Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Pravda o seniorech za volantem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Stářím člověku klesá rychlost reakcí a uvažování. Starší řidiči mají větší nehodovost i chybovost v řízení. Nestálo by za to, podmínit slevy na jízdném odevzdáním řidičského průkazu a zvýšit tak bezpečnost na silnicích.

Článek

Debaty o tom, zda by měli starší lidé pokračovat v řízení, nabývá na síle, zvláště s přibývajícím počtem dopravních nehod, které jsou způsobeny zdravotními problémy či poklesem kognitivních schopností u starších řidičů.

Zhoršení fyzických a mentálních schopností

S přibývajícím věkem se přirozeně zhoršují fyzické i mentální schopnosti. Reflexy se zpomalují, zrak a sluch se zhoršují, a problémy s pohyblivostí značně ovlivňují schopnost rychle a bezpečně reagovat na situace na silnici. Studie ukazují, že senioři mají vyšší pravděpodobnost nehod v důsledku těchto faktorů.

Zdravotní problémy

Nemoci, které jsou časté u starších osob, jako jsou cukrovka, srdeční choroby či demence, mohou výrazně ovlivnit schopnost bezpečně řídit. Lidé trpící těmito onemocněními mohou během jízdy zažít zdravotní komplikace, které mohou vést k nehodám.

Užívání léků

Senioři často užívají několik druhů léků, které mohou mít vedlejší účinky, jako je ospalost, zmatenost nebo zpomalení reakcí. Kombinace různých léků může mít nepředvídatelné účinky na schopnost řídit, což představuje riziko nejen pro ně samotné, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Zvýšené riziko dopravních nehod

Statistiky ukazují, že řidiči nad 70 let mají vyšší míru dopravních nehod na počet najetých kilometrů než mladší řidiči. Ačkoli senioři obecně jezdí méně, jejich účast v nehodách je vzhledem k počtu jízd vyšší. Odebrání řidičského průkazu seniorům od určitého věku by mohlo významně přispět k ochraně veřejnosti. Snížení počtu nehod způsobených staršími řidiči může zachránit životy a snížit počet zranění na silnicích.

I bez auta jsou lidé mobilní

V dnešní době existuje mnoho alternativních způsobů dopravy, které mohou senioři využívat. Veřejná doprava, taxislužby či speciální dopravní služby pro seniory mohou poskytnout bezpečné a pohodlné možnosti přepravy, aniž by museli riskovat zdraví své nebo ostatních. Navíc od určitého věku mají velmi významné slevy na jízdném, takže vzhledem ke sníženým příjmům je pro ně využívání veřejné dopravy finančně výhodnější.

Prevence je lepší než řešení důsledků

Předcházení nehodám je vždy lepší než řešení jejich následků. Prevence, která zahrnuje pravidelné zdravotní prohlídky a případné odebrání řidičského průkazu, může významně přispívá k celkové bezpečnosti na silnicích, ale měla by být podrobnější a přísnější. Vím, že odebrání řidičského průkazu seniorům je kontroverzní téma, které vyvolává mnoho emocí. Nicméně, při zohlednění bezpečnosti silničního provozu a ochrany veřejnosti mi přijde důležité promyslet přísnější pravidla pro starší řidiče. Zodpovědný přístup může přinést pozitivní změny a snížit riziko nehod na našich silnicích.

P.S. Samozřejmě mladý a „nevyjezděný“ řidič je v silničním provozu také velmi nebezpečný, ale to je otázka zpřísnění získání řidičáku. Osobně hlasuji „pro“ všema deseti.

Zdroje:

https://www.mix24.cz/duchodci-za-volantem-konci-odevzdaji-ridicak-a-jezdit-budou-vlakem-nebo-taxikem/

https://autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/seniori-za-volantem-psycholog-vysvetluje-proc-bouraji-a-proc-je-pro-ne-tak-tezke-odlozit-ridicak

https://www.custodium.cz/navody/seniori-za-volantem/

https://udalosti247.cz/spotrebitel/konec-senioru-za-volantem-spousta-z-nich/

https://auto-mania.cz/seniori-za-volantem-maji-specificke-povinnosti-jejich-nedodrzeni-vede-k-pokutam-ale-i-nehodam/

https://www.idnes.cz/auto/magazin/magazin-seniori-za-volantem-duchodci-doprava-ridic-bezpecnost-starnuti-populace-pernes.A190402_102400_auto_testy_taj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz