Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tenhle test skládají cizinci, když chtějí české občanství. Jenže ani Češi ho mnohdy nedokážou splnit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nicolas / Creative Commons / pexels.com

Když chce cizinec v naší zemi získat státní občanství, musí kromě jiných náležitostí splnit i testy, které prokazují jeho znalost jazyka a místních reálií. Jenže takové testy nejsou jednoduché ani pro české občany.

Článek

Testy, které musí cizinci žádající o státní občanství splnit, jsou hned dva. První z nich je z českého jazyka. Tam se zkoumají především čtyři jazykové roviny. Nejprve se ověřuje, zda je cizinec schopen porozumět psanému textu a na základě jeho přečtení správně odpovědět na otázky, které s ním souvisejí. V druhé části musí cizinec prokázat schopnost porozumět mluvenému slovu, což prokazuje odpověďmi na otázky, které vycházejí z prezentovaného poslechu.

Třetí část už je pro uchazeče více kreativní. Ten v ní totiž dokazuje, že je schopný se vyjadřovat v českém jazyce i v psané podobě. Spíše než pravopisná správnost se zde ale hodnotí věcná podstata a smysluplnost napsaného textu. Poslední část je pak rozhovorem, který prokazuje schopnost cizince dorozumět se v českém jazyce.

Celý test je časově velmi náročný a trvá více než 2,5 hodiny. Test z českého jazyka by určitě všichni čeští občané zvládli. Uchazeči o občanství ale musí skládat ještě jeden test, který se zaměřuje na české reálie. Zkoumá tak, zda má cizinec povědomí o českých zvycích a tradicích, o pravidlech silničního provozu, o politickém systému, o volbách, o právu, o podnikání, ale i o daňové soustavě, o zákoníku práce či o sociálním zabezpečení. Otázku tak může dostat prakticky z čehokoliv, s čím se my setkáváme prakticky denně, on s tím však do kontaktu ještě přijít nemusel.

Webová stránka Zkoušky pro občanství nabízí i interaktivní test, který si takoví zájemci mohou v případě potřeby vyzkoušet. A v některých případech se jedná doslova o záludnosti, na které by správnou odpověď nemusel vědět i některý Čech. Test obsahuje třicet otázek, mezi kterými se nachází například i poznávačka českých památek.

Takový test si můžete zkusit i vy. Na zodpovězení všech třiceti otázek máte velkorysý časový limit třiceti minut. Jako Češi to jistě zvládneme dříve, ale jde o to, zda s větší úspěšností. Pro složení testu je potřeba získat alespoň 60 % možný bodů, minimálně tedy uchazeč o občanství musí zodpovědět správně 18 z 30 dostupných otázek.

Zkuste si test také, ať víte, jak jste na tom. Možná budete některými otázkami nemile překvapeni.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz