Hlavní obsah
Aktuální dění

Bude Mourek tygrem letošních eurovoleb?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Mourek – Politická strana: Od recese k Evropským volbám.

Článek

Euro-volby tlučou na dveře. V případě č.4, které má Mourek , spíše stylověji škrábou na dveře.

Mourek, do prosince roku 2023 oficiálně známý jako Libeňský mourek, je česká politická strana, která původně vznikla jako recesistický projekt na sociálních sítích.

Předsedou strany je od jejího vzniku pan Petr Špringr.

V roce 2024 strana oznámila svou kandidaturu do Evropského parlamentu, čímž možná některé pražské sousedy šokovala, nicméně vysílá jasný signál (jak by řekl premiérský kocour), že má opravdu vážné politické ambice.

Trocha historie…

Strana Mourek byla založena jako satirická reakce na současnou politickou situaci. Skupina zakladatelů, v čele s Petrem Špringrem, začala na sociálních sítích parodovat politické dění, což si rychle získalo velkou popularitu, zejména na Praze 8.

Postupně se však z recese vyvinulo hnutí, které oslovilo širší veřejnost a začalo být bráno vážně.

Změna jména…

Do prosince roku 2023 byla strana známá jako Libeňský mourek, pojmenovaná podle ikonického místního kocoura s hrabalovskou poetikou.

S rostoucím zájmem veřejnosti a narůstající podporou se rozhodla pro změnu jména na jednodušší „Mourek“, což lépe odráží její celostátní a nyní i evropské ambice.

Kandidatura do Evropského Parlamentu

V březnu 2024 podala strana Mourek kandidátní listinu pro volby do Evropského parlamentu 2024. Lídrem kandidátky je známý pražský advokát Jan Červenka, známý mj. jako obhájce legendárního Ivana Jonáka, ale i díky své občanské angažovanosti. Také je známým ochráncem nejen koček, ale i koní.

Tímto krokem strana potvrzuje svou snahu ovlivňovat nejen domácí, ale i evropskou politiku.

Program Strany

Program strany Mourek se zaměřuje na několik klíčových oblastí, jak na komunální, tak na evropské úrovni.

Komunální úroveň:

  1. Dostavba páteřní infrastruktury měst: Strana klade důraz na dokončení klíčových infrastrukturních projektů, které mají zásadní význam pro plynulost dopravy a kvalitu života ve městech.
  2. Zvýšení bezpečnosti veřejných prostor: Cílem je zlepšit bezpečnost na frekventovaných místech, aby se občané cítili bezpečněji.
  3. Transparentnost hospodaření veřejného sektoru: Mourek prosazuje větší otevřenost a odpovědnost ve správě veřejných financí. Obrazněji řečeno: Aby nám papaláši v šeru nekradli mlíčko
  4. Přátelštější komunikace úřadů s občany: Strana se snaží o zlepšení komunikace mezi veřejnými institucemi a občany, aby byla transparentnější a vstřícnější.

Evropská úroveň:

  1. Zelená dohoda pro Evropu: Mourek podporuje racionální přístup k environmentální politice, který je méně ideologicky zatížený a více pragmatický.
  2. Migrace: Strana prosazuje realistické a efektivní řešení migračních otázek.
  3. Přijetí eura v České republice: Mourek vidí přijetí eura jako důležitý krok pro integraci České republiky do evropského ekonomického prostoru.
  4. Soběstačnost Evropy: Strana klade důraz na posílení evropské soběstačnosti v klíčových oblastech, jako je energetika a potravinová bezpečnost.

Pod vedením Petra Špringra se Mourek vyvinul z recesistické iniciativy v seriózní politickou sílu. Jan Červenka, lídr kandidátky do Evropského parlamentu, přináší do strany odborné znalosti a zkušenosti z oblasti environmentální politiky.

Kompletní kandidátku možno nalézt na webu volby.cz.

Jako právníka mne těší, že je tam dostatek právníků - milovníků zvířat.

Budoucnost Mourka

Strana Mourek má před sebou výzvu, jak získat podporu voličů a přeměnit ji v konkrétní politický vliv.

Její úspěch v nadcházejících evropských volbách bude prvním testem její schopnosti prosadit se na širší politické scéně a ovlivňovat evropskou politiku.

Nicméně kočka, má devět životů, tak i když by Mourek neuspěl do EP, bude mít další šance. Voleb je Česku jako psích blech.

Mourek je příkladem toho, jak i z původně satirického projektu může vyrůst reálná politická síla s ambicí ovlivnit domácí i evropskou politiku.

Její další kroky budou nepochybně sledovány s velkým zájmem a očekáváním.

Uvidíme, zda si voliči řeknou, když kočka není doma, myši mají pré. Určitě by bylo záhodno, aby alespoň jeden Mourek v Bruselu zasedl, a trochu pohlídal a prohnal myši z celé EU.

Odlehčení na závěr -

Víte, jak se jmenuje jeden ze dvou pražských zastupitelů strany Mourek?

Pan M. Bezkočka

To není vtip, ani pseudonym. To je život!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz