Hlavní obsah
Zdraví

Mami, nerozčiluj se a radši bloguj!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bezlepková matka

Dlouho jsem odolávala a  zvažovala všechna pro i proti. Až to přišlo. „Pořád se zbytečně rozčiluješ nad blbostma na Facebooku a instáči. Bloguj mami!“ řekla mi o víkendu moje devatenáctiletá dcera, kvůli které vlastně „Bezlepková matka“ vznikla.

Článek

Když tohle řekne skoro dospělec, který přes den vlastně nevylézá ze své nory, tak se nad tím začnete zamýšlet. Sice mám za sebou několik napsaných kuchařek o bezlepkovém vaření, desítky odučených kurzů vaření a pečení nejen bez lepku. Dokonce i VŠ vzdělání a praxi, ať už v laborce, řetězci, nebo jako pěšák – kontrolor hygieny v restauracích, jídelnách, kavárnách a jiných roztomilých podnicích, kde Vám nabízejí spokojená bříška. ALE … Přece, psát něco takhle veřejně? Opustit můj bezpečný ostrov sociálních sítí, kde snadno no name blbce nebo známého kopírovače zablokujete?

Jít takhle s kůží na trh je pro mě výstup z komfortní zóny, ale edukace v bezlepkové dietě a dalších potravinových alergiích a intolerancích je opravdu VĚC VEŘEJNÁ a je třeba vymýtit a porazit ty neskutečné báchorky a mýty, co se táhnou jako tichá pošta od různých blogerů a nutno říci někdy i nutričních poradců.

Tak tedy vítejte u Bezlepkové matky

Všechno to začalo před více než 17 lety, když byla naší starší dceři diagnostikována celiakie. Pro mou rodinu to znamenalo naprostou změnu ve stravování a přípravě jídla. A nejen toho domácího. Nechtěli jsme, aby se dcera ve školce a později ve škole cítila „jiná“, a tak nám nezbylo nic jiného, než pro ni začít připravovat svačiny a obědy.

Co jsem si uvědomila:

1. Mít doma celiaka nebo jím sám být však neznamená, že z jídelníčku JEN vynecháte klasické pečivo, těstoviny a běžnou mouku V PLNÉ GRAMÁŽI nahradíte bezlepkovou. Jedině jestli chcete domácíma houskami druhý den vybíjet okna.

2. Bezlepková dieta neznamená vegetariánství nebo veganství. A jíst bez lepku není ani módní stravovací trend, jak si mnozí blogeři myslí. Bezlepková dieta je pro celiaka jediným a zatím DOŽIVOTNÍM lékem. Nebo chcete ve vyšším věku bojovat s děravým střevem?

3. Hodně lidí, kterým je celiakie diagnostikována, je ztracená v překladu, protože lékař dost často ucedí diagnózu mezi zuby a „No a držet dietu.. to si paní dohledejte na internetu.“ A že těch informací je!

4. Je možné si vůbec při bezlepkové dietě zachovat pestrý, vyvážený a chutný jídelníček a nemuset se třeba naopak vzdávat ani klasické české kuchyně i když moje tělo netoleruje lepek, mléko či vajíčka?

5. Zvládnu sledovat změny ve složení potravin, když se to neustále obměňuje (jednou jsi nahoře a máš lentilky bez lepku a pak zas dole, protože čokoládový gigant chce sjednotit receptury a narve do nich lepek)?

6. Jak se s tím vypořádat, jak správně vařit, péct a jíst bez potravinových alergenů, abych se nestala uštvaným rodičem a moje děti nebo partner TO jídlo bez lepku jedli?

7. Zvládnu vysvětlit příbuzným, přátelům a kamarádům, že moje dítě nebo já FAKT NEMŮŽU ani zobnout, protože to jednou může zalarmovat moji imunitu a probere další autoimunitní onemocnění (třeba cukrovku)?

8. Je vůbec možné, aby mému „pokladu“ vařili bez alergenů ve škole či školce? Myslí na to ty naše české zákony?

9. Nebudu muset přestat chodit do práce, abychom to na začátku vůbec všechno zvládli?

10. Poradíme si na výletech a máme šanci užít si vůbec dovolenou s takovou diagnózou?

Dneska už tohle všechno vím a vaření, pečení a poradenství v oblasti celiakie, stejně jako vydávání kuchařek s bezlepkovými recepty, se stalo mým velkým koníčkem, kterému se věnuji vedle svého stálého zaměstnání.

Mým cílem však není jen prezentovat jedlé recepty, ale taky pomáhat a vzdělávat. Je to i díky mnohaletým zkušenostem odborného laboranta, technologa a manažera kvality v potravinářské firmě nebo inspektora hygieny stravovacích služeb. Troufám si říct, že rozumím i spletitým zákonům a vyhláškám, které se týkají hygieny, cizorodých látek, a hlavně alergenů v potravinách a jejich sledování v potravinářských provozech i na obalech výrobků. A že je to občas skutečný labyrint zjišťuji i při psaní své doktorandské práce, která se tomu všemu samozřejmě a jak jinak taky věnuje.

Jo a ještě jedna věc a tu si zapamatujte: Nikdy není ostuda se zeptat!

A příště na téma: „Vy s tím teda naděláte“ a další roztomilosti, které celiaci často slýchávají.

A neříkejte, že vás to během čtení nenapadlo.

Hezký den Vám přeje Bezlepková matka Radka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám