Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před důchodovou reformou utečou do předčasného důchodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Dokud není důchod schválený a potvrzený, není nic jistého.

Důchody se mění ze dne na den a lidem v předdůchodovém věku z toho tečou nervy. Oprávněně! Po posledních změnách zamítli odchod do předčasného důchodu seniorů, kteří o něj měli řádně požádáno. Změnily se totiž podmínky.

Článek

Tak dlouho se důchodová reforma odkládala, až se stala prioritou č. 1, protože současný stav je neudržitelný. Teď, za minutu 12, se šije horkou jehlou, je nedomyšlená a místo, aby v ní lidé viděli záchranu, vnímají ji jako hrozbu.

Do bezpečí předčasného důchodu

Politické strany se hádají, obviňují se navzájem, ale žádného použitelného kompromisu nebyly schopné dosáhnout. Lidé v předdůchodovém věku mají strach a já se jim tentokrát ani nedivím. Pokud vám do důchodu zbývají jen 2-3 roky, logicky plánujete, jak to udělat, aby to pro vás bylo, co nejvýhodnější. Odchod do důchodu je jeden ze zásadních životních kroků a s důsledky své volby budete žít až do konce života. Je tedy třeba to důkladně promyslet.

Pravidla se mění ze dne na den

Už v minulém roce byly změny pravidel důchodů pěkně divoké a člověk neměl jistotu, že to, co platilo včera, bude platit i zítra. Lidé jsou zmatení, chybí jim jasné a přehledné informace a bojí se, že udělají chybu. Není to legrace. Při špatné volbě mohou přijít měsíčně o cca 500-1000 Kč, což při pobírání důchodu 20 let může činit cca 120 000 až 240 000 Kč, což není úplně málo a pro někoho to může být i velmi zásadní rozdíl. Navíc se od vyměřené částky budou odvíjet další valorizace v budoucnu, takže je důležité, aby vyměřený důchod byl, co nejvyšší.

Nejedná se o planý poplach

Možná to na první pohled vypadá, že se jedná o planý poplach, ale ne. Už v minulém roce se díky zběsilé změně pravidel stalo, že ačkoliv měli budoucí důchodci řádně požádáno o předčasný důchod, po změně pravidel jim jej zamítli a je tak čekaly ještě téměř 2 další roky v práci. Nedovedu si ani představit, jak tohle člověka naštve. Celý život se upíná k tomu, že tehdy a tehdy půjde do důchodu a najednou „bum“ a všechno je jinak a jejich plány jsou v háji.

Kdo je připraven není překvapen

Zbrklá rozhodnutí ohledně změny důchodů mě od současné vlády mrzí. Patřím k podporovatelům, ale tohle nedává smysl a dělá to více škody než užitku. Pro lidi v předdůchodovém věku to musí být extrémně nepříjemné a stresující. Pro mě je to o to větší motivace se na stáří zajistit sama a do „důchodu“ si odejít tehdy, kdy se bude chtít mně. To, že mi k tomu stát časem začne vyplácet „kapesné“ je sice hezké, ale není to nic, na co bych se spoléhala. Škoda, že stejnou nedůvěru neprojevovali během pracovního života i lidé, kteří jsou teď ve stresu ze změn v důchodech. O nutnosti důchodové reformy se mluví už desítky let. Věděli tedy, že je doba nejistá a měli možnost se připravit. Kdyby to udělali, byli by nyní v klidu, protože, kdo je připraven, není překvapen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz