Hlavní obsah
Umění a zábava

„Neodpovídal jsem, jak jsem chtěl,“ ostudně se vymlouval Bendig. Bratra nechal znovu se ztrapnit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Souboj nevědomosti mezi bratry Bendigovými dost možná vejde do dějin televizní zábavy. A bylo jen otázkou času, než alespoň jeden z nich začne svůj žalostný výkon hájit. Výmluvy, stejně hloupé jako výkon sám, přišly záhy. Věřil by jim jen málokdo.

Článek

Oblíbená soutěž České televize AZ kvíz nedávno zažila dosud nevídaný souboj, který ovládl internet. Důvodem byly naprosto žalostné vědomosti bratrů Jana a Marsella Bendigových, kteří proti sobě ve speciálním ČT Art kvízu stanuli jako soupeři. Ačkoliv ani jeden z bratrů nevěděl prakticky nic, jeden postoupit musel. Kupodivu to byl ten slabší, Marsell. Na něj pak ve finále čekal Leoš Mareš, který ho roznesl na kopytech. Marsell si ve finále ani neškrtl, se správnou odpovědí či něčím, co by se jí jen blížilo, nepřišel ani jednou.

Nejsem doktor věd

A zatímco Marsell stál v nerovném souboji intelektu proti Leošovi, vysmátý bratr Jan začal v médiích vysvětlovat svůj „famózní“ výkon. I když vysvětlovat je asi příliš silné slovo. Začal se vymlouvat … že prý není „žádný doktor věd“, aby na otázky znal odpověď. Jedna, dvě, tři … smích. Otázky, na které měl odpovídat on i jeho bratr, neměly s vědou či vyšším vzděláním nic společného, o tom je možné přesvědčit se ze záznamu klání. Drtivá většina otázek byla z oblasti showbyznysu, zábavy a hudby snad s výjimkou otázky na Josefa Gočára, která souvisela s rodným městem obou soutěžících.

Kdo AZ kvíz trochu sleduje, tak ví, že ČT vysílá také AZ kvíz junior, kde soutěží děti ze základních škol. A jejich otázky bývají mnohem složitější a vyžadující všeobecný přehled lepší, než ty nad nimiž museli „přemýšlet“ bratři Bendigovi. Pokud Janu Bendigovi přijdou otázky z jeho oboru na úrovni znalostí doktora věd, co by asi říkal na otázky pro děti? A jaké otázky by si asi tak představoval pro sebe, když pohořel i na tom nejjednodušším? Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že by si ho dvanáctiletý školák namazal na chleba.

Strach z Mareše

Dalším důvodem žalostného výkonu prý byla nervozita a tréma, kterou prý způsobilo „legendární studio“ a moderátor Aleš Zbořil. Vážně? Mladý zpěvák, který prošel soutěží SuperStar, koncertuje a již delší dobu se pohybuje v showbyznysu byl nervózní ze studia AZ kvízu? A díky tomu nedokázal odpovědět na triviální otázky?

Bratři prý také nechtěli jít do duelu s Leošem Marešem, který do finále postoupil ze souboje s Benem Cristovaem. „Když vyhrál, bylo jasno. Takže přiznávám, že jsem občas neodpovídal tak, jak jsem chtěl. Tušil jsem, že by mě měl Leoš ve finále jako jednohubku,“ vysvětloval Jan Bendig. Jistě, takže milý Jan vlastně schválně odpovídal špatně, aby nebyl za hlupáka v souboji s Leošem Marešem a předhodil mu svého bratra. Tak si radši vysloužil pověst nedouka před celým národem. Bravo, skvělá úvaha. Řekl bych však, že jsou to jen výmluvy, mající ospravedlnit ubohý výsledek soutěže. Po kauze s moukou na Českém slavíkovi, mající vzbudit lítost a pozornost, kdy nakonec z vyšetřování vyšlo najevo, že celý incident byl připravený, asi nelze výmluvám Jana Bendiga moc věřit.

Jedno se však Janu Bendigovi upřít nedá. Umí na sebe upozornit, i když asi ne tak, jak by chtěl a potřeboval. A je v tom i jedno (smutné) poselství pro mladou generaci. I s prázdnou hlavou se dá udělat kariéra …

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz