Hlavní obsah
Knihy a literatura

Lolita - stále kontroverzní kniha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Když jsem vzal do ruky Lolitu od Vladimira Nabokova, upřímně řečeno, nevěděl jsem, co čekat. No, a dostal jsem pořádnou ránu do hlavy. Tohle je kniha, která vás chytí za límec a nedovolí vám odejít, i když byste to možná občas chtěli.

Článek

Lolita není jen tak obyčejný román. Je to příběh, který se vám zavrtá pod kůži a zůstane tam. Hlavní hrdina Humbert Humbert je postava, kterou budete nenávidět, litovat a možná i trochu chápat. Představte si elegána s intelektem, který je ale bohužel posedlý dvanáctiletou dívenkou, Lolitou. Nabokov z něj dělá mistrovské dílo lidské pokřivenosti. Číst o něm je fascinující a zároveň děsivé.

Nejvíc mě na téhle knize fascinoval Nabokovův jazyk. Ten chlapík píše jako bůh. Jeho styl je bohatý, barvitý a plný metafor, které by mě nenapadly ani po třetím pivu. Každá věta je vycizelovaná a přesto, že téma knihy je těžce stravitelné, ten styl vás prostě přiková k židli.

Příběh samotný je, jak už jsem naznačil, dost kontroverzní. Humbertova posedlost Lolitou je těžko akceptovatelná, a přesto se přistihnete, jak se probíráte stránku za stránkou, fascinováni touto morbidní groteskou. Nabokov v Humbertovi vytvořil postavu, která je tak živá a komplikovaná, že ji prostě nelze ignorovat. Humbert je charismatický, vzdělaný, ale zároveň tragicky ztracený ve svých vlastních iluzích a vášních.

A Lolita? Ta není jen nevinná oběť. Nabokov ji vykresluje jako dívku, která má svou vlastní vůli, svoje touhy a je schopna manipulovat s dospělým mužem. Neříkám, že by si zasloužila to, co se jí stane, ale je to právě její dvojznačnost, co dodává příběhu na dynamice.

Nesmím zapomenout na Nabokovovu ironii a humor. Ano, humor. I když se to může zdát nevhodné, Nabokov dokáže situace, které jsou v jádru strašlivé, podat s takovým nadhledem a jemnou ironií, že se přistihnete, jak se usmíváte. Je to ten druh humoru, který vás nutí cítit se trochu provinile, ale zároveň obdivovat autorův geniální způsob vyprávění.

Když jsem knihu dočetl, byl jsem zničený. Nebudu lhát. Lolita je kniha, která vás emocionálně vyždímá. Nabokov vás donutí přemýšlet o věcech, o kterých byste raději nepřemýšleli, a ukáže vám temné kouty lidské duše, které byste raději neviděli. Ale přesto, nebo možná právě proto, je to kniha, kterou by měl každý přečíst.

Závěrem musím říct, že Lolita je jedním z těch románů, které vás zcela pohltí. Nabokovovo mistrovství spočívá v tom, jak dokáže vyprávět příběh, který je tak znepokojující, a přitom tak nádherně napsaný. Je to kniha, kterou budete milovat a nenávidět zároveň, ale hlavně na ni nikdy nezapomenete.

Takže pokud máte silný žaludek a chuť na literární zážitek, který vás dostane do kolen, sáhněte po Lolitě. Ale varuji vás, připravte se na to, že se vám tahle kniha dostane pod kůži a už se jí nezbavíte. Ať už si o ní myslíte cokoli, jedno je jisté – Nabokov vás nenechá lhostejnými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz