Hlavní obsah

Babské rady: Na opary vyzrajete zubní pastou, na afty zase pomůže řepa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Afty a opary? Ty umí pěkně potrápit, a to nejen v létě. Vyzrajte na ně tím, co už máte dávno doma v ledničce. Nebo v koupelně!

Článek

Opary jsou vysoce nakažlivé a mohou se šířit přímým kontaktem s infikovanou osobou nebo použitím osobních věcí infikovaného - jako jsou například ručníky, příbory nebo sklenička.

Projevují se malými bolestivými puchýřky plnými tekutiny na rtech nebo v ústech. Obvykle poznáte opar už v jeho rozpuku – postižené místo svědí nebo pálí. Někdy může být rovněž doprovázen horečkou, únavou nebo zvětšenými lymfatickými uzlinami. Jak na něj?

Existuje léčba?

Bohužel neexistuje léčba, která by vás uměla oparů zbavit úplně. Virus zůstává v těle po celý život a může se kdykoliv aktivovat.

Puchýřky se však obvykle hojí samy do 1-2 týdnů. Je důležité si na opar nesahat, abyste zamezili jeho šíření. Pomocí účinných rad si však můžete léčbu významně ulehčit.

Bez make-upu!

V žádném případě na opar neaplikujte make-up. Možná by sice nebyl vidět, ale především by nemohl dýchat. To by způsobilo, že léčba bude trvat mnohem déle. Velkým pomocníkem může být zubní pasta, kterou byste měli aplikovat na opar nejlépe přes noc. Nepoužívejte jí však příliš dlouho, aby místo nevysušila až příliš. Strup by mohl odpadnout moc brzy a na místě by zůstala jizva. Ideální je sáhnout po ní jednou za dva až tři dny.

V době hojení byste měli také minimalizovat potraviny, které opary dráždí. Patří k nim čokoláda, káva, buráky, těstoviny, bílé pečivo nebo kakao. Naopak je vhodné zařadit více masa a mléčných výrobků.

Babské rady za kačku

Zkuste ledovou kostku, která na postiženém místě udělá dobrou službu a zmírní otok. Gel aloe vera je zase znám pro své protizánětlivé vlastnosti, a dokáže opar zklidnit. Med má antibakteriální vlastnosti, které podpoří hojení a zabrání rozvoji další infekce. Hojení urychlí také česnek, cibule, propolis nebo citronová šťáva.

Na afty s řepou

Spolu s opary trápí často ústa také afty – malé bolestivé vředy nebo léze na sliznici ústní dutiny. Jsou způsobeny obvykle stresem, poraněním ústní sliznice, alergiemi, nebo oslabením imunitního systému. Někdy se objevují i při nedostatečné hygieně ústní dutiny.

Poznáte je jako malé bílé nebo žluté léze s červeným okrajem v ústech. Způsobují bolest a nepohodlí při jídle či mluvení. Snadno vám pomůže roztok ze soli, sody a vody, který můžete kloktat. Vhodné jsou také medové obklady, šťáva z čerstvé řepy nebo žvýkání máty.

Zázračný jablečný ocet

Ještě jedna ingredience by vám neměla doma chybět, pokud trpíte na afty – jablečný ocet! Vezměte 3 čajové lžičky jablečného octa a smíchejte ho se šálkem vody. Ústní roztok získaný touto směsí použijte k propláchnutí úst. Kloktejte po dobu 30 sekund. Následně důkladně vypláchněte celou ústní dutinu. Opakujte tento postup dvakrát denně minimálně po dobu jednoho týdne.

Zdroj: healthline.com, webmd.com, mayoclinic.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Afty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz