Hlavní obsah

Čeští důchodci raději živoří, než aby si šli přivydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicola Barts / Pexels

V důchodu nemusíte živořit. Stačí se trochu přičinit a čeká vás krásných cca 20 let.

Důchodový systém je neudržitelný a reforma je nevyhnutelná. Stejnou změnou by ale mělo projít i smýšlení českých seniorů o důchodu. Nejedná se o konec života, ale o novou fází, která mže být skvělá. Stačí jen chtít a dát životu v důchodu šanci.

Článek

Současný důchodový systém je neudržitelný a čekají ho velké změny. Ať už se jedná o změnu výpočtu důchodů, tak jde i o věk odchodu do důchodu, který se bude prodlužovat. Důchodová reforma už je bezpodmínečně nutná a České důchodce tak čekají velké změny.

Příklady táhnou

Osobně vidím velký problém v tom, jak jsou současné důchody nastavené. Penzisté očekávají, že budou mít hrazený jakýkoliv nadstandard, na který jsou zvyklí z pracovního života, a když jim peníze schází, tak místo, aby si šli přivydělat, raději si stěžují a nadávají na stát. Důchod ale slouží na zajištění základních potřeb, nikoliv na nadstandard. Na ten si měl každý našetřit v době, kdy pracoval.

Senioři se mají dobře

Podle průzkumu spol. Picodi z roku 2022 se českým seniorům nedaří vůbec špatně. Například na jídlo jim padne zhruba pětina důchodu, což není nijak hrozné ve srovnání třeba s Ukrajinou, kde za potraviny lidé utratí cca 84, 9 % důchodu. V jejich případě je důchod skutečně živoření a Český důchodce by se měl se svými 23, 5 % chytit za nos a vážit si toho, co má. Samozřejmě jsou i lepší země než Česko. Třeba v mém oblíbeném Norsku dá důchodce za potraviny jen 13,4 %. Ovšem zatímco mezi Českem a Norskem je rozdíl ca 10 %, tak mezi Českem a Ukrajinou je to ca 60 %. Z toho mi jednoznačně vyplývá, že jsou na tom Češi hodně dobře a měli být vděční, že na tom nejsou jako na Ukrajině nebo třeba Bělorusku, místo toho, aby si stěžovali, že se nemají jako v Norsku nebo v často zmiňovaném Německu, kde za potraviny vydají 18, 7 % důchodu, což je oproti Česku fakt maličký rozdíl.

20 let prázdnin

Doba, kterou lidé tráví v důchodu se prodlužuje. Aktuálně je to kolem 20 let a je logické, že jak se ta doba zvyšuje, bude se posouvat i odchod do důchodu. Co mi ale v pořádku nepřijde je přístup českých důchodců. Máme tu dva „extrémní“ směry. Buď se člověk odchodem do důchodu pasuje do role „staříka“ , kterého už nic nezajímá a čeká na smrt nebo se naopak rozhodne dohnat vše, co mu podle jeho mínění během pracovního života uteklo a řádí jako urvaný. Pokud je první skupina s výší svého důchodu nespokojená, tak s tím nic nedělá, protože nic přece nemá smysl. Ani je nenapadne jít si přivydělat, zvýšit si důchod nebo podniknout cokoliv, aby si přilepšili. Druhá skupina na přivýdělek nemá čas. Zástupci obou skupin se pak často shodnou jen na tom, že důchody nestojí za nic, je to zlodějna a nespravedlnost. Jen málokterý důchodce si uvědomuje co má a je za to vděčný. Při odchodu do důchodu člověka čeká cca 20 let prázdnin se zajištěnými základními výdaji. Pokud tedy chtějí něco „extra“ mohou si na to snadno vydělat. Ono třeba na 14denní dovolenou u moře si vyděláte třeba za měsíc za kasou. Stačí jen chtít a být otevřený možnostem, které i život v důchodu přináší. Osobně se na důchod těším jako na další super dobrodružství, protože jako u všeho platí „jaké si to uděláte, takové to máte“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz