Hlavní obsah
Cestování

Turistické šílenství aneb overturismus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels / Pixabay

Turistika.

Původní plán nalákat turisty a vydělat z nich nějaký peníz se zvrhl a překročil veškeré hranice. Turistů je prostě moc a jsou na obtíž.

Článek

Šílené návaly lidí, které přetěžují vyhledávané oblasti, obtěžují místní obyvatele a škodí přírodě. Každý chce vidět to nejlepší. Tu nejvyhledávanější oblast nebo místo. Jenže přetížené místo už ztrácí své kouzlo jedinečnosti, je zaplavené davem turistů. Uličky jsou naplněné lidmi, vyhlídky jsou plné a lidé se musí střídat, aby každý vyhlédl na svých pár sekund, čekají se fronty. Narvané pláže a uřvaná náměstí.

Původní cíl - nalákat turisty, ze kterých měla oblast příjem, se více než naplnil a turisté už škodí. Sami turisté už jsou z jiných turistů nešťastní. Nalákaly je fotografie kouzelných míst, ale jen co se dostaví na místo, tak je všude hlava na hlavě. Ano, vyhledávaná a krásná místa byla vyfocena mimo sezónu a působila romanticky. Jenže v reálu, kdy čerpá většina lidí dovolenou, je vše jinak. Natřískané romantické pláže, pokálená zákoutí s keříky, přetékající odpadkové koše, neustálý řev a vřískot dětí.

Řecký ostrov Santorini, který je oblíbeným cílem pro svoji malebnost, je cílem mnoha výletních lodí. Na ostrově samotném moc turistů ubytování nesežene, jde o malý ostrov s 15 500 obyvateli, ale v sezóně se může vylodit až 11 000 turistů a rázem v uličkách není ani k hnutí.

Na Kanárských ostrovech už proti turistům místní bojují demonstracemi. Sami nemají kde bydlet, bydlení je pro ně nedostupné, ale ostrovy jsou rájem cizinců. S přemírou turistů bojuje i Barcelona. Hodlá zvýšit turistickou daň.

Ale i u nás jsou místa, která jsou tak profláknutá, že je prostě musí navštívit každý. Sněžka. Tam už dělají zábrany, aby se houfy turistů nedraly mimo značené cesty. Poláci už za vstup dokonce vybírají. Adršpach. Situace byla tak neúnosná, že se místa k parkování i vstupenky musí rezervovat předem. Nebo třeba Český Krumlov. Nepřetržitě proudící dav lidí dokáže prostě zkazit celý zážitek.

Místo vnímání kouzla historie nebo romantiky vidíte, slyšíte a cítíte jen obrovské hlučné a zpocené houfy turistů. Až se vám z nich dělá zle.

Jakmile oblast díky své reklamě získá body na přitažlivost, stáhnou se na ni turisté jako vosy. Sama jsem se také s turistickým fanatismem setkala. A to letos v Řecku. Pláž, která je označená jako krásná a romantická, je přeplněná lidmi. Každý ji chce navštívit a to je přitom parkování draze zpoplatněno a k pláži samotné je to ještě daleká cesta hornatým terénem. Nikdo si ji nechce nechat ujít, jenže tisíce turistů na krásné pláži dokonale zhatí její romantický efekt.

A přitom jsou místa, o kterých se tolik nepíše, nejsou tak protřelá, musí se k nim člověk dobrat jiným způsobem. Stále mají svoje kouzlo. Je to tím, že o nich moc lidí neví. Ale jsou téměř stejně tak kouzelná a pro svoji opuštěnost snad i kouzelnější. Existují jak v zahraničí, tak i u nás. Jenže jak nalézt takové místo? Nádherné a romantické, kde budete jen sami dva nebo maximálně s pár dalšími lidmi? To ovšem nikdo neprozradí. Protože takových míst je třeba si vážit.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz