Hlavní obsah
Jídlo a pití

Překvapivá historie kečupu: Dříve se prodával v pilulkách jako lék na průjem i žloutenku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (AI premium license)

Kečup, který dnes najdete téměř na každém stole vedle hamburgerů a hranolek, má dlouhou historii, která sahá tisíce let zpět a zahrnuje několik kontinentů. Jeho cesta z rybí omáčky na lék, a nakonec k oblíbenému doplňku jídla je fascinující!

Článek

Historie kečupu začíná v Číně, kde se kolem roku 300 př. n. l. vyráběla omáčka zvaná „ke-tsiap“. Fermentovaná rybí omáčka byla vyrobená z ančoviček, sójových bobů a různých koření. Byla velmi oblíbená a rozšířila se do okolních zemí, včetně Malajsie a Indonésie, kde získala různá místní vylepšení.

Příchod do Evropy

V 17. století se kečup dostal do Evropy díky britským námořníkům, kteří přivezli recept z jihovýchodní Asie. Evropané začali experimentovat s vlastním složením omáčky, přidáváním různých ingrediencí jako houby, ořechy a ančovičky.

V této době kečup stále neobsahoval rajčata a byl často používán jako dochucovadlo k masu a rybám.

Proměna v rajčatovou omáčku

V 19. století došlo k zásadnímu posunu, když se kečup začal vyrábět z rajčat. Tento nápad se poprvé objevil v amerických koloniích. Rajčata, která byla dlouho považována za jedovatá, se stala pro výrobu kečupu oblíbenou surovinou.

V roce 1812 vytvořil americký vědec James Mease první recept na rajčatový kečup, který zahrnoval rajčata, koření a brandy.

Kečup jako lék

Na počátku 19. století se kečup dokonce používal jako lék. Dr. John Cook Bennett prohlašoval, že rajčatový kečup může léčit průjem, žloutenku a poruchy trávení.

Prodával kečup ve formě pilulek, které měly údajně léčivé účinky. Ačkoli tato lékařská tvrzení byla později vyvrácena, dost pravděpodobně k popularizaci kečupu přispěla.

Industrializace a H. J. Heinz

V roce 1876 založil Henry John Heinz společnost Heinz, která začala masově vyrábět rajčatový kečup. Heinz zavedl standardizaci výroby a zdůraznil čistotu a kvalitu produktu, což vedlo k rychlému růstu popularity jeho kečupu i značky.

Heinzův kečup se pak stal etalonem pro kvalitu a chuť, a dodnes je jednou z nejprodávanějších značek kečupu na světě.

A co kečup dnes?

Dnes je kečup neodmyslitelnou součástí kuchyní po celém světě. Používá se jako dochucovadlo na hranolky, burgery, hot dogy a mnoho dalších pokrmů.

Kromě tradičního rajčatového kečupu existují i různé varianty, včetně těch s přidaným kořením, chilli, nebo dokonce bez cukru a soli.

Zdroj: history.com, nerdish.io, epicurious.com, nationalgeographic.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz