Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdybych byla žena, křičela bych to, aby to všichni slyšeli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock, Inc. Stock Foto ID: 1041210961

Obviňuji vás všechny z toho, že jste mě přesvědčili, že existuje jen jedna cesta, jeden způsob, jedna identita, jedna pravda o mně samé.

Článek

Byla jsem vámi oklamána, když jsem si myslela, že mým životním posláním bude být obdarovaná, abych mohla získat manžela, který mě povede a také oplodní.

O těchto prázdninách, kdy jsem dostala dočasnou funkci šéfredaktorky, zatímco muž, kterému patří tato židle, zkoumá Patagonii, já, jeho údajná výkonná redaktorka - která je ve skutečnosti luxusní asistentka, bez možnosti rozhodovat o výběru článků, odsunutá na psaní zápisu na poradu redakce a hlídání náplně kávy v termosce - jsem se rozhodla následovat příkladu svých nejodvážnějších předchůdkyň v tomto životě jako žena a vzít otěže a trombón, abych těm, kteří to nevědí, řekla o zdi, která nás drží na okraji moci.

Tento postoj zastávám jen proto, že srpen je měsíc, kdy se kupuje ještě méně novin než po zbytek roku. Zprávy jsou více frivolní - aha, dejte tam ženu, to je ženská záležitost. Šuplíkové články, ty připravené na dny bez ničeho žhavého, spousta článků o pláži, nejlépe s fotkou ženy v bikinách, aby se čtenáři s varlaty rozveselili.

Ale dost! Protože teď je to moje redakce, otevřu své srdce. Nečeká se to od nás? Emoce. Křehké pohlaví.

Křehké? Takovou blbost může říct jenom chlap. Zkus těhotenství. Menstruační křeče by většinu mužů přinutily ležet v posteli a sténat o pomoc. Být ženou znamená být silná. Je to o tom, že se musíš vypořádat s nedostatkem rozumu u mužů, když jim hormony stoupnou do hlavy. Znamená to pracovat na dvě nebo tři směny, být mámou a tátou zároveň, i když je doma muž. Znamená to nechat se parohat velkým mužem a nedokázat mu to oplatit, aby se z vás nestala děvka z toho příběhu. Je to nerespektování, když se sex stane nechtěným. Je to dostávání menšího platu za stejnou práci. Je to být předmětem vtipů a nechtěných urážek. Nikdy nemůžete ztloustnout nebo se zvrásnit, aniž byste za to byli odmítnuti. Nikdy nebýt pozorně vyslechnuta, být přerušována a odsouvána na druhou kolej.

To, co mi kape mezi nohama, tě děsí. Když chlap krvácí, je to známka zranění, bolesti. My naproti tomu krvácíme každý měsíc, chodíme s něčím mokrým mezi nohama, máme rozbouřený žaludek, napjatou hlavu, nervy na pochodu. Muži by nesnesli ani jeden jediný den menstruace.

Ach, ženy nemohou řídit! No jo, tak muži neodolávají bolesti. Při sebemenší horečce padají do postele. Prosí o pochování, sténají jako odstavené tele, když onemocní. Muži nedokážou dělat dvě věci najednou. Stereotyp? Skvělé, takže můžete pocítit, jaké to je být uvězněn v karikatuře.

Pojďme si představit, jak jeskynní lidé, že se díky svým omezeným znalostem a naléhavým potřebám přežití soustředili na lov, když viděli krev, viděli bolest nebo smrt - tak jak chápali ženskou sílu, když čelili ženám krvácejícím, zatímco přikrčené třeli větve, aby rozdělali oheň, prali oblečení, krmili děti, aniž by je ohromila plazma vytékající po nohách.

Jistě chápete, že jsme byly po tisíciletí bohyněmi těchto mužů, jak dokazují všechny totemy obézních zbožštěných žen, které archeologové našli. Jedny z nejstarších příkladů umění na světě, záhadné sošky Venuše z kamene, slonoviny, rohoviny nebo hlíny, vytesané před zhruba 30 000 lety, vědce zaujaly a zmátly. Ručně vyřezávaná vyobrazení obézních nebo těhotných žen byla v době lovců a sběračů doby ledové v Evropě symbolem plodnosti nebo krásy. Samozřejmě, že jsme byly jejich bohyněmi! To, co tito lidé s mozkem ještě méně vyvinutým než dnes viděli, byla bytost mnohem silnější než oni. Bytost, která dávala život - tedy stvořitele všeho: hle, bohyně.

Ano, musel to být nějaký muž, který byl imunní vůči účinkům svých hormonů tváří v tvář jejím bujným ňadrům a vůni vytvořené přírodou k přilákání oplodňovačů, kdo se vzbouřil proti tisícileté božské moci žen. Na rozdíl od ostatních kolem sebe tento muž obrátil karty a začal šířit konspirační teorii, že stvořitel je on, a ne ona.

Je zřejmé, že tito lidé, ještě téměř primáti, si mysleli, že vládnou vesmíru. Co vždycky viděli? Byli to jen oni, kdo vytvářel život. Noví mužíčci a ženy vznikali jen z nich. Žádná bytost s penisem mezi nohama nevytvářela další životy. Nemohli vědět, že ty chvíle, kdy pronikali do žen a stříkali do nich své sperma, měly něco společného s jevem, který se odehrál o několik měsíců později, kdy z nafouklé boule v jejich nitru vyšli lidé. Jak si mohl člověk s prostým rozumem myslet, že bělavá tekutina, která z něj vychází, je součástí toho jevu? Nevěděl to. Pro ně žena prostě čas od času ztloustla a vynořili se z ní noví lidé.

Z muže vyšlo jen lejno. A na rozdíl od žen, když mu z těla vytékala krev, bylo se čeho bát. Jak mohli tito muži vidět v ženách něco jiného než bohyně? Jednoduchá logika: ony vytvoří život, my ne. Proto zůstávali v jeskyni, v teple a chráněni, a starali se o své potomky, zatímco chlapi se vydali do džungle najít mamuta, aby nakrmili své bohyně, které byly zodpovědné za zrození veškerého života, jeho i jejich. Ty, které kromě toho, že vypouštěly nové bytosti jako on a ona, neprojevovaly strach, když krvácely. A jejichž nahota je neustále srážela na kolena s obětinami všeho druhu, opojené feromony, které matka příroda (ano, ta skutečná majitelka všeho tady) vytvořila, aby hypnotizovala jejich smysly a učinila z nich své vazaly.

Jak se chová zamilovaný muž? Necítí se před ženou, po které touží, změkčilý? Copak nemá chuť čelit nebezpečí a dobývat bohatství, aby si ho vybrala? Nehloupne, nezvyšuje své schopnosti a nelže o svých talentech, aby nás přesvědčil, že ho chceme? Určitě viděli ženy jako vládkyně tohoto světa.

Ale pak se objevil nějaký netestosteronizovaný člověk, který pravděpodobně toužil po jiných mužích, a proto byl imunní vůči ženskému kouzlu/teplu, se zvrácenou představou, že bůh je on. Dokonce si pro označení tohoto nového pána díla vynutili velké písmeno. Naprostý nesmysl. Je-li „bůh“ naším obrazem a podobou, pak je to žena. Protože pokud dala život všemu, co existuje, může být pouze ona. Jejím úkolem je stvořit život. Mužská účast je minimální. Jen jako kvasný prostředek. Koláč se šlehá, bobtná a peče v nás, ne v nich. Právě tato odchylka nás srazila z piedestalu do kuchyně.

Vyňaty z kmenového společenství jeskyní, kde všechny děti patřily všem ženám, které si vzájemně pomáhaly v civilizační dohodě, zatímco muži hledali bílkoviny venku, jsme byly dohnány k vzájemnému soupeření, když se lovci rozhodli věnovat svou zvěřinu jen těm, kteří jim dovolí užívat si jejich těla pro sebe. Vzbouřili se proti tyranii bohyň a začali chtít přímější výměnu. Brzy si uvědomili, že svaly, které si vybudovali během náročných lovů, jim dávají moc, kterou my nemáme. A násilí se stalo zkratkou k vyjednávání. Ta mystifikovaná moc vytvářet a dávat světu nový život byla potlačena novou měnou fyzické síly, která zaručovala lepší podmínky pro přežití.

Úleva z toho, že se přinesená mršina zvěře proměnila z něčeho studeného a rozmočeného v teplé, chutné jídlo, byla vštípena do jejich genetiky. Pohodlí ohně zapáleného v předstihu před příchodem z chladné reality před jeskyní jim bylo vštípeno navždy. Tisíce let marinování v této ženské návnadě. Když ucítí tu vůni, co máme, stanou se krotkými a vstřícnými. Ale když jim trvá příliš dlouho, než mají k té vůni neomezený přístup, mění se v divoké šelmy a myslí si, že jsme bizoni. Stáváme se lovnou zvěří, ztrácíme svou lidskost, přestáváme být mocní a přestáváme představovat nebezpečí.

Modrá obloha přitahovala obdiv lidí a hnědá země byla opovrhována.

Je pravda, že jsme možná byli tyrany příliš dlouho. A to je vedlo ke vzpouře.

Naše sesterství se znovu vynořilo až v zadních místnostech Atén, v klášterech a v tajných denících. Ty z nás, které v sobě objevily božství, se někdy osvobodily z jejich represivního jha.

Být ženou znamená být násilně znevýhodněna. Znamená to vidět svou přirozenou moc, kterou máte pro zachování lidské existence, narušenou. Muset žít jako obyvatelka druhé kategorie. Jejich přídomek (nebo žebro!)

K čertu se sexisty, netolerantními a nejistými. Na ty, kteří se bojí, když se k nim přidáme, stačí, že jsme. Když odmítáme jejich štvanice.

Obviňuji vás všechny, kteří jste bez výjimky našimi dětmi, které jsme vygenerovali. Z udržování tohoto falocentrického stavu světa. Oklamáni bezprostřední mocí těla, aniž byste si uvědomovali skutečnou větší moc. Obviňuji, že se bojíte naší moci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz