Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zázračná zoologická zahrada

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Rozhodli jsme se navštívit ZOO Praha. Připomenout si dětství i dětství našich dětí. Podívat se na zvířátka, oba je s manželem milujeme.

Článek

Ne, nebudu se zabývat popisem návštěvy, na to má každá zoologická zahrada své letáčky, informační tabule i další informační materiály a jak vypadá žirafa, ví určitě každý.

Jde spíš o uvědomění si toho, jak se úloha zoologických zahrad změnila. Už dávno neslouží jen k pobavení lidí a vytržení z nudy. I poučení o zvířatech je na jiné úrovni. Pavilony se rozrostly a snaží se vytvořit pro zvířata co nejpřirozenější prostředí. Vidíme tedy nejen zvíře, ale i prostředí, ve kterém se přirozeně vyskytuje.

O tom, že způsob chovu je víc než vyhovující, svědčí i chovatelské úspěchy českých zoologických zahrad. Daří se rozmnožovat velmi vzácné druhy zvířat, dokonce i těch, která v přírodě již vyhynula. Téměř jako by ožila moderní archa Noemova. Je to úžasné.

Odchov lvíčete lvů berberských se sice zatím v hodonínské zoologické zahradě nezdařil, ale šance do budoucna tu je. Lev berberský už ve volné přírodě nežije.

Mnohá zvířata se už z odchovů zoologických zahrad dokonce daří vracet do přírody v jejich domovině. Vrací se kůň převalský, nejprve do Mongolska, kde se již úspěšně rozmnožují, a nově také do Kazachstánu. Zvíře, které již bylo vyhubeno, se vrací. Doufejme, že návrat do Kazachstánu bude stejně úspěšný, jako do Mongolska.

Ze safari ve Dvoře Králové se daří vracet do jejich africké domoviny nosorožce. Daří se odchovávat nosorožce černého východního. Nosorožce severního bílého se ani po návratu do Afriky nepodařilo rozmnožit přirozenou cestou, ale podařilo se díky odchovům ve Dvoře Králové, vytvořit embrya. Naděje, že se podaří oživit vyhynulý druh, stále existuje.

Safari park ve Dvoře Králové navrátil antilopy a buvoly kaferské do jejich domoviny a pomohl tím obnovit populaci několika druhů. Tyto druhy jsou potomky několikáté generace zvířat, která na přelomu 60. - 70. let přivezl přímo z Afriky Josef Vágner, již tenkrát s vizí do budoucnosti, tedy aby tyto druhy byly zachovány a v případě potřeby i obnovily ohroženou populaci v přírodě.

České zoologické zahrady tedy naplňují svou moderní úlohu, která zahrnuje nejen ukázkovou, poučnou, ale i záchrannou náplň, beze zbytku. Daří se vzácné odchovy ohrožených druhů a daří se navracet je zpět do přírody.

Bohužel někdy dojde k fatálnímu selhání mezinárodních koordinátorů chovu, jako v případě ledního medvěda Toma, přepraveného za účelem chovu do Alma Aty v Kazachstánu. Je to extrémně náročné pro chovatele v pražské ZOO. Nyní žijí v Praze dvojčata ledních medvědů, bráškové.

Staví se nový pavilon pro lední medvědy a kritici zase omdlívají, kolik to bude stát a není-li to zbytečné. Ne, není, každé takto zachráněné zvíře má obrovskou cenu pro budoucnost. Je to i naše budoucnost. V tomto případě rozhodně nebudu reptat na „zbytečný“ výdaj.

Jsem obvykle reptal a rejpal, co se týče financí a hospodaření s veřejnými rozpočty, zdražování atp. Když si však uvědomím současnou, moderní úlohu zoologických zahrad v ČR, relativně vysoké vstupné ráda obětuji a finance, utrácené za kvalitní život vzácných zvířat, nebo dokonce možnost jejich rozmnožování, musím uznat jako víc než užitečně použité.

Právě vzácné odchovy druhů zvířat dávají za pravdu tomu, že každá taková investice se bohatě vrátí v naší budoucnosti zachováním vzácných, mnohdy již v přírodě téměř vyhynulých zvířat.

Pokud chceme dále nejen obdivovat, ale i chránit malé gorilky, či orangutany a mnoho dalších zvířat, bude to něco stát. Je za tím obrovské úsilí chovatelů, ošetřovatelů, veterinářů a dalších lidí. Žádné úsilí, ani finance nebyly zbytečné.

Dopřejme si tedy klidnou procházku v ZOO i se zamyšlením, kam moderní zoologické zahrady pokročily od dob svých začátků. My, pamětníci můžeme i srovnávat.

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/lev-berbersky-hodonin-zoo-mlade-eutanazie.A240529_172127_brno-zpravy_sdlk

https://www.jezdci.cz/clanky/do-kazachstanu-dorazila-ctverice-koni-prevalskeho-opozdenym-letem-z-berlina/

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-svetovy-uspech-ve-dvore-kralove-se-narodilo-mlade-vzacneho-nosorozce-za-rok-uz-treti-40425553

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/safari-park-ve-dvore-poslal-zpet-do-afriky-na-100-nosorozcu-buvolu-a-antilop

https://zoom.iprima.cz/priroda/zemrel-ledni-medved-tom-437676

https://www.abicko.cz/clanek/abc-zoo/31343/novi-ledni-medvedi-v-zoo-praha-bratri-dvojcata-uz-se-zabydluji.html

https://www.prazskypatriot.cz/novy-pavilon-pro-ledni-medvedy-by-se-mohl-zacit-stavet-letos-na-podzim/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz