Hlavní obsah
Umění a zábava

Cenzura to není, film jen není ve velkých sálech. Troška si už ani neškrtne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Základem jakéhokoliv pohádkového příběhu je hrad, les a trochu tajemna.

Byla doba, kdy v českých kinosálech praskalo ve švech. Na plátnech některá z pohádek nebo komedií režiséra na vejminku Zdeňka Trošky. Filmový svět pak kroutil hlavou nad počty návštěvníků.

Článek

Kam se hrabou snímky režisérů s vážným obsahem k zamyšlení, které bojují o nominaci na Oscara. To po filmech jihočeského rodáka ani nikdo nechtěl. Jejich cílem bylo jen a pouze pobavit českého diváka.

Očekávaná cena byla zrušena

Buď se tajil dech dětem a jejich rodičům při výpravných pohádkách, které byly cílem rodinných návštěv kin nebo, šlo o polechtání bránice mraků lidí, kteří dělají od nevidím do nevidím. Na pěkný film v kině má právo každý, kdo je ochoten zaplatit vstupenku.

Česká filmová a televizní akademie, která řadila na první místo kulturní přínos a oceňovala nejlepší, dokonce jednou ztuhla. Českého lva za nejnavštěvovanější film měl získat právě tento režisér. Verdikt byl jasný, cena se nenávratně zrušila.

Anketa

Jak se vám líbil čas u filmů režiséra Zdeňka Trošky?
Miluju jeho komedie.
79,3 %
Líbí se mně jeho pohádky.
9,3 %
Je mně úplně šumafuk.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2129 čtenářů.

Mnozí, kteří si na pódiích přejí všechno nejlepší a jeden děkuje druhému za největší přínos české kinematografii, i když při jejich filmech v televizi divák přepíná na jednodušší program, umí namazat schody. A po nich se letos opět Zdeněk Troška veze!

Dobrou náladu tmelí vzpomínky

V červnu jsem byl na premiéře dokumentárního filmu „Troška krásných střípků“, který natočil dlouholetý asistent masami oblíbeného režiséra Marek Kališ. Nečekal jsem vůbec nic, jen pohlazení po duši připomenutím si míst, kde se natáčelo množství filmových hitů pana Trošky.

A dočkal jsem se. Vzpomněl jsem si na staré dobré vtipy, které si lidé vypráví v práci a putykách, připomněl si oblíbená místa, kde žila nejedna princezna nebo se vyskytoval celý královský rod! No a minulý týden mně volal kamarád s dotazem, jestli nevím, kde se dokument hraje, že to marně hledal na netu.

Zapátral jsem tedy také a světe div se, žádný multiplex, jen regionální kina. V nich promítání dokumentu často doprovází jak režisér Marek Kališ, tak hlavní protagonista Zdeněk Troška. Zpravidla mají zaplněno, lidé si chtějí užít nejen vzpomínek, ale i dobré nálady a dotknout se někoho, koho každý den na ulici nepotkají.

Ocenil ho jen prezident

Zdeněk Troška měl během svého profesionálního režisérského období velký tah na branku. V jeho filmech si zahrál i zpěvák Karel Gott, zpěvačka Lucie Bílá, stálý tým pak tvořili herečka Veronika Žilková, Václav Vydra, Pavel Kikinčuk a jiní. Samu sebe si pak zahrála i česká rodačka Dolly Buster…

Televize několikrát ročně jeho snímky reprízují, protože pro ně představují zaručeně dobrá čísla sledovanosti, která se nádherně prezentují reklamním partnerům. I přesto, že právě v Troškových filmech není ani jedna sekunda nabídek ke koupi, protože to smluvně zakázal.

Státní vyznamenání, které mu propůjčil prezident republiky, je tak jedním z mála ocenění, které kdy získal.

Kdo má na nešíření dokumentu o Zdeňku Troškovi zásluhu je jedno. Ovšem pokud si filmaři v budoucnu dají práci se samostatným nabízením svých filmů jednotlivým kinům nebo do multiplexů, svět nebude potřebovat kinodistribuce. Že to může jít i bez nich, je vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz