Hlavní obsah
Umění a zábava

Bratři Bendigovi v AZ kvízu. Větší přehlídku trapnosti a nevědomosti televize dlouho nezažila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FTV Prima / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Vím, že nic nevím. Mohlo být napsáno v podtitulu semifinálového dílu speciálu AZ kvízu, kde ve svých vědomostech soupeří celebrity. Tentokrát se utkali bratři Bendigovi a dlouho nebylo na obrazovkách tristnější podívané.

Článek

Bylo docela zajímavé sledovat předchozí semifinále, kdy síly změřili Ben Cristovao a Leoš Mareš, který postoupil do finále. Mnozí diváci jistě byli zvědaví, jak to dopadne v semifinále, kde se utkají bratři Jan a Marsell Bendigovi. Veselý pořad o vědomostech se ale velmi brzy zvrtnul v přehlídku trapnosti.

V úvodu jsme se dozvěděli, že oba hoši mají rozdělaných spoustu projektů, bratr Jan dokonce chystá koncert v O2 Aréně. A vedle toho jsme také zjistili, že Britney Spears je známá znojemská rodačka. Chlapci se pochlubili, že jsou rodáci z Hradce Králové, vyznali se z lásky k tomuto městu, kam se rádi vracejí, a tak možná mohli být rádi, že jim přišla otázka na slavného architekta Josefa Gočára, který dal Hradci jeho současnou tvář. Otázka doslova zněla: „Který urbanista a architekt nejen svým regulačním plánem výrazně ovlivnil dnešní podobu Hradce Králové?“ Věděli chlapci? Ne. Soudě dle jejich reakcí vůbec netušili, o kom a o čem je řeč.

Od počátku také bylo zřejmé, že bratři Bendigovi vůbec nepochopili základní pravidlo soutěže, tedy že je třeba spojit políčky správných odpovědí tři strany pyramidy. Otázky volili nahodile, zřejmě podle toho, které číslo se jim zrovna zalíbilo, takže je moderátor Aleš Zbořil musel v polovině hry upozornit, co je třeba a že „zatím vyhrává černej“. To byla narážka na to, že pole s chybně zodpovězenými otázkami se zbarví do černa. Při takových výkonech by se neudržel ani legendární doktor Štrosmajer…

Z otázek extrémně dlouhého dílu bylo zřejmé, že bratři Bendigovi dostávali otázky na míru, ať již z oblasti pop music i hudby obecně, filmu a televize, o svém rodném městě… Zaskočila je i otázka na profesi Emy Destinové, opět nevěděli. Chlapci se nechytali téměř na ničem, což se stalo velmi náročným i pro moderátora, který za svou dlouhou praxi nic tak výživného evidentně nezažil. ČT Art Kvíz se pomalu měnil v pořad Nikdo není dokonalý.

Byla to ostuda před „celým národem“, chlapci si z toho zjevně nic nedělali. Za to se jistě mnohý divák cítil trapně za ně. Bez ohledu na to, jak to dopadne, přitom minimálně Jan Bendig nevynechá příležitost, aby se nezviditelnil. Stačí si vzpomenout na nedávný incident na Českém slavíkovi 2023, kdy došlo k údajnému útoku na Bendiga moukou. Jak později ukázalo vyšetřování, šlo o předem domluvený incident, za nějž Bendigovi hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Bratři Bendigovi se navzdory svým žalostným výkonům, mezi nimiž jako výjimka čněla pouze znalost jmen sester Kardashianových, celým dílem prosmáli. A co je ještě pozoruhodnější, nakonec vyhrál Marsell, který věděl ještě méně než bratr Jan. Můžou si říkat celebrity? Měli by zrovna tito být vzorem pro mladé? Jistě, nikdo nemůže vědět všechno, ale výkony Jana a Marsella Bendigových byly vskutku odstrašujícím extrémem. Snad se Česká televize z toho faux pas poučí a příště bude uvážlivěji volit při výběru hostů. Na druhou stranu, Leoš Mareš bude mít ve finále snadnou práci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz