Hlavní obsah
Sport

Kdo platí sportovce a kde se berou ty miliony za vítězství?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Se sladkým vítězstvím často přichází ruku v ruce tvrzení, že za to zlato shrábnou sportovci miliony, které běžný smrtelník vydělává několik let. Ale kdo platí ty, kteří reprezentují stát na světových soutěžích?

Článek

Sport je jednou z nejdůležitějších společenských oblastí, která není jen zábavou. Pravidelný pohyb má pozitivní vliv na zdraví člověka, pomáhá mu předcházet obezitě a pěstuje v něm zdravé návyky, jakožto i potřebnou disciplínu.

Obezita je v Česku vážný problém

Podle posledních dostupných informací trpí v Evropě nadváhou nebo obezitou více než polovina dospělých. V České republice je ta situace ještě o něco horší - nadváhu tu má 60 % obyvatelstva. Zdravá váha přitom ovlivňuje krevní tlak, pozitivně působí na vysoký cholesterol, pomáhá předcházet rozvinutí cukrovky a další. Obezita nadměrně zatěžuje pohybový aparát a ovlivňuje zdravou funkci srdce.

Ať jsme tlustí na tři prsty, říkaly nám naše babičky, když jsme byli malí. Bohužel tehdejší pohled na obezitu jako symbol zdraví a dostatečné výživy je v současnosti po právu zcela opačný. Z obezity se stal vysoce rizikový faktor pro řadu nemocí, zejména v souvislosti s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a aterosklerózou,“ řekl prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., garant projektu Srdce v hlavě.

Sportovní kulturu potřebujeme, už teď je nedostatečná

Mladí u počítačů nebo zahledění do telefonů, mizivé procento koníčků i sportovních aktivit. To vše vídáme u mladší generace, která hranici plnoletosti teprve dosáhne. Přitom právě sport je pro zdraví člověka nesmírně důležitý, pomáhá navazovat vazby nebo pozitivně působí na psychické zdraví. Pro mladé lidi jsou vrcholoví sportovci často idolem, kterým se chtějí podobat. Budiž tomu důkaz hokejové mistrovství, ve kterém jsme si nedávno vybojovali zlato.

I proto stát profesionální sportovce podporuje. Zemi reprezentují buď profesionální sportovci, nebo ti amatérští. A právě ty profesionální zaměstnává a platí stát, nebo je zaměstnává jiná společnost, obvykle domácí či zahraniční. „Většinou jsou, ale nemusí být členy některého českého sportovního svazu a klubu. Stát si je vlastně „půjčuje“ a často za to platí jim i jejich zaměstnavatelům, kteří je ale mohou či nemusí uvolnit. V mnoha sportovních odvětvích reprezentují stát amatérští sportovci, kteří si účast na mezinárodních akcích často plně nebo částečně financují sami,“ řekl Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR.

Pokud vás ale zajímalo, kde se berou miliony, které shrábla čerstvá vítězka Wimbedonu Barbora Krejčíková, musíte do Londýna. Letos se rozdělují rekordní prize money a jenom Barbora si přijde na 81 milionů korun. Půlku z toho odevzdá na daních, ale už teď má své čestné místo mezi nejlépe placenými tenistkami světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz