Hlavní obsah
Rodina a děti

Moderní prarodiče sice s láskou vzpomínají na dětství u babiček, sami ale vnoučata hlídat nechtějí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (AI premium license)

Dřív to bývalo běžné. Vnoučátka jezdila na prázdniny k babičkám, kde si užívala toho, co jim rodiče zakazovali… Vzpomínali na to všichni s láskou, na ty buchty, knedlík s tou nejlepší omáčkou a lítání po ulicích do noci. Proč je to teď jinak?

Článek

Na sociálních sítích se stále častěji objevují stížnosti mladých maminek, které nemají u svých rodičů ani rodičů svého partnera možnost hlídání. Všichni přitom vzpomínají na to, jak oni sami trávili čas u babiček, kde si užívali báječného dětství.

Je jiná doba

Někteří jsou přesvědčení, že to byla jiná doba. Babičky šly do důchodu dříve, měly více energie. Dnešní ženy musí pracovat daleko déle, před důchodem už často řeší zdravotní problémy a do toho stále fungují v plném pracovním tempu. Dříve by si to nikdo nedokázal představit, teď se odchod do důchodu stále odkládá. Je to něco, co ovlivňuje i mladou generaci?

Nejen, že se valná většina dnešních třicátníků obává, že už nebude mít žádný nárok na státní podporu ve chvíli, kdy už člověku dochází síly a přál by si po letech dřiny a výchovy potomků trochu odpočinku. Také právě jejich děti, a už jejich rodiče, nemají často možnost svá vnoučata hlídat, čímž se značně stěžuje návrat maminek do práce. Ty potom žádají zkrácené úvazky, volí jiné pracovní pozice, nebo začínají podnikat s cílem mít na své potomky čas. To ale jednou může vyústit v situaci, kdy bude na důležitých pozicích nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Některé pozice pro maminky nejsou

Už teď jsou pozice lékařů či advokátů vykoupeny časem, který nemohou trávit ženy se svými dětmi. Přitom je tak málo času, který se svými potomky máme. Do deseti let jsme jejich svět, pak si najdou kamarády, partnery. Najednou už rodiče nejsou středobodem jejich vesmíru.

A ve chvílích, kdy nás ještě tolik potřebují, volíme mezi finanční stabilitou, hřištěm, dovolenou - někdy také časem, který můžete trávit doma, když jsou děti nemocné. Protože ačkoliv právní praxe hovoří jasně, každý zaměstnavatel není nadšený z toho, že má jednu ze svých zaměstnankyň ob týden doma kvůli dítěti s rýmou, chřipkou nebo neštovicemi. A do školky vám dítě nevezmou - a babička nepohlídá. Jak tohle vůbec řešit, proč náš stát vlastně pro rodiny funguje jenom co se rodičovského příspěvku týče, ale pak těžce pokulhává? Proč máme tak nízké mzdy, že někteří musí přemýšlet, zda mají na nové botičky pro své dítě, přivydělat si není čas?

Stále častěji to pak vede ženy k podnikání v onlinu, stávají se součástí MLM firem, jen, aby věděly, že nemusí zpátky do práce, kde budou mít jasně stanovenou pracovní dobu. A to nás vede k tomu, že bude opět nedostatek kvalitních pracovníků na pozicích, které jsou pro fungování zdravého státu naprosto nezbytné. Má tohle vůbec řešení? A jaký dopad to bude mít na společnost za 20, 30 nebo 50 let?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz