, ovšem možná trochu jinak, než bychom si představovali.

První z nich je fakt, že se váš známý sám dovtípí a v případě nepřízně počasí si přinese vlastní boty na přezutí, které si nazuje při vstupu, aby vám nenanesl bláto anebo sníh dovnitř. Další doporučení mluví o tom, že autem zajede co nejdál tak, aby se při výstupu z něj neumazal a k vám vstupoval už suchými a čistými botami. Nápomocný v tom, aby host vcházel pouze v hygienicky čisté obuvi, může být hostitel tím, že v případě nečasu připraví k rohožce ještě namočený hadr na očištění.

Neohlášená návštěva nebo doprovod

Mezi jedno z největších faux pas patří neohlášený doprovod. Na návštěvu s sebou bez domluvy nevodíme děti, domácí mazlíčky, přátele ani příbuzné. Kdo a v jakém počtu na návštěvu dorazí, by mělo být předem jasně určené, popřípadě dohodnuté s hostitelem. Jestliže chcete vzít někoho s sebou, nesmí tím být váš známý zaskočen. Jedině tak tomu může správně přizpůsobit prostředí, zajistit vám dostatek pohodlí a občerstvení. Jestliže s sebou nečekaně vezmete známého, kterého jste náhodně potkali třeba před domem, nemůžete se divit, když s tím bude mít hostitel problém.

Sportovní oblečení

Ač to mnoha lidem nedochází, na návštěvu je nutné se také vhodně obléct. Ani na zahradní grilovačku se podle společenských pravidel nehodí přijít ve sportovním oblečení, jako jsou kraťasy a trička s nápisy. Pamatujte na to, že návštěva nebo oslava jsou slavnostní příležitosti a podle toho je třeba se obléci. Výběr by se měl lišit jen v tom, jestli přicházíte odpoledne nebo večer. Nemusíte přijít ve velké večerní, ale jistá míra formálnosti je v tomto případě podle slov odborníků zcela na místě. „Také na zahradní slavnost neboli garden party máme přijít ve slavnostnějším oblečení. Nemusí to být zdobné krajkové šaty, ale měly by to být šaty, muži nemusí mít kravatu, ale měli by být v košili a určitě ne v tričku s reklamním nápisem,“ radí odbornice na etiketu Alena Špačková na webu budejovice.rozhlas.cz.

Přicházíte s prázdnou?

Poslední zásadou, na které se galantní lidé shodují, je nechodit na žádnou návštěvu s prázdnou. Mimo to, že to vypadá poněkud hulvátsky a budete nejspíš za skrblíky, může vám malý dárek pomoci se začátkem konverzace. Vždycky proto s sebou na návštěvu přineste pozornost, kterou hostitele obdarujete.

Pro ženu se hodí květina, pozor dejte pouze na to, abyste ji předtím vyndali z obalu, pro muže zase láhev vybraného alkoholu. Neurazíte ani elegantně vyhlížející pochoutkou, jako jsou bonboniéry, dárkově balené čokolády nebo třeba kvalitní praženou kávou. Tak či tak si vždycky připravte alespoň maličkost, kterou lidi v domácnosti potěšíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz