Článek
Co budete na roládu potřebovat:
Těsto
360 g bílků (cca 10 vajec M)
230 g cukru krupice
100 g mouky hladké
90 g mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)
špetka soli
Náplň
400 g smetany ke šlehání (ideálně 40%)
1 polévková lžíce cukru krupice
Postup přípravy:
- Troubu předehřejeme na 200 stupnů Celsia.
- Do mísy oddělíme potřebné množství bílků od žloutků a bílky vyšleháme do polotuha. Přisypeme cukr a došleháme dotuha.
- Opatrně vmícháme mouku a mleté ořechy se špetkou soli.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem až do krajů.
- Pečeme přibližně 7 minut dozlatova. Plech vyndáme a těsto necháme vychladnout.
- Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha (smetana by měla být co nejvychlazenější). Rovnoměrně rozetřeme na upečený a vychladlý plát těsta, ne zcela do krajů.
- Pomocí pečicího papíru od delšího okraje rolujeme. Roládu lehce upěchujeme a dáme vychladit do lednice minimálně na dvě hodinky.
- Posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ozdobené kousky jahod, hroznového vína nebo mandarinek.
Náplň je možno dochutit 50 gramy strouhané hořké čokolády, čajovou lžičkou mleté kávy nebo pár na malé kousky nakrájenými jahodami. Ale báječně chutná i bez toho.
Zdrojem receptu je zápisník a instruktáž mojí babičky.