Hlavní obsah
Finance

Ten výčet benefitů, proč nemít euro, bych rád poznal na vlastní kůži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Češi jsou k euru skeptičtí. Přijmout by ho chtěla jenom jedna pětina. Byl bych rád, aby si odpůrci reálně zkusili, jak komplikovaný život bez něj je.

Článek

Přijetí eura je jedním ze závazků Evropské unii, se kterým jsme souhlasili ještě dřív, než jsme do ní před 20 lety vstoupili. Aktuální situace je však taková, že si dvě třetiny Čechů myslí, že pro ně přijetí nebude prospěšné. Rád bych tyto Čechy poznal a zeptal se na konkrétní výčet benefitů české koruny oproti euru. Ideálně s ukázkami z praxe.

Jsem obyčejný Čech

Považuji se za obyčejného, normálního, průměrného Čecha. Co občas opustí svou rodnou hroudu a vyrazí někam za poznáním. Do zahraničí. A v tu chvíli nechápu, jak někdo může českou korunu tolik propagovat. Takový člověk patrně nevystrčil hlavu ze svého domu, ze svého dvorku. Jakmile by totiž vyrazil za hranice, zjistil by, že je česká koruna úplně k prdu.

Potřebuji euro

Jedu do Německa, Rakouska, vyrážím na Slovensko. Všude tam potřebuji euro. Co to pro mě znamená? Pochopitelně směnu. Už jenom to, že tohle musím řešit, mě obtěžuje a vadí. Mít euro, o mnoho problémů méně. Jak s tím, zda si nějaká vyměním tady a pojedu s hotovostí, nebo s tím, zda budu vybírat až tam. A jaký bude kurz, vyplatí se mi to? A co s těmi zbývajícími? Nic z toho bych v případě eura nemusel řešit.

A co teprve letní dovolená? Už i to Chorvatsko euro zavedlo. Mít ho také, konečně nemusíme nic řešit. Ale bohužel, my ho nemáme. Tak stejně jako nás dříve obtěžovala směna na kuny, nás teď obtěžuje směna na euro. Ale tím to nekončí, co takové země, jako třeba Egypt, Turecko nebo Tunisko. Myslíte, že tam pochodíte s českou korunou? Ne, tady vás čeká dokonce dvojitá směna. Nejprve si v ČR vyměnit na euro a potom v cíli cesty na místní měny. A na cestě zpět to stejné, nejprve eura a v ČR zase české koruny. Opravdu výhodné…

A nejenom já

A to mluvím jen o sobě a o mých potřebách při cestování. Co potom lidé, kteří jsou v zahraničí často. Co firmy, které musí denně obchodovat v cizí měně? Všichni tito jsou také obtěžováni nutností směn a hlavně, každá taková směna se pro ně stává nevýhodnou. Vydělá na ní směnárna či banka. Přesto člověk, kterému může být úplně jedno, jestli má platit korunou nebo hadími kůžemi, bude zatvrzele bránit tuzemskou měnu.

Anketa

Jste pro zavedení eura?
Ano, jsem
53,9 %
Ne, nejsem
39,3 %
Nevím
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz