Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bezé roláda podle stoletého receptu je rychlá, jednoduchá a skvostná, prostě nebe na jazyku

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Slovy klasika - nebe v hubě

Bezé nebo béze. Každopádně sladká roláda tak nadýchaná a chutná, že si ji určitě zopakujete a ne jednou. Nenáročná na suroviny a přípravu, rychle upečená. Kdo neznal a ochutnal, vždy nadšeně chválil. Zkuste ji také a rozhodně nebudete litovat.

Článek

Co budete na roládu potřebovat:

Těsto

360 g bílků (cca 10 vajec M)

230 g cukru krupice

100 g mouky hladké

90 g mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)

špetka soli

Náplň

400 g smetany ke šlehání (ideálně 40%)

1 polévková lžíce cukru krupice

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupnů Celsia.
  2. Do mísy oddělíme potřebné množství bílků od žloutků a bílky vyšleháme do polotuha. Přisypeme cukr a došleháme dotuha.
  3. Opatrně vmícháme mouku a mleté ořechy se špetkou soli.
  4. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem až do krajů.
  5. Pečeme přibližně 7 minut dozlatova. Plech vyndáme a těsto necháme vychladnout.
  6. Smetanu s cukrem vyšleháme dotuha (smetana by měla být co nejvychlazenější). Rovnoměrně rozetřeme na upečený a vychladlý plát těsta, ne zcela do krajů.
  7. Pomocí pečicího papíru od delšího okraje rolujeme. Roládu lehce upěchujeme a dáme vychladit do lednice minimálně na dvě hodinky.
  8. Posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ozdobené kousky jahod, hroznového vína nebo mandarinek.

Náplň je možno dochutit 50 gramy strouhané hořké čokolády, čajovou lžičkou mleté kávy nebo pár na malé kousky nakrájenými jahodami. Ale báječně chutná i bez toho.

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Těsto před upečením

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Těsto po upečení dozlatova

Foto: Miranda Malá Uřvaná

...a už jen opatrně zarolovat šlehačku

Foto: Miranda Malá Uřvaná

Nakrájet, posypat moučkovým cukrem, dozdobit ovocem a výbornou chuť!

Zdrojem receptu je zápisník a instruktáž mojí babičky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bezé
Roláda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz