Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svět žen je plný překážek, které muži nevidí. Největší z nich jsou výplata a domácnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shaila19 / Pixabay.com

Neustálé dohady o tom, kdo má těžší život, zda muži nebo ženy, se táhnou již staletí. Každá strana má své argumenty a nejspíše se nikdy neshodnou. V určitých oblastech jsou na tom bez debat hůře ženy - v práci a doma.

Článek

Na úvod chci napsat, že budiž pochváleny výjimky mezi muži! Já si samozřejmě uvědomuji, že existují muži, kteří se doma spravedlivě dělí o domácí práce a v péči o děti jsou také rovnocennými partnery. Doufám, že si vás vaše ženy dostatečně váží a okolí vás chválí.

Ženy musí odpracovat nižší výdělek

Dnes bude ale řeč o většině domácností, kde se prádlo pere samo, koše se vynáší samy, děti se o sebe starají samy, jídlo se vaří samo atd.

Jsou to ty domácnosti, kde muž přijde domů z práce, ve které je navíc více placený, a má pocit, že tím byl jeho úkol splněn. Vydělal peníze a nyní potřebuje zasloužený odpočinek.

Oproti tomu žena, která vydělává méně než on (jen proto, že je žena) nebo má dokonce zkrácený úvazek, tak ta musí nyní dohnat to, že se narozdíl od muže válela.

Z podstaty věci, tedy že vydělává méně, si tak musí svůj podíl v domácnosti odpracovat. Nakoupit, uklidit, uvařit, vyprat, vyžehlit, domácí úkoly s dětmi udělat, postarat se o jejich přípravu na druhý den a uložit je. Tím si částečně odpracuje to, že vydělává méně.

Ženy jsou v tomto ohledu trestány za něco, za co ale nemohou.

Proč mají ženy nižší plat?

Studie uvedená v časopise Nature Human Behaviour uvádí, že ženy mají v Česku v průměru o 16 procent menší platy než muži.

Nerovnost v odměňování mezi muži a ženami je dlouhodobým a globálním problémem, který zasahuje různé sektory a odvětví. Tato nerovnost se projevuje nejen v rozdílných platech za stejnou práci, ale také v nižší míře povyšování a přístupu k manažerským pozicím pro ženy.

Jednou z hlavních příčin nerovnosti v platech jsou přetrvávající genderové stereotypy a sociální normy. Tyto stereotypy ovlivňují, jak jsou ženy vnímány v pracovním prostředí, což může vést k podceňování jejich schopností a dovedností.

Ženy častěji než muži přerušují svou kariéru kvůli péči o děti nebo jiné rodinné povinnosti. Tyto přestávky mohou vést ke ztrátě pracovních zkušeností a příležitostí k povýšení, což se negativně projevuje na jejich mzdách.

A tak jsou vlastně „trestány“ dvakrát. Poprvé, když jim přijde výplata, která je nižší než mužova. A podruhé když to ženám muži dávají „sežrat“, že nebýt nich, rodina by neměla co jíst.

A ženy tak po návratu z práce přecházejí za „trest“ na další směnu - tentokrát v domácnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz