Hlavní obsah

Kamarádka kojila na veřejnosti. Nemá soudnost, měla by se stydět, říká Iva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Někdo tvrdí, že kojení by mělo probíhat v soukromí

Kojení je pro mnoho žen naprosto normální a nemají s ním problém prakticky kdekoli. Ovšem řadu žen to může pohoršit. Tak jako Ivu, která se kvůli tomu dokonce pohádala se svojí dobrou kamarádkou.

Článek

Není to tak dávno, co se jedna maminka rozhodla své miminko kojit v bance. Ochranka ji vykázala a tatínek mimča vše zveřejnil na sociální síti. V prostorách banky se poté dokonce konala demonstrace svolaná některými matkami s tím, že kojit se přeci může kdekoli. Pravdou je, že na místě bylo víc novinářů, než samotných aktérek.

To nic nemění na tom, že postoj ke kojení na veřejnosti společnost rozděluje. Už proto, že ňadra a genitálie patří už pár set let k částem těla, která se zkrátka zahalují. Pokud samozřejmě nemluvíme o saunách apod. Samotné kojení je v podstatě intimní vztah mezi matkou a dítětem. A podle toho by se k němu mělo přistupovat. Nebo už je to zastaralý názor a žena může kdekoli „vyndat“ ňadro a mimčo nakrmit? A jde opravdu o potřebu zrovna v tu chvíli nasytit potomka, nebo o to demonstrovat názor?

Myslela jsem, že se hanbou propadnu

Nejsme tu od toho, abychom rozhodli. Jisté je, že má každý právo na svůj názor. „Já jsem absolutně proto, aby se žena takto předváděla. Vždycky je možnost mít alespoň trochu soukromí,“ myslí si šestadvacetiletá Iva, která má tři děti. Nikdy mě nenapadlo sednout si někde na veřejnosti, odhalit se a začít kojit. Stud by mě to nedovolil. A také hanba. Tohle přeci není pro oči cizích lidí.“

Nedávno se kvůli tomu dokonce pohádala se svou dobrou kamarádkou. „Byly jsme nakupovat, malý Petřík byl s námi. Je mu rok a půl, strašně fajn dítě. Najednou řekl, že má hlad, takže jsem předpokládala, že si ho Tereza vezme někam stranou a nakojí. Ale ona si sedla na lavičku doprostřed supermarketu, vyndala prso a začala kojit. Myslela jsem, že se propadnu hanbou.“ Iva nechtěla dělat scénu, celá rudá studem tedy počkala, až kamarádka dokončí celý „proces“.

Intimní věci patří do soukromí

Pak se do ní ale pustila a nebrala si servítky. „Mě šlo hlavně o to, že nebylo nutné, aby se takto předváděla. Nemá prostě soudnost a měla by se stydět. O patro výš byla místnost na přebalování. Tam si mohla sednout a v pohodě Péťu nakrmit. Nechápu, proč musela všem ukazovat své prso. Možná je to nějaká úchylka, o které jsem do té doby nevěděla.“

Její kamarádka však argumentovala tím, že je to přeci úplně normální a že nechápe, proč ji to pohoršuje. „Opravdu ošklivě jsme se pohádaly, nemluvily jsme spolu asi měsíc. Podle ní je to normální. Ale co je vlastně normální, definoval to někdy někdo? Ne, takže už tohle je od ní argumentační faul.“ Podle Ivy je to podobné, jako kdyby někdo na veřejnosti předváděl intimnosti. „Umíte si představit, že se před vámi lidé začnou osahávat, kluk holce sahá pod kalhotky, vzdychají? Asi vám to nebude příjemné. Tyhle věci zkrátka patří do soukromí,“ dodala přesvědčivě Iva.

Zdroj: autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz