Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš má zase malér, tentokrát s Českou televizí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tentokrát se pustil do našeho Budulínka, České televize.

Článek

Samozřejmě je to drzost. Někdo tvrdí, že Česká televize je nepostradatelná proto, že hodlá Babišovi zabránit, aby se dostal k moci, proto se do ní pustil při projednávání koncesionářských poplatků.

Nu, nerada někomu beru iluze, ale vzhledem k aktuálním volebním preferencím se mi úplně nezdá, že by se to České televizi dařilo až tak, že by se Andrej Babiš musel tak dalece namáhat. Česká televize mu nestojí za povšimnutí. Obávám se, že úplně stejně jako jeho příznivcům.

Co však za pozornost politika, který ráčí věnovat pozornost svým voličům, stojí, je neochota platit vyšší koncesionářské poplatky, bez ohledu na to, jestli má kdo televizi, jaký má názor na Českou televizi, či jestli vůbec něco takového, jako je Česká televize, potřebuje, nebo chce.

Většina rétoriky zastánců existence České televize spočívá v tom, že se někoho snaží přesvědčit, že potřebuje něco, o čem si myslí, že to nejen nepotřebuje, ale ani nechce, natož aby za to ještě platil.

Nikoho to ovšem nezajímá. Kromě Andreje Babiše, a toho to zajímá jen potud, že hájením svých potenciálních voličů před hrabáním v jejich kapsách (už zase) získává politické body.

Je třeba mu to osladit rétorickým cvičením o tom, jak Andrej Babiš hodlá zničit demokracii a Českou televizi jedním tahem. Potíž je v tom, že ani toto cvičení si ti, kterým je určeno, nepřečtou. Rovnou se vrhnou do diskuse, aby obhájili své zájmy proti placení koncesionářských poplatků.

Také se ten bídák pustil do novinářů, ale fuj. Prý neinformují, ale prezentují své názory namísto informací. Že by ne? Často si to myslím také. Klidně bych se spokojila s informacemi, názor si s dovolením vytvořím sama. Že bude špatný? A co jako? Chce mě snad někdo vodit za ručičku?

Tak přesně tohle mě na novinářích naštve také. Ještě víc mě pak naštve, když tento postup zuby nehty obhajují. Od novinářů chci především informace, dovětky o tom, co si mám myslet, nechci, děkuji. Vaše city a pocity nepotřebuji.

Ke vší smůle Česká televize bojuje proti Andreji Babišovi i nepříjemné další opozici tak urputně, že je podezřívána z porušování pravidel. Týká se to posledních předvolebních vysílání, kde neměl být opozici dán odpovídající prostor.

Dále si dovolil Andrej Babiš pustit se do reklam a příjmů z reklam. Tady je dost těžké to nějak rozumně obhájit, když tam reklamy jsou, ČT za ně přijímá finance, které údajně „jdou na kulturu“. Česká televize snad je kultura, proč by neměla z těchto příjmů dostat dost na to, aby nemusela hrabat občanům po kapsách? Celkem právem se proti tomu ohrazují komerční televize. Nu, ona má dost, „na kulturu“ šlo cca 5 % ze zisku z reklam.

Nemám vcelku nic proti České televizi, ale bohužel nemám nic ani pro ni. Celkem často, až příliš často, čelí kritice a podezření z nevyváženosti jak zpravodajství, tak předvolebních pořadů. Tohle nepřispívá k její důvěryhodnosti.

Je mi líto, ale sama svým chováním přispívá k tomu, že lidem omezuje přístup k informacím podle svého názoru, nikoliv vyváženě a objektivně, jak by měla.

Poté jak Česká televize, tak někteří další žasnou, když si některý z opozičních politiků vypůjčí její prohřešky ke svým politickým hrátkám. Takhle se ale vážně volby nevyhrávají.

Jestli si toho ještě někdo nevšiml, Andrej Babiš je opoziční politik a od opozice snad, probůh, zvláště v demokratickém státě, neočekáváme přikyvování vládě, ale opak. To je ona vyváženost, po které volá nejen Andrej Babiš, ale i občané, bez ohledu na to, koho poté skutečně zvolí ve volbách a co je obzvláště smutné, musí po tom volat i kontrolní orgán, zvaný Velká mediální rada, tedy přesně Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Chce někdo snad bránit opozici, aby byla opozicí? Kam bychom se potom dostali? Chce snad někdo zakázat oprávněnou kritiku České televize? Veřejnoprávní médium není a v demokracii nikdy nesmí být posvátná kráva, která smí všechno. Pokud je třeba existencí ČT obhajovat, je třeba, aby také přijímala kritiku a napravovala své chyby. Ideálně aby se chovala a prezentovala tak, aby se zásadních chyb nedopouštěla.

Osobně, když už ze mě někdo tahá peníze, očekávám adekvátní služby. Především v kvalitním, vyváženém zpravodajství, protože to ostatní zvládnou komerční televize mnohem lépe.

Těch pár korun navíc mě a asi nikoho jiného, takříkajíc, nevytrhne, ale jde o princip. Principem je to, aby kritika nebyla potřeba, popřípadě se ukázala jako neoprávněná.

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-mica-agent-babis-chce-znicit-ct-za-kazdou-cenu-stoji-mu-v-ceste-k-prevzeti-moci-73858

https://echo24.cz/a/HKDEX/zpravy-domaci-ceska-televize-ct-superdebata-zvyhodneni-volby-spolu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/media-navrh-velka-medialni-novela-zastaveni.A231017_124556_domaci_mgn

https://rrtv.gov.cz/cz/

https://cz.linkedin.com/pulse/%C4%8Desk%C3%A1-televize-vyd%C4%9Bl%C3%A1v%C3%A1-na-neleg%C3%A1ln%C3%AD-reklam%C4%9B-v%C3%ADce-ne%C5%BE-vojt%C4%9Bch-razima-wfale

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz