Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak poznat, že s vámi ve vztahu partner manipuluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Na začátku jste se vznášeli na růžovém obláčku a všechno bylo perfektní. Ale pak to přišlo. Teď se doma necítíte dobře a nevíte, co se stalo. Jak poznat, že s vámi partner manipuluje, a co s tím?

Článek

Manipulace ve vztahu je často zákeřná a nenápadná, takže si jí člověk nemusí hned všimnout. Přesto může mít vážné dopady na naši psychickou pohodu a celkové zdraví.

Jak tedy poznat, že se stáváte obětí manipulace? Sepsala jsem několik klíčových znaků a příklady, jak tuto nebezpečnou dynamiku ve vztahu rozpoznat.

Kontrola a omezování

Manipulující partner často usiluje o kontrolu nad vaším životem. Může to znamenat, že neustále sleduje, co děláte, kontroluje váš telefon, emaily nebo sociální sítě. Výzkum provedený na Univerzitě ve Washingtonu ukázal, že kontrolující chování je jedním z hlavních znaků manipulativního vztahu. Partner vás může izolovat od přátel a rodiny, aby měl nad vámi větší moc.

Příklad: Pokud se váš partner rozčiluje, kdykoli trávíte čas s přáteli, a snaží se vás přimět zůstat doma, může to být známka manipulace.

Tahle taktika je velice nebezpečná, protože vás může časem dostat do úplné izolace.

A pokud nebudete mít kromě svého partnera žádné blízké lidi, na které se můžete v případě nouze obrátit, vaše závislost na něm bude absolutní.

Emocionální vydírání

Emocionální vydírání je další běžná taktika manipulátorů. Používají vaše city proti vám, aby vás přinutili dělat to, co chtějí. Může to zahrnovat vyhrožování rozchodem, sebevraždou nebo vytváření pocitů viny.

Příklad: Partner vám může říct: „Pokud mě opravdu miluješ, uděláš to pro mě,“ čímž vás přinutí cítit se provinile, pokud jeho požadavek nesplníte.

Nějakou mírnou formou takové komunikace jsme možná občas vinni skoro všichni (tedy bez těch výhrůžek). Ale pokud se stane základní vyjednávací taktikou ve vašem vztahu, je třeba mít se na pozoru.

Gaslighting

Gaslighting je psychologická manipulace, při níž manipulátor popírá vaše vnímání reality a činí vás tak nejistými. Často vám říká, že přeháníte nebo že si věci jen vymýšlíte.

Příklad: Pokud partner tvrdí, že jste něco řekli nebo udělali, i když si to nepamatujete. Opakovaně vás přesvědčuje, že si něco špatně pamatujete nebo jste zmatení. Pak může jít o gaslighting.

Pro ty, co chtějí vědět víc: Termín Gaslighting pochází z divadelní hry „Gas Light“ (v češtině známé jako „Plynové lampy“) z roku 1938.

V ní se manžel pokouší přesvědčit svou ženu, že se stává duševně nemocnou tím, že manipuluje malými detaily v jejich prostředí a následně popírá, že se tyto změny vůbec staly. Pěkně hnusná taktika, co?

Devalvace a ponižování

Manipulující partneři často devalvují a ponižují své oběti, aby podkopali jejich sebevědomí a sebrali jim sebeúctu. Tento druh chování může zahrnovat kritiku, sarkasmus nebo ponižování před ostatními.

Příklad: Partner vás neustále kritizuje za váš vzhled, rozhodnutí nebo schopnosti a říká vám, že bez něj byste nic nedokázali.

Některý manipulátor se takto chová jen v soukromí. Někdo si ale užívá ponižování např. před společnými přáteli. Toto pak odůvodňuje jako humor. Pokud se vám ale nelíbí, jak o vás a s vámi partner mluví, není nutné to tolerovat.

Vyžadování neustálého uznání a podřízenosti

Manipulátoři často vyžadují, abyste jim projevovali neustálé uznání a podřizovali se jejich přáním a potřebám. Může se stát, že vás partner přesvědčuje, že jeho potřeby jsou důležitější než vaše vlastní.

Příklad: Pokud partner trvá na tom, že se musíte vždy řídit jeho plány a přáními, aniž by bral ohled na vaše potřeby, jedná se o jasný znak manipulace. Ať už jde o volbu restaurace či způsob trávení volného času nebo výchovu dětí. Ve vztahu hrají roli potřeby obou. Svět se nemůže otáčet pouze kolem jednoho z partnerů.

Co dělat?

Pokud zjistíte, že s vámi partner manipuluje, je důležité jednat. Nenechte se zastrašit a uvědomte si svou hodnotu. Vyhledejte podporu od přátel, rodiny nebo odborníků na psychické zdraví. V některých případech může být nutné vztah ukončit, aby byla vaše psychická pohoda chráněna.

Ve zdravém vztahu by měl být prostor pro vzájemný respekt, podporu a rovnováhu. Pokud některý z výše uvedených znaků poznáváte ve svém vztahu, je potřeba začít situaci řešit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz