Hlavní obsah
Názory a úvahy

Práce nemá bavit, práce má vydělávat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Gouw / Pexels

Peníze, nebo zábava? Už od základky všichni tvrdí, že práce vás má v první řadě bavit, ale je to lež. Práce vám musí především vydělávat, jinak plýtváte svým časem a prožijete život ve finančním stresu.

Článek

Narazila jsem na článek, kde autor narazil na zajímavou myšlenku - primární kritérium, podle kterého si lidé vybírají zaměstnání je to, aby je práce bavila. Je jim to vštěpováno už od dětství a já s tím nemůžu více nesouhlasit.

Práce má v první řadě vydělávat

Ono je moc hezké, když vás vaše zaměstnání baví, ale rozhodně to není priorita, podle které byste si měli práci vybírat. Práce vás má v první řadě uživit a postarat se o vás. Pokud jste si vybrali práci, kvůli tomu, že vás baví a teď brečíte, jak je všechno drahé, jak nemáte na nájem nebo jak je těžké pořídit si vlastní nemovitost, je to jen a pouze vaše chyba. To vy jste si vybrali pohodlí a zábavu před prací.

Vybrali jste si zábavu, tak si nestěžujte

A když jste si tedy vybrali, proč nejste se svou prací spokojení a vděční za to, že ji můžete dělat? Proč si stejně ráno stěžujete, že musíte vstávat, proč se rozčilujete nad svými kolegy a proč brečíte a hledáte si nějaký přivýdělek za pár šupů, který by vám pomohl utáhnout váš život? Vždyť ve výsledku vás vaše „zábavná“ práce stejně dělá tak akorát nešťastným, protože v práci jde prostě v první řadě o peníze.

Na změnu není nikdy pozdě

Nejvíc mě vytáčí kecy těch, kteří si uvědomili, že si v životě vybrali špatně, ale místo toho, aby to změnili, tak si stěžují, že už jsou moc staří, že by se museli rekvalifikovat, že by museli dojíždět o pár kilometrů dál, nebo ráno o půl hodiny dříve vstávat. Prostě jakákoliv výmluva je jim dobrá, jen aby mohli zůstat ve starých kolejích a dál si stěžovat a trápit se. A dobře jim tak, když jsou líní.

Peníze jsou alfa i omega

Peníze jsou zkrátka v zaměstnání alfa i omega. Nejdřív si vydělejte, zajistěte se a pak si můžete dělat práci, bez ohledu na výši výplaty až do aleluja. Ale ve chvíli, kdy nemáte vyřešené vlastní bydlení, finanční rezervy, auto a podobně je naprostá finanční negramotnost vybrat si práci podle toho, jak vás baví, a ne podle toho, jaká bude výplata. Ono se sice říká: „Najděte si práci, která vás bude bavit a nebudete pracovat jediný den v životě,“ ale ono to tak úplně není. Protože i když budete dělat tu nejzábavnější práci na světě, stejně je okolo spousta dalších faktorů, které vám ji pořádně otráví. Ať už je to někdo, s kým si nesednete v kolektivu, ošklivé kanceláře, dlouhý dojezd, nevyhovující pracovní doba… atd. vždycky se něco najde.

Takže až si budete příště vybírat nové zaměstnání, volte hlavou a na ty povznesené kecy o tom, jak vás to musí bavit, se vykašlete. Díky tomu prožijete svůj život ve finančním klidu, protože vaše práce vás bude otravovat, ať už vás bude bavit nebo ne. Tak z toho alespoň něco vytěžte. Když se někdo morduje s vysokou školou, a nakonec vydělává pár šupů, které jsou jen o trochu vyšší než minimální mzda, je to ostuda a ti lidé zcela evidentně nepochopili, co je v životě podstatné. Nebo jim to, že dělají práci, která je baví, vynahradí to, že se celý život klepou před nečekanými výdaji a bydlí v malých a starých bytech, a jen doufají, že každý měsíc dají dohromady peníze na nájem? Neřekla bych.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz