Hlavní obsah
Seberozvoj

Vaše kariéra, jeho ego: Jak se postavit šéfovi, který vás šikanuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Máte šéfa, který vám dělá ze života peklo? Zesměšňování, kritika a veřejné ponižování? Co můžete dělat, když se stanete obětí bossingu? Jak se naučit se za sebe postavit a získat si zpět kontrolu nad situací?

Článek

Moje klientka Mirka byla v sedmém nebi, když po dlouhém hledání našla skvělou práci. Dobře placenou, s dobrým kolektivem – prostě splněný sen. Ale jak už to tak bývá, realita se často dost liší od prvotního dojmu.

V Mirčině případě se to ukázalo hned první týden, když si všimla, že šéf nemá rád jednu z kolegyň v kanceláři finanční účtárny. Bylo to očividné. Trousil v kanceláři rádoby vtipné poznámky na její adresu, zesměšňoval ji a veřejně ji kritizoval za maličkosti. Nakonec to kolegyně nevydržela a dala výpověď.

Chvíli byl klid. Jenže pak se terčem stal někdo jiný – Mirka. Byla submisivní, introvertní a ve firmě ještě neměla žádné kamarády. Šéf se začal zaměřovat na ni. Zesměšňoval ji před kolegy, ironicky komentoval její nápady a veřejně poukazoval na její chyby. Dny v práci se změnily v nekončící stres a tlak. To, co začalo jako vysněná práce, se stalo noční můrou.

Co je bossing, proč je tak nebezpečný?

Bossing, tj. šikana ze strany nadřízeného, je zákeřný fenomén, který může zanechat hluboké stopy na psychice oběti. A není se čemu divit. Když váš šéf používá svou moc k ponižování, kontrolování a manipulaci, je velmi těžké dělat svoji práci dobře. Bossing může zahrnovat kritiku před ostatními, ignorování zásluh, nepřiměřené požadavky nebo dokonce otevřené zesměšňování.

Mirka byla v podobné situaci. Její šéf zneužíval svou pozici k tomu, aby si dokazoval svou nadřazenost. Nešlo jen o to, že ji kritizoval. Šlo o to, jak to dělal. Se záměrem ji shodit a ponížit. Mirka byla zpočátku bezradná a nevěděla, jak s tím bojovat. Naštěstí se rozhodla, že si to nenechá líbit.

Od odvahy k akci

Mirka se rozhodla vzít svůj osud do vlastních rukou. Začala pracovat na svém sebevědomí, četla knihy o asertivitě a bossingu a našla si kouče. Ne, že by to bylo snadné. Ale každý malý krok ji přiblížil k tomu, aby se postavila sama za sebe. Nakonec se odhodlala šéfa konfrontovat.

Šéf zpočátku reagoval přesně tak, jak byste čekali – rozčileně a defenzivně. „Já? Že bych se choval nevhodně?“ divil se a naštvaně rozhazoval rukama. Ale Mirka si stála za svým. Klidně a sebevědomě mu vysvětlila, jak jeho chování působí. A ač se to zdálo nemožné, šéf si nakonec uvědomil, že jeho chování je přes čáru. Uznal, že Mirka opravdu může vnímat některé jeho výstupy jako šikanu.

To byl pro ni obrovský krok. Nejenže se postavila sama za sebe, ale také nastavila šéfovi zrcadlo. Ukázala mu, jak jeho chování působí na ostatní. Ne vždycky se to takhle vyvine, ale Mirčin příběh je důkazem toho, že někdy stačí odvaha otevřít ústa a říct: „Tohle není OK.“

Co dělat, když se setkáte s bossingem?

Pokud se ocitnete v situaci jako Mirka, první krok je uvědomit si, že to není vaše chyba. Bossing není o vás, ale o šéfovi, který zneužívá svou moc. Klíčové je nebýt na to sám/sama. Najít si podporu – ať už u kolegů, HR nebo externích odborníků. Je také důležité dokumentovat všechny případy šikany, abyste měli důkazy, pokud se rozhodnete situaci řešit oficiálně.

Dále pracujte na svém sebevědomí. Podobně jako Mirka, i vy můžete najít svou sílu a postavit se za sebe. Nebo se alespoň poradit s někým, kdo vám pomůže najít tu správnou cestu. A pamatujte – práce je důležitá, ale vaše duševní zdraví je ještě důležitější.

Mirka nakonec změnila nejen svůj vztah k šéfovi, ale i k sobě samotné. Pochopila, že občas je prospěšné a zdravé se za sebe postavit. I když to může být obtížné. A to je poučení, které si můžeme vzít k srdci všichni. Jestli máte šéfa jako z noční můry, nečekejte na zázrak, ale začněte konat. Často totiž největší změny vyplývají z jediného malého kroku.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz