Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je vyřčená pravda vykopáváním příkopů mezi lidmi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Pojďme si říci proč je vlastně Putlerův (spojení Putina s Hitlerem dohromady) režim zvrhlý a proč má Otakar Foltýn sakra pravdu

Článek

Společností rezonuje věta vyřčená panem Otakarem Foltýnem. Cituji: lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův … jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen sv*ně‘.

Po mnoha letech žijeme v demokracii, což bohužel mnohamilionový národ (před úprkem lidí v důsledku agresivní války cca 146 mil. lidí) nemůže říci. Každý jiný názor než vládnoucí skupiny v čele s Putinem, je definován jako vlastizrada a odpůrci jsou ve velkém zatýkání, souzeni a vězněni. Pokud hlas některého z odpůrců získá na nějakou politickou váhu, nebo získá-li větší skupinu stoupenců, může ho srazit nějaké auto, otrávit se, nechat se přepadnout zlodějem se zbraní, nebo skočit z okna a podobně. Prostě se mu stane nehoda která ho z cesty Kremlu odstraní. Tajné služby jsou v tomto nekompromisní, ale nějak málo vynalézavé.

Stát, kde je správný pouze jeden názor a kde na lidském životě v podstatě nezáleží, je autoritářský a nemá s demokracií nic společného. Vláda tvrdé ruky s jediným správným názorem, kde je vlastní myšlení jako nežádoucí silně potlačováno je místem kde se nedaří osobní svobodě. Ta je omezována ve prospěch celku, tedy malé vládnoucí skupiny či přímo jednoho člověka. Můžeme to vidět jak v Rusku, tak jak se postupně mění některé další demokracie v autoritářské země. Podobné náznaky můžeme vnímat například v Maďarsku nebo na sousedním Slovensku. Začíná to umlčováním novinářů, ve výjimečných případech přímo jejich vraždou. Za nějaký čas se to stává normou a novinařina se stane nebezpečným povoláním. Mimochodem to hrozilo i u nás. Stačí si vzpomenout na „vtip“ prezidenta Zemana z návštěvy u prezidenta Putina v Moskvě, kdy i Putin byl překvapen když dostal atrapu samopalu od Miloše Zemana s tím, že je na nepohodlné novináře. To jako vážně?

A protože to Putin dohnal až do úplné absurdity kdy plným ovládáním médií (ostatní média jsou zrušená jako zahraniční agenti) tak že si může dovolit tvrdit každý týden něco jiného aniž by to mělo na jeho popularitu nějaký vliv. Trollí farmy tajných služeb běží naplno a sociální sítě jsou obklíčeny agenty kteří hlídají že jsou názory Putina vždy „správně“ pochopeny a každý kdo to „nechápe správně“ je v lepším případě dehonestován, v tom horším odsouzen za velezradu a podobně. Ve finále jim prochází díky vládě strachu kde co, včetně vražd. Proto lze s klidným svědomím prohlásit, že se jedná o velmi zvrhlý režim Putinovy vlády.

A teď se podívejme proč je výrok Otakara Foltýna v podstatě správný. Kdo může veřejně a nahlas podporovat takové zřízení, kde vládne strach a vraždy odpůrců vlády jsou hromadně zavíráni do vězení na základě směšných obvinění, nebo rovnou vražděni? Z mého pohledu pouze jmenovaní v citaci Otakara Foltýna. Dovolil bych si to pouze doplnit o lidi s nižším IQ, které myšlení dost bolí a kterým vyhovuje právě to, že za ně myslí a rozhoduje někdo jiný.

Podobné myšlení zneužívají různí populisté, kteří reagují na některé problémy (i to co vlastně problémem není, ale oni to z toho udělají) tak, že nabídnou zkratku, tedy problém zjednoduší a hned navrhnou řešení, nebo jen slib že oni by to hned vyřešili. A protože se k moci těžko dostanou, tak slibují nesplnitelné a postačuje jim že mají skupinu podporovatelů kteří jim slepě věří. Právě díky nim se mají tito populisté dobře, když po volbách dostanou díky těmto hlasům populistické strany dostatek peněz na to, aby se mohli další období udržet v politice, dále lhát a chrlit špínu na všechny a všechno bez toho, aniž by reálně cokoliv pro své voliče udělali. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Pokud se náhodou k moci dostanou, odhalí se dokonale jako neschopní a pak si vyberou cestu úplatků voličů. Tedy na úkor ekonomiky a budoucího rozvoje, uplatí své voliče kterým to nepálí. V nepřímých daních z vás vytáhnou tisíce, aby vám „přidali“ pár stokorun a vy jim za to zatleskáte. Když už není kde brát, začnou se ovlivňovat média (třeba se koupí) a ta média která se nedají koupit, zastrašit nebo uplatit, se prostě zruší pod nějakou záminkou. Začne to útoky na novináře, jednotlivé pořady, čí celá média. A než se nadějete, máme tu zase autoritářský režim s jediným správným názorem, vraždami… V případě Putlera dokonce rozpoutání války kousek od našich hranic.

Děkuji nechci. Opravdu jsou to svi.ě a je potřeba těm kteří si to stále nedokáží spojit, ukázat zkratku aby to konečně pochopili. Pokud to znamená vykopání příkopů mezi tou skupinou a lidem, vezmu krumpáč a pomůžu. Nicméně bych spíše preferoval cestu, kdy bych všechny obdivovatele a podporovatele Putlerova režimu poslal alespoň na rok na zkušenou do velkého Ruska, aby pochopili že se máme sakra dobře a že to si u nás můžeme říkat v podstatě co chceme a že prozatím máme skutečnou demokracii (byť v demo verzi…) je naše výhra a štěstí. Přes všechny nedostatky těchto zřízení.

Tímto děkuji Otakaru Foltýnovi za odvahu a za to že ukázal těm všem „zkratku“ ve složitém světě okolo nás. Vždyť autem se dostanete za jeden den na válečnou linii, přímo ke krvavé válce, kterou rozpoutal malý muž s velkým egem, autoritářský Putin, na kterém ve skutečnosti není co obdivovat. Přesto má svou skupinu obdivovatelů, kteří si stejně budou připomínat jeho zvěrstva v budoucnu, jako si skupiny které dodnes připomínají „úspěchy“ Hitlera. Sakra to je téměř 100% podoba, nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz