Hlavní obsah
Zdraví

Ukliď si ten lepek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bezlepková matka

Kynutý knedlík bez lepku, vegan

Jak si uklidit v kuchyni, když máte čerstvě diagnostikovanou celiakii? Je nutné vyhodit všechno nádobí nebo si pořídit všechen porcelán a hrnce dvakrát? Úklid potřebuje jen kuchyň nebo i naše psychika po potvrzení diagnózy lékařem?

Článek

Ukliď si ten lepek“ vrčím na manžela, který si obzvláště rád rozloží svůj švédský stůl s kvasovým drobivým chlebem uprostřed chladnoucího bezlepkového pečiva, určeného pro naše bezlepkové děti na ráno… Když on tak rád jí „na stojáka“ u linky.

To myslíš vážně?“ Vztekala jsem se na svou matku, když položila čerstvě usmažené bezlepkové řízky do sváteční nedělní mísy mezi ty lepkové. „A to tak fakt vadí?“ obořil se na mě táta na obranu své vlastní manželky…. No jo, už je to fakt skoro 17 let.

Vařte dcerce podle školkového jídelníčku,“ radila nám paní psycholožka, kterou nám doporučila dětská lékařka, ihned po stanovení diagnózy. „Ono se něco změní?“ Tehdy jsem nechápala, že jde o křehkou dětskou duši, která si ústrky ze školky ze strany učitelek u jejích kastrůlků bude pamatovat celá dlouhá léta.

Když to tak shrnu, měli jsme velké štěstí. Na dětskou lékařku, která konečně jako třetí v pořadí určila správnou diagnózu, na chápavou psycholožku – maminku mého spolužáka z VŠ, jak jsem zjistila později. Prostě bylo to štěstí. Pak už to bylo o tom všechno načíst, nastudovat, vyzkoušet a vybojovat!

Na sociálních sítích stále padá tentýž dotaz: ahoj, jsme čerstvě diagnostikovaný. Co mám dělat s tou kuchyní? Jsme na dně, nevíme, jak dál. Psychicky mě deptá každý den přemýšlet o dceřině jídelníčku atd.

Radím ukliďte si. On takový úklid kuchyně a špajzu někdy vytříbí myšlenky a dospějete k zajímavým závěrům.

Pořizovat druhou sadu nádobí je fakt hloupost, proč a nač, když ¾ domácností vlastní myčku a z talířů neškrabe strávník u večeře, zbytky od snídaně, jako to bylo za mého mládí na lyžařském výcviku, kde tácy smrděly až k ubytovně a paní nabízela kakao se škraloupem nebo čaj barvy zapadajícího slunce.

Nad čím je třeba se zamyslet, třeba při tom úklidu, jestli chcete vařit lepkové i bezlepkové, nebo budete se svým celiakem solidární a pojedete bezlepek doma všichni. Upřímně, řeknu vám ze své zkušenosti, je to pohodlnější, bez nervů a dražší to zas o tolik není. Pokud se pečivem a moukou necpete celý den. Což také není ta nejlepší a nejzdravější cesta.

Luštěniny, rýži, zeleninu a ovoce, maso případně mléčné výrobky (pokud netrpíte přidruženou intolerancí mléčného cukru nebo alergii na mléčnou bílkovinu apod.) smíte jíst všichni.

Od rozhodnutí o směru, kterým se vydáte, se pak odvíjí i úklid vaší spíže a skříně na potraviny, případně úklid mrazáku, kde straší vysypané rybí lepkové prsty ještě z předloňských Vánoc. Takže prosím, i ten bude třeba odmrazit a vyklidit stejně tak jako lednice, jó tam se dá taky najít spousta zapomenutých věcí, třeba perlivý nápoj obsahující lepek, nebo vinná klobása zaručeně domácí, do které dal strýček mouky jen špetku.

Pokud se vaše lepková drahá polovička nechce vzdát svých zaručeně vysokolepkových italských těstovin a strouhanky, či knedlíků v pytlíku, vyčleňte jim malou „hanbu“, nejlépe v nejspodnější polici vaší spíže a pořiďte jim slušivý plastový boxík, kdyby se nedej Bože něco vysypalo…. No a nahoru to všechno bezlepkové a nejlépe taky do vlastních omyvatelných dóz. Oni totiž moli, mají třeba pohankovou mouku nebo jáhly moc rádi a často si je přinesete i z prodejen zdravé výživy nebo supermarketu.

No a jinak od okolního světa se odpoutáte, když začnete studovat složení každého sáčku s pudinkem, kypřícího prášku, bujónu, dochucovadla Maggi atd. Jakmile je složení nečitelné, vyhazujte! Načatá balení čehokoliv, co mohlo přijít do styku s lepkovou potravinou, vyhazujte!

Stopy lepku na koření fakt neřešte. Berte to selským rozumem! Kolikpak sladké papriky sypete do 3 l hrnce s gulášem? Jinak „možné“ stopy lepku ve složení na konzervách, protlacích a cukrovinkách, OPĚT neřešte. Potravináři dobře vědí, že taková formulka: „Může obsahovat stopy lepku“, funguje tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá. Stopa je v současné době vyjádřena jako 10 x násobek hraniční hodnoty, kterou umí stanovit laboratorní přístroj, takže 50 mg lepku na 1 kg potraviny třeba koření nebo čokolády, které tam mohou, ale také nemusejí být. Vy toho sníte 1 kg? Lepkové obiloviny nebo zahušťovadla obsahující lepek musí být VŽDY na obalu potraviny vyznačeny ve složení jiným typem písma, nebo podtržené apod… Žádný skrytý lepek OPRAVDU NEEXISTUJE, vše se musíte na balené potravině dočíst.

Často vás překvapuje ve složení masných výrobků např: PŠENIČNÁ vláknina zbavená lepku. To, že je pšeničná velkým písmenem nebo tučně, znamená POZOR pro alergiky, ale hned na to se dozvídáte, že je zbavená lepku. Takže: „Mámo kup mi 20 dkg, sním to rovnou z papíru,“ je jedna z možností.

Pokud na obalu ve složení NIC o lepku a lepkových obilovinách (žito, ječmen, špalda, ale i konvenčně připravený oves) nenajdete, pak tam nemají, CO DĚLAT a výrobce za to ručí! A pokud by vám po tomto výrobku konktrétně bylo opakovaně zle, je třeba se obrátit na Státní zem. inspekci, která hříšníka prověří a pokud se vaše domněnka potvrdí, najdete ho na edukačním portálu MZe www.potravinynapranyri.cz.

Je možné, že jsou vaše děti zvyklé na špajzovou krabičku s drobnými cukrovinkami či snacky, radím, zařiďte novou celou bez lepku. Spousta klasických dobrůtek lepek neobsahuje a mlsat může dítě bezlepkové i sourozenec, který lepek smí. Samozřejmě všeho s mírou! Jen třeba všechno to prostě pročíst.

Servis po babičce určitě nevyhazujte, byla by ho škoda a hrnce z poslední předváděčky taky nechte v lince. Jen tam hezky vytřete, ukliďte a vyhoďte ten plastový cedník, co jste do něj omylem slili pře diagnózou kolínka a on se nějak roztáhnul, stejně tak vyřaďte dřevěná prkénka, vařečky a kvedlačky. No a teď už je to na vás, buď tyhle malé nezbytnosti vyměníte za nové dřevěné a tátovi na jíšku necháte jednu vařečku v nejspodnějším šuplíku, nebo pořídíte omyvatelné, co se dají šoupnout i do myčky. Prkénka v dnešní době ideální omyvatelná z odolného plastu. Řezníci to sice nemají rádi a dokonce prý vznikla i petice za návrat dřevěných špalků a prkýnek, protože: „Kdo kdy viděl sekat maso na plastu?“ Ale doma se to ztratí, ne?

Největším problémem, který nedá spát spoustě milovníků ranních toustů je: „Co toustovač, waflovač?“ Tak waflovač jde důkladně umýt, to se s vámi opravdu vsadím. Teda ten domácí, na horské chatě, kde je každý týden jiný zájezd, bych se na to vykašlala a wafle dětem rozmluvila.

No a toustovač? Ano přiznávám, máme dva: ty nejobyčejnější, zakoupené v akci a každý jinak barevný, aby byl signál jasný. No a na dovolené? Existují skvělé teflonové sáčky do toustovače, které oddělí okolí, ale teplo vedou perfektně. Osvědčené odzkoušené stovkami mých klientů a kamarádů celiaků.

Jó a té paní, co se křižovala na fb v jedné soc. bublině celiaků, co se z toho může uvolňovat, bych ráda vzkázala: Všechny tyto výrobky mají hygienický atest pro materiály přicházející do styku s potravinami a pitnou vodou, taky netoustujeme 3 x denně, a to byste nemohli používat ani nůž a vidličku a vkládat si ji do úst. (Apropos pozor na jedlé nádobí na fesťácích, bývá z pšeničných otrub.) Já třeba nerada žvýkám papírová brčka extra bez lepku, protože to lepidlo a barvičky, taky nebudou úplně inertní k mým játrům. Obejdu se bez brčka neb jsem si o jedno kovové poškrábala ošklivě dásně, samozřejmě omylem v popůlnočním kómatu.

Na co dbám, je čistota utěrek a mycích houbiček, nemusím to tolik hlídat, protože toho lepkového je u nás opravdu na prstech jedné ruky, ale utěrky měním každý den a v kuchyni mívám 2-3 a houbičku měním kdykoliv se mi zdá, že zachycuje drobky.

Tak jsme si uklidili kuchyň a co teď s tou duší, která křičí: „Proč právě já, my, naše dítě???“ Já myslím, že tohle hlubší téma si zaslouží svůj fejeton… Co vy na to? Tak mě sledujte, rozebereme si to důkladně příště v článku: „Celej život? To se nedá vydržet…“

No a jinak mě sledujte pro spoustu bezlepkových receptů, další tipy, rady ve stories i příspěvcích na soc. sítích a kdo má rád vůni nových knížek, tak existují i moje 4 kuchařky…: Na Instagramu: Radka Vrzalová, @bezlepkovamatka (@bezlepkovamatka) • Fotky a videa na Instagramua (2) Facebook.

Jo a ještě jedna věc a tu si zapamatujte: Nikdy není ostuda se zeptat!

Hezký den vám přeje Bezlepková matka Radka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám