Hlavní obsah
Umění a zábava

Kriminálka Anděl: Postava Gondíka pije divákům krev. Skutečně máme takové policisty?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CCC BY-SA 4.0

Dalibor Gondík

Televize Nova odvysílala již několik dílů z nové řady úspěšného kriminálního seriálu Kriminálka Anděl. Stejně jako loni se v ní ale objevuje Dalibor Gondík jako nadřízený celého oddílu. A diváci ho nemohou vystát.

Článek

Kriminálka Anděl se jako seriál těší velké oblibě televizních diváků již šestnáct let. Za tu dobu bylo natočeno celkem šest řad o 93 epizodách. V původních dílech ale bylo složení této modrparty poněkud jiné. V hlavní roli se objevoval Martin Stropnický a televize přicházela s novými epizodami každé dva roky. Po čtvrté řadě ale dostal seriál stopku a trvalo dlouhých devět let, než byl obnoven.

Po pauze se Stropnický do seriálu již nevrátil. A zbytek oddělení v podobě herců Marka Taclíka, Davida Švehlíka, Heleny Dvořákové a Michala Novotného doplnili nováčci Jiří Langmajer a Oskar Hes. A změnila se také postava nadřízeného oddělení. Toho od páté řady pravidelně ztvárňuje Dalibor Gondík, kterého si můžeme pamatovat zejména ze zábavných pořadů na konci 90. let, kdy tvořil moderátorský pár se svojí sestrou Adélou.

Jenže jeho postava už na první pohled nepůsobí vůbec sympaticky. Vyjadřuje se tak, jako by o policejní práci nevěděl zhola nic, často se ptá na zbytečnosti, některé jeho požadavky ani nedávají smysl. Na podřízené je velmi přísný, požaduje okamžité výsledky, ale sám není schopen pochopit ani základní principy. Oči v sloup při jeho replikách nezvedají jen jeho podřízení, ale i diváci u televizních obrazovek. Postava ztvárněná Gondíkem jim totiž doslova pije krev.

Nadřízený kriminálního oddělení se v seriálu naštěstí zase tak často neobjevuje, objeví se však vždy v tu nejméně vhodnou chvíli. A dokáže doslova otrávit. Jeho postava jako by do příběhu vůbec nezapadala. Nelze soudit, zda je to špatným výkonem Gondíka jako herce, nebo naopak skvělým ztvárněním této nesympatické postavy. Bez nadřízeného by se ale seriálu, který se pravidelně stává nejsledovanějším pořadem pondělního večera, nedalo vůbec nic vytknout.

Seriál i ve své šesté řadě překvapuje neotřelými případy, nečekanými zvraty, že ani zkušený divák detektivních a kriminálních případů do poslední chvíle netuší, kdo je skutečným pachatelem trestného činu. Vyšetřování je doplněno neobvyklou souhrou všech členů oddělení, kteří se navzájem skvěle doplňují. Nelze nezmínit i skvělé herecké výkony všech zúčastněných. Taktéž se seriál odehrává na zajímavých místech hlavního města i jeho okolí, která dodávají příběhům na autentičnosti.

Kriminálka Anděl se tak řadí k těm nejúspěšnějších kriminálním seriálům posledních let, kterých české televizní stanice každoročně produkují nespočet. Málokdy se ale jedná o kvalitní počin, na který se dá dívat. Jen ta postava nadřízeného v podání Dalibora Gondíka ten dojem tak trochu kazí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz