Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bohdalová si posteskla, že na filmovém festivalu ve Varech bývalo více hvězd. Dovolím si oponovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na letošním MFF Karlovy Vary si deník Blesk pozval k rozhovoru hereckou hvězdu a pamětnici Jiřinu Bohdalovou. Mezi svými obvyklými komickými historkami si posteskla, že zde dříve bývalo více hvězd. Stojí za tím optika jejího věku a není to pravda.

Článek

Předem bych rád podotknul, že se nejedná o útočný text proti paní Bohdalové, která si zejména v posledních letech některými svými výroky a názory vůči LGBTQ+ komunitě nebo hnutí Me Too vysloužila kritiku značné části veřejnosti. Zda oprávněně či nikoliv nebudu já zde posuzovat.

Rád bych pouze slušně polemizoval s jejím aktuálním názorem na počet hvězd ve Varech a subjektivním úhlem pohledu, který divákům nabídla. Jde samozřejmě i o můj subjektivní úhel pohledu člověka střední generace, který ale pamatuje a chápe odlišnost tehdejší „hvězdné“ generace herců od té současné a zároveň nemá daleko ani k té mladší.

Doba se od doby mládí nejen paní Bohdalové značně změnila a posunula jinam, a to i v pohledu na lidi, živící se herectvím. Zatímco dříve se lidé na herce dívali kamsi na piedestal jako na nadlidi a herci si to dobře uvědomovali a tu hru na hvězdy s lidmi hráli, mezitím dorostly další generace herců a obecně čím jsou mladší, tím méně se prožívají, na nic si nehrají a hvězdné manýry nechávají svým starým nebo hollywoodským kolegům a kolegyním. Toto je z mého pohledu první důvod, proč se paní Bohdalové zdá, že hvězdy docházejí.

Druhým důvodem, proč nesouhlasím s jejím tvrzením, je uvědomění si vysokých hereckých kvalit u mnoha našich mladších herců, kteří se pravidelně objevují i ve Varech. A to z nich ty hvězdy dělá, ty kvality, ne to, že už nemají ten typ hvězdnosti, na který byla paní Bohdalová od lidí celý život zvyklá. Ono navíc všichni ti Menšíkové, Sovákové, Horníčkové, Brodští a Kopečtí nebo Brejchové, Zázvorkové, Maciuchové, Medřické a Janžurky taky nebyly v mládí považované za hvězdy. Ale paní Jiřina s nimi rostla herecky i lidsky po celou dobu a vždy má člověk tendenci upřednostňovat kvality spíše své generace, než těch mladších, však to sami jistě znáte, kdo jste staršího data výroby, jak mnohdy nahlížíte na ty mladší a nejmladší s určitým despektem, neuznáním a mezigeneračním nepochopením.

Vraťme se ale ke zmíněným vysokým kvalitám mnoha mladších a mladých herců. Ano, máme zde oproti dřívějšku zdá se početně daleko více herců a hereček, než dřív. Je mnohem více mediálních cest, jak a kde hrát a trh se rozšířil. S narostlou kvantitou jistě narostl i podíl tzv. béčkových, céčkových a ještě horších herců, to nepopírám, ale áčková základna mi přijde také značná a pravidelně se i tito nejlepší herci ve Varech na festivalu objevují.

A klidně ty áčkové budu jmenovat. Jde samozřejmě jen o výběr a o můj názor, nicméně přefiltrovaný určitým obecným povědomím laické i odborné veřejnosti a troufnu si říci, že na většině jmen se se mnou nejspíše shodnete. Píši ve sledu, jak mě náhodně napadají. Martha Issová, Aňa Geislerová, Tatiana Dyková, Lenka Vlasáková, Jana Plodková, Klára Melíšková, Lucie Žáčková, Petra Špalková, Tereza Ramba, Simona Babčáková, Jitka Schneiderová, Lenka Krobotová, Pavla Beretová, Jenovéfa Boková, Eva Leinweberová, Denisa Barešová, Eliška Křenková nebo Václav Neužil, Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Ivan Trojan, Jiří Havelka, Miroslav Krobot, Martin Hoffman, Martin Pechlát, Jan Cina, Jaroslav Plesl, Jiří Vyorálek, Jan Nedbal, Oskar Hes a mnoho dalších. A drtivá většina z nich alespoň jednou za čas filmový festival navštíví.

A tak zatímco dříve malý prostor Československé televize generoval limitovaný počet hvězd, dnes mi připadá, že hvězdných českých herců a hereček máme minimálně stejně nebo i více, než dříve.

Nebo vám to přijde málo, paní Jiřino? Z mého osobního pohledu nic proti vašim kvalitám, pro mě jste herecky, zdůrazňuji herecky, stále TOP v tom našem rybníčku. Ale i tak je dobré se kouknout pod sebe a vidět tu plejádu vašich mladších skvělých kolegů, kteří s vámi sdílejí nejen karlovarský festival a jsou spolu s vámi hvězdami svého oboru.

Úvaha autora je opřena o zdroj:

https://youtu.be/6OPxrWTVCXI?si=IApz3KxrTcUx2bU0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz