Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku je opravdu taková hrůza?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Chorvatsko

Stále více se objevují články, co Chorvatsko o dovolené znechucují. Komu asi vadí, že si na dovolenou vyjedeme po vlastní ose, do klidného apartmánu s minimální obsluhou a vše si zařídíme sami?

Článek

Chorvatsko jsem si oblíbil před 14 lety. Týden, dva u krásného moře, sluníčko, milí lidé, pohodové ubytování. Děti si hrály na pláži, chutné občerstvení, blízké obchody, procházky do okolních kopečků. Výlety po památkách. Doprava autem, žádné závazky, žádné cestovky. Miliony Čechů to znají a užívají si.

O to větší byl pro mě šok, když se u nás začaly vždy před sezónou objevovat články, které od této dovolené odrazují. Napíši, co si vybavuji.

Zpřísnění postihu při dopravním přestupku: rychlost, parkování, vybavení auta.

Hrůzná doprava, zácpy, nehody, poplatky za tunely a dálnice.

Vztah k Čechům: Škudlilové, prudiči, co mají Chorvaty jen jako nutné zlo.

Pokuty za opalování nahoře bez, za plavky mimo pláž, za ručníky na pláži, za kufry s kolečky ve městě.

V moři u pobřeží žraloci, smrtelně jedovaté ryby a medúzy.

Moře je znečištěné výkaly z výletních lodí, břehy zavalené odpadky a plné chaluh.

Jídlo extrémně drahé nejen v restauracích, ale i v obchodech.

Za vše poplatky, drahé vstupenky, za výlet lodí se nedoplatíte.

Nechci hodnotit, jak moc jsou podobné články pravdivé, ale spíše, že se objevují stále častěji. Z osobní zkušenosti své i svých známých je situace v Chorvatsku stále stejná a návštěvnost roste.

Chápu, že novináři potřebují „senzaci“, jenže podobně štvavé články jsou i v Chorvatsku zase proti Čechům. Řeší se alkohol, znečišťování pláží a moře, hluk, neúcta k tradicím, zneužívání veřejných služeb, zejména zdravotnictví. Prý šetříme na všem a neradi platíme.

Komu asi vadí, že si na dovolenou vyjedeme po vlastní ose s parkováním zdarma, do klidného apartmánu s minimální obsluhou, na slunnou pláž, nebo molo bez vstupného a vše si zařídíme sami?

Do Chorvatska nepotřebujete žádnou cestovní kancelář ani agenturu a kdo tam byl vícekrát, obejde se i bez zprostředkování ubytování.

Už je jen na vás udělat si úsudek, komu to prospívá a pokud skutečně si novináři nechávají od cestovek platit za podobné „senzace“, považuji to za novinářské dno.

Anketa

Četli jste v poslední době více článků proti Chorvatsku?
Ne.
2,5 %
Ano.
92,6 %
Odrazují mě.
2 %
Raději pojedeme jinam.
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 445 čtenářů.

Budu velmi rád, pokud v diskuzi popíšete svoji osobní zkušenost. My jsme se s těmi hrůzami nesetkali. Třeba jen štěstí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz