Hlavní obsah

Nejlepší babské rady na bolest hlavy: Zkuste zábal z brambor nebo zázračné jablko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Když vám v hlavě tepe, píchá, nebo buší, nemusíte hned letět do lékárny. Zkuste několik osvědčených rad, kterými se řídili už naše babičky. A fungují skvěle - ačkoliv vám některé z nich budou znít na první pohled možná trochu bláznivě.

Článek

Bolest hlavy může být mírná, nebo přerůst v nesnesitelnou migrénu. To zná asi každý z nás. Mezi běžné příčiny patří nedostatek spánku, stres, únava, dehydratace, nedostatek kofeinu (u závislých na kávě), nebo užívání alkoholu. Primárně vždy rozlišujte:

  • Tenzní bolest hlavy: Je nejběžnější formou bolesti hlavy a často je způsobena stresovými faktory, napětím svalů v krku nebo hlavě. Může se projevovat tlakem nebo stahováním kolem čela, spánků a krku.
  • Migréna: Migréna je silná a pulzující bolest, která často postihuje jen jednu stranu hlavy. Doprovází ji často zvýšená citlivost na světlo, hluk a zápachy, a může být doprovázena zvracením.
  • Klastrové bolesti hlavy: Jsou vzácnější a charakterizuje je silná, intenzivní bolest na jedné straně hlavy nebo kolem oka. Projevují se krátkými záchvaty bolesti, které se mohou několikrát denně opakovat.

Bolest hlavy může být také spojena s další nemocí – typicky onemocnění dýchacích cest. Pokud je bolest hlavy doprovázena zmatečností, horečkou, ochablostí svalů, poruchami vidění, řeči nebo vyrážkou, může se jednat o závažnější problém a je třeba vyhledat pomoc lékaře, na to nezapomínejte.

Nejlepší babské rady na bolest hlavy

Jablečný mošt a kapesník

Vezměte čistý kapesník a navlhčete ho jablečným octem nebo moštem. Položte si ho na čelo nebo na místo, kde cítíte bolest hlavy. Můžete ho také přiložit na spánky nebo na zadní část krku. Jablečný ocet a mošt obsahují přírodní složky, které pomohou uvolnit napětí v svalstvu a zmírnit bolest hlavy. Teplota obkladu může navíc přinést pocit úlevy.

Čínská medicína také doporučuje jablko s mořskou solí. Jak na to? Oloupejte jablko a nakrájejte ho na menší dílky. Posypte nakrájené kousky jablka špetkou mořské soli. Snězte. Jablka obsahují totiž látku nazývanou salicyl, která má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci zmírnit bolest. Salicyl je také jednou z hlavních složek, které se běžně nacházejí v léčivých přípravcích proti bolesti, jako jsou aspirinové tablety.

Osvědčený citrón

Mezi osvědčené babské rady patří použití citronu. Připravte si citronovou šťávu nebo potírejte své spánky kolečky citronu. Pokud jste v práci, a před kolegy si masáž nemůžete dovolit, v akutním případě se doporučuje vypít dvojité espresso smíchané se lžičkou citronové šťávy. Kofein obsažený v espressu má uvolňující účinek na cévy a pomůže zmírnit bolest hlavy. Citronová šťáva dodá vitamín C a má uklidňující účinky.

Esenciální oleje

Esenciální oleje, jako je levandule, máta, mateřídouška nebo heřmánek, mají uklidňující účinky a pomáhají snižovat napětí. Můžete na bolestivé místo nakapat pár kapek oleje a provést jemnou masáž.

Při začínající bolesti hlavy pomůže nanést dvě až tři kapky levandulového oleje na horní ret.

Banán

Nedostatek hořčíku může způsobovat podrážděná nervová vlákna a bolesti hlavy. Doplňte jej z potravin, jako jsou například banány. Každý den byste měli sníst alespoň jeden.

Zábal z vařených brambor

Nejdříve uvařte tři velké brambory ve slupce do měkka. Brambory vyjměte z vody, a ještě teplé je rozmačkejte vidličkou, dokud nezískáte hladkou hmotu. Tu rozložte na kuchyňskou utěrku a zarolujte ji do válečku. Přiložte ho na šíji a podržte asi 15 minut.

Kaštanová polévka

Budete potřebovat 2-3 lžíce kaštanové mouky, 2-3 lžíce špaldové mouky, 250 ml vody a koření dle chuti (pepř, bylinky apod.). Mouky a vodu smíchejte, dobře promíchejte a vařte, dokud nemá polévka krémovou konzistenci. Poté dochuťte kořením.

Čaj z chryzantém

Kupte si čajový květ chryzantémy (obvykle v lékárně), zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Pokud je na vás čaj moc hořký, přidejte cukr, citron nebo med.

Masáž ušních boltců

Vezměte si ukazováček a palec a ucho lehce sevřete mezi nimi. Stiskněte, třete a masírujte ušní boltce silně asi minutu. Poté tuto masáž ještě dvakrát zopakujte.

Zdroj: rosewellness.com, foodnetwork.ca, parade.com, goodhousekeeping.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz