Hlavní obsah
Umění a zábava

Patří do StarDance gay pár? Na Slovensku to zkusili a sledovanost klesla o půlku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Taneční páry z aktuální řady pořadu StarDance

S každou další řadou se diskutuje, zda není pořad StarDance zkostnatělý a nepotřebuje nový impuls. Po gay páru na tanečním parketu už volal v minulé sérii kuchař Josef Maršálek. Jenže podle porotce Jana Tománka to není nic pro českého diváka.

Článek

Samo o sobě je zvláštní ta myšlenka, že by měl být gay pár něčím kontroverzní. Jako bychom se navenek tvářili, že už umíme respektovat odlišné sexuální orientace, a někde uvnitř v nás dřímal červíček pochybností, „co je vlastně normální“.

Tradice se mohou měnit

Snad možná proto, že tanec má svou tradici, vidíme tam v páru automaticky ženu a muže, víme, že tanec má ženské prvky, má rozdělené úlohy pro muže a ženu. Má být ale právě tohle pádným důvodem pro to, abychom neukazovali, že perfektními tanečníky mohou být i dva muži, nebo dvě ženy?

Právě dva muže kdysi dali do soutěže Let’s Dance, což je slovenská obdoba naší StarDance. Psal se rok 2011 a herec Viktor Horján si zatančil s Markem Vránou. Byl to první stejnopohlavní pár v historii soutěže. „Samozřejmě jsem čekal, že budu tančit se ženou, ale dopadlo to tak, že jsem dostal Viktora. Nejdřív jsem byl proti tomu a bál se, teď ale nelituji,řekl tehdy Vrána. „Vymyslet choreografii pro dva muže je pro mě těžké v tom, že ji chci udělat jinak. Nechci, aby jeden z nás tančil kroky partnerky, i když v tanci to prostě jinak nejde. Jde mi ale o to najít tu cestu mezi, protože musíme dodržovat určitá pravidla společenského tance. A samozřejmě vše musí být zajímavé pro diváka,“ říkal tehdy před začátkem. Nakonec vypadli před branami semifinále. Fakt, že se dostali až do osmého kola, pro něj byl velkým úspěchem.

Foto: ČTK / Rene Miko / placená licence Profimedia

Herec Viktor Horján a Marek Vrána

Klesla sledovanost

Podle vyjádření současného porotce Jana Tománka to však nebyla nejšťastnější volba. „Jedna věc je mediální výstup, že podporujeme menšiny. Rozhodně nejsem člověk, který by někoho omezoval. Ale vrátím se sedm, osm let zpět k slovenské verzi Let’s Dance, kde byla první homosexuální dvojice. Marketingově se tomu strašně fandilo, ale sledovanost spadla o 50 %. Lidi to prostě přestali sledovat, to znamená jiný kraj, jiný mrav,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Velkým posunem pro televizního diváka je letošní účast paraolympionika Jiřího Ježka. V tom vidí Tománek naopak posun. „Osobně si myslím, že paralympionik Jiří Ježek, který v tom pořadu bude, je ta správná dávka, jak se s divákem někam posunout. Český divák to chápe a má to zdravý společenský vývoj. V Americe tančí dvě ženy spolu, dva muži spolu, člověk s hendikepem. Těch párů je tam třeba 14. Osobně si myslím, že kdybychom tohle naordinovali českému divákovi, tak si nejsem jistý, že by to přijmul,“ doplnil.

Proč se bojíme?

Na jednu stranu je nutné smířit se s tím, že televizní pořady se vyrábí tak, aby měli sledovanost - ať už jde o komerční televizi či veřejnoprávní. Ale nejsou ze slov Tománka slyšet obavy? Proč se bojíme názoru českého diváka, proč mu to nepředložíme jako fakt a nenecháme ho, aby si zvyknul? Po gay páru volal už loňský účastník Josef Maršálek, který mnohokrát vtipkoval, že s chlapem by si klidně zatančil.

Proč vůbec vytváříme domněnku, že dva muži, kteří si spolu zatančí a dobře se u toho pobaví, je něco, na co musíme českého diváka připravit a dávkovat mu to postupně? Proč jsme si už dávno nezvykli, že láska je láska, ať v heterosexuálním páru či homosexuálním?

Je sice něco jiného, pokud by na parket přišel milostný pár a pokud by jednomu z tanečníků byl dán partner stejného pohlaví, protože s tím by se onen profesionál zřejmě musel naučit z hlediska poskládání prvků pracovat. Ale nebylo by právě tohle vlastně zajímavé? Nebo je snad obava tvůrců, že mezi takovým párem nemůže vzniknout ona pověstná chemie, která je baštou bulvárů celé měsíce? Proč vlastně ta myšlenka, že by to tak mohlo být, není úplně automatická? Na druhou stranu i Tománek připustil, že gay pár ve StarDance bude. „Myslím, že to určitě přijde, ale mně to nepřísluší,“ zůstal nestranný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Účastníci StarDance

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz