Hlavní obsah
Finance

Měsíčně si přijdeme na 150 tisíc. I tak mám účet pokaždé v minusu, svěřila se Nela (31)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Nela byla úspěšná podnikatelka, které se dobře dařilo. Jenže každý měsíc bojovala se záporným zůstatkem na svém účtu. S partnerem si přitom dohromady přišli na 150 tisíc a toužili po vlastním domečku. Je to ale vůbec možné?

Článek

Žijeme v Praze, a tady se ty peníze prostě utrácejí jinak. Všechno je tu dražší. Chápu, že mě někdo asi odsoudí, že neumím zacházet s penězi, že nic neušetřím. Ale já vydělám kolem 100 tisíc, partner zhruba asi 50 tisíc. A to je jádro problému.

Za přítele musím vše platit

Cokoliv totiž chci, musím platit za dva. On nemá na to, aby chodil každý týden do lepších restaurací nebo létal dvakrát ročně na dovolenou. Nájem nás stojí 30 tisíc, má leasing na auto. Zbývá mu něco málo. Všechno táhnu já.

Proč se mi pak někdo diví, že vůbec nic neušetřím? Je mi hloupé si dopřávat, kdyby on neměl, ale zároveň nechci snižovat svou životní úroveň. Kdyby se taky trochu snažil, tak by se nám žilo lépe. Když už nám totiž něco zbyde, ozve se tchyně, že potřebuje půjčit. Mám ji ráda, nikdy neřeknu ne, ale i tak…

Koupíme někdy ten dům?

Toužím po vlastním domečku, pár záhonků, terase. Místě, kde si dám v klidu kávu a bude to opravdu moje. Možná to ale s penězi opravdu neumím, možná si ten nedostatek, který mě trápí, zasloužím.

Vždy jsem si myslela, že když začnu vydělávat dostatek, tak budu šťastná a dopřeju si vše, co svět nabízí. Teď se každý měsíc bojím, jestli vyjdu. Někdy ani nechápu, kam ty peníze mizí…

Zdroj: autorka vycházela z rozhovoru s hlavní aktérkou Nelou U. (31)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz