Hlavní obsah
Umění a zábava

Co dnes dělá duo Eva a Vašek? Ona zpívá Americe, on se před pár měsíci podruhé narodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zipacna1/Wikimedia Commons/CC Attribution-Share Alike 3.0

Jejich revírem jsou senioři, jejich zbraněmi jsou lidové šlágry, nostalgie a líbivost. Duo Eva a Vašek je synonymem lidové zábavy a tancovaček pro dříve narozené. Poslední roky se ale o nich téměř neví. Co za tím stojí a jak se jim dnes žije a daří?

Článek

Možná to bude pro někoho novinka, ale Eva s Vaškem jsou především manželé Ševčíkovi. Hudební aktivity provozují již od roku 1989, zpočátku v rámci skupiny SURF, kdy objížděli různé vesnické zábavy, tancovačky nebo svatby na regionální úrovni a prakticky nikdo je neznal.

Později se osamostatnili, orientovali se na vystupování po Evropě a u nás prorazili na celostátní úrovni za mohutné podpory kampaní v různých více či méně pochybných médiích. Zaměřili se se svojí tklivou, nostalgickou, podbízivou a lidovou českou tvorbou (později si ještě přibrali populární jadranské popěvky) na logickou cílovou skupinu dříve narozených, vyprodávali koncerty po celé zemi a televizní prodej bezpočtu jejich kompilací byl enormní - platili za jedny z nejlépe prodejných a nejvýdělečnějších hudebních interpretů u nás. Až budete na návštěvě u svých babiček a dědečků, přesvědčte se sami, že doma mají nejméně jednu jejich desku.

Foto: Zipacna1/Wikimedia Commons/CC Attribution-Share Alike 3.0

Kolem roku 2013 však začala česká média informovat o jejich zániku - rozpadu hudebním, odchodem Evy na sólovou dráhu, dokonce rozchodu osobním, zkrátka o jejich konci a později se skutečně legendární duo přestalo objevovat. Ne ale vinou výše uvedených spekulací. Co se tedy s Evou a Vaškem stalo a kde je jim konec?

Kdo čeká skandální informaci o konci, nedočká se. Interpreti nesmrtelného šlágru a stejnojmenného alba Bílá orchidej začali přes zimu pobývat v anglicky mluvících zemích zejména kvůli dceři Evě a její angličtině a v roce 2016 přesídlili do Spojených států amerických, konkrétně na slunnou Floridu. Do Čech se ale rádi vrací, zejména v letních měsících, kdy i odehrají nějaké ty koncerty po českých městech a vesnicích, ale bez většího humbuku a zájmu médií - doby masových propagací, mediálních kampaní a nabídek ála „kupte jedno CD, druhé máte zdarma“ jsou dávno pryč a svůj kariérní vrchol má již dvojice dávno za sebou.

Duo ovšem nezahálí ani za velkou louží. Transformovali se na vystupování pouze Evy v sólové podobě, pod pro Američany znělým pseudonymem Eva Adams. Eva se pro americké publikum dala do pořádné formy - zhubla, celkově omladila image a obléká sexy kožené outfity. Vašek jí dělá veškerý management a servis okolo.

Na sólovou dráhu jsem Evu začal připravovat, když dosáhla svých pětačtyřiceti let. Důvod byl prostý, jsem o sedmnáct let starší, za pár týdnů mi bude sedmdesát. Říkal jsem si, co by nastalo, kdyby se se mnou něco stalo. To by se Eva na pódiích musela představovat jako Eva bez Vaška? Proto nastoupila na sólovou dráhu.
Václav Ševčík pro web Prima Ženy

V posledních letech zůstává Eva s dcerou stále v Americe, kde má mnoho nasmlouvaných vystoupení, která zvládá zpívat v sedmi jazycích a Vašek více zůstává v České republice, kde se zaměřuje na nové hudební projekty.

Vše v životě je cíl a domluva. Eva tam má řadu smluv na vystoupení jako Eva Adams a já se věnuji v Čechách novému formátu hudby. Letošní rok je zlomový, v tuzemsku i ve světě skončily CD a DVD. Tak jsem investoval do nového formátu ATMOS, člověk musí jít s dobou. Takže zatímco se Eva s Evičkou vrátily do našeho domečku na Floridě, já tady vyfasoval zimní bundu od syna. Žil jsem více než deset let na Floridě při třiceti stupních jen v tričku a kraťasech, tak si po dlouhé době zvykám na zimu.
Václav Ševčík pro web Prima ženy

Před dvěma měsíci přišla česká bulvární i seriozní média se zprávou, že Vašek prodělal těžkou mozkovou mrtvici a dávali jej do kupy tři měsíce v nemocnici. Naštěstí je čerstvý oslavenec sedmdesátých kulatin v pořádku, rehabilituje a již se opět zapojuje do hudebních aktivit svých i manželky Evy.

Anketa

Znáte a posloucháte populární české duo Eva a Vašek?
Ano, znám a stále poslouchám
12,3 %
Ano, znám a dříve jsem je poslouchal / a
14,8 %
Ano, znám, ale neposlouchám
70 %
Ne, neznám je
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10318 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/eva-a-vasek-o-udajnem-rozpadu-dua.A130123_121123_lidicky_zar

https://zeny.iprima.cz/kam-se-podelilo-manzelske-hudebni-duo-eva-a-vasek-jejich-cesty-se-castecne-rozesly-417635

https://zeny.iprima.cz/vaclav-sevcik-prodelal-mrtvici-transportovali-ho-vrtulnikem-jak-je-na-tom-nyni-420634?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/519323-velky-navrat-domu-evu-a-vaska-uz-si-cesi-ale-dlouho-neuziji

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Eva_a_Va%C5%A1ek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Eva a Vašek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz