Článek
Nic proti vegetariánství, veganství a dalším alternativním životním stylům. Ať si každý jí, co uzná za vhodné. Máme svobodu a je na každém, co chce, nebo nechce konzumovat. A samozřejmě chápu, že když se zvyšuje nabídka alternativních jídel, lidé, kterých se to týká, to vítají. Inu, proč ne. Pokud je odbyt a výrobce i prodejce vydělá, ať to nabízí. Ale proboha, ať to není zaměnitelné s tím, co jím já. Ať to není zaměnitelné s masem.
Nepozorný kupující
Nejsem ten, kdo by důkladně studoval každou etiketu a zjišťoval, z čeho je daný produkt vyrobený. Prostě vidím obal, v něm produkt, na něm nápis. Pokud na igelitovém obalu vidím slovo „burger“ a uvnitř kus, který vypadá jako mleté maso, beru ho a házím do košíku. Nějak extra nestuduji, z čeho všechno je to vyrobeno. Tak nějak předpokládám, že je to hovězí. Z čeho jiného by taky měl být burger, že?
A on je z kdovíčeho
Doma najednou zjišťuji, že jsem se stal obětí vlastní nepozornosti. Sice jsem si koupil „burger“ – píše se to i na obalu –, ale nekoupil jsem si masový. Pořídil jsem si pochybné cosi, složené ze všeho možného, jen maso tam jaksi chybělo. Co teď? Produkt byl otevřený a já měl hlad.
Přečetl jsem si aspoň návod, připravil tu náhražku masa podle něj a udělal si vegetariánský burger. A jaký byl? No, maso je maso, ale že by to bylo nějak extra špatné, to říct nemůžu. Snaha přiblížit se masu byla jasně patrná – chutí i strukturou. Ale prostě: maso je maso. Abych to shrnul, docela mi to chutnalo, neměl bych problém si to někdy zase dát. Pokud bych ale měl na výběr mezi touto náhražkou a masem, sáhnu po mase. Přesto alternativu rozhodně neodsuzuji, v koši neskončila.
Proč se to jmenuje stejně?
Nemám nic proti těmhle náhražkám, ale proč se to jmenuje stejně jako něco, co je obecně zažité jako masný výrobek? Každý ví, co si představit pod pojmem „burger“, „párek“ nebo „salám“. Produkt, který obsahuje maso. Málokoho napadne, že by se pod stejným názvem schovávalo něco, co sice ten známý produkt připomíná, ale maso v něm není ani náhodou. Fajn, chutná to docela dobře, ale když chci masovou variantu, nechci být klamán.
V obchodech se lihovina z brambor nebo řepy nesmí nazývat rum. Pomazánkové se také nesmí označovat jako máslo. Tak jak je možné, že v regálu můžu mít burger, párek a salám ze sóji? Nejsem zastáncem přehnaných regulací a uznávám, že hlavní chyba byla v mé nepozornosti, ale když už se tedy regulovat začalo, ať je to důsledné. Slyšel jsem, že do budoucna by se takový výrobek mohl jmenovat třeba „kotouč“. To bych si asi fakt nespletl.
Anketa
Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-zmena-pravidel-muze-zrusit-zeleninove-burgery-i-tofu-steaky-267494, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-burgery-i-parky-musi-byt-z-masa-veganske-varianty-jsou-v-ohrozeni-266436, https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vegetarianske-burgery-evropska-unie-parlament-regulace-zakon-potraviny.A190404_193702_zahranicni_fort